gurkört varifrån gurkörtsolja utvinnsGurkörtsolja utvinns ur Gurkörten (borago officinalis). Gurkörtsoljans goda egenskaper för kroppen och huden har länge varit kända. Oljan har används till medicinska syften i hundratals år. En av oljans mest eftertraktade egenskaper är att den verkar antiinflammatoriskt i kroppen och på huden. Gurkörtsolja innehåller GLA, som är en omega-6-fettsyra. Kroppen kan inte själv tillverka GLA, så det måste komma från en extern källa. GLA kan hjälpa till att lindra klimakterie- och PMS-besvär hos kvinnor, i de fallen intar man gurkörtsoljan oralt. GLA sägs även ha en positiv effekt för folk som vill gå ner i vikt. För att motverka röd och irriterad hud så applicerar gurkörtsoljan på huden. Efter som den är stark behöver den dock spädas ungefär i förhållandet 1 till 5 med en hudvårdsolja som till exempel kokosolja eller varför inte avokadoolja.

Bästa produkt 2024

ProduktOmdöme
Crearome Gurkörtsolja 30ml
gurkortsolja
En Gurkörtsolja av hög kvalitet från svenska Crearome. En mycket bra produkt som även går att droppa i maten för att få ett extra tillskott av GLA.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Gurkörtsolja för huden

Gurkörtsolja kan användas som behandling mot ett flertal hudåkommor. GLA-fettsyran i gurkörtoljan är känd för att stimulera tillväxt av ny hud. Att huden förnyar sig själv är ett viktigt steg i att få bort död hud och ersätta den med välmående frisk hud.

Studier har visat att GLA kan kan förbättra blodcirkulationen. Man kan därför lägga till gurkörtsolja till kosten för att dra nytta av denna effekt. Att förbättra blodflödet i kroppen gör att gifter och skadliga ämnen filtreras bort snabbare.  Är blodflödet dåligt så kan dessa skadliga ämnen tillåtas byggas upp tills de kan orsaka större skador. Gurkörtsolja har även visat sig effektiv som behandling mot eksem. När huden själv inte kan producera tillräckligt av sin egen olja för att hålla huden återfuktad så kan immunsystemet reagera negativt och ett eksem skapas på den torra huden. Eftersom gurkörtsolja innehåller rikligt med GLA-fettsyra så är det ett alldeles utmärkt tillskott för huden för att bekämpa torrhet och utslag som eksem.

Gurkörtsolja som behandling mot finnar och akne

Som tidigare nämnts så kan gurkörtsolja ätas för att förbättra blodcirkulationen. Bättre blodscirkulation kan även motverka uppkomst av akne. Om blodcirkulationen är dålig renas inte de gifter och annat skräp i kroppen och den kan försöka tvinga ut dem genom hudens porer. När porerna belamras med med dessa ämnen och restprodukter kan finnar och akne uppstå.

GLA kan även förbättra den hormonella balansen i kroppen, vilket även det kan motverka uppkomsten av akne och finnar. Många kvinnor känner ju till exempel till att PMS kan ge upphov till finnar.

Det har länge misstänkts att stress är en bidragande faktor till akne. En teori är att ett stresspåslag i kroppen gör att den producerar mer talg som tränger ut i huden och täpper igen porerna. Oljig hud är ju nämligen ett synbart problem för många med akne och finnar. Gurkörtsolja har länge använts som medicin mot stress. Studier har gång på gång visat oljan effektivitet i sin förmåga att göra oss lugnare i stressiga situationer.

Köpa Gurkörtsolja

Gurkörtsolja finns att hitta hos apotek med lite större sortiment. Lättast hittar du oljan online på någon välsorterad hälsokostkedja som till exempel Svensk Hälsokost. Se till att du köper en kallpressad variant då den har kvar mer av näringsämnen än en varmpressad olja. Välj gärna också alltid det ekologiska alternativet om det finns tillgängligt.

Vad det gäller oljor, vare sig de är till för att förtäras eller bara ha på huden, så är vi noga med att köpa svenskt. Produkten behöver nödvändigtvis, även om det är att föredra, vara tillverkad i Sverige. Däremot tycker vi att det är bra om distributören är svensk då det ger en ökad grad av trygghet. Att köpa oljor utomlands kan vara lite osäkert då man inte kan vara säker på ursprunget. Eftersom det oljan ska användas i eller på kroppen så tycker vi att det är av största vikt att den är säker.

Vidare läsning

Mercola http://articles.mercola.com/herbal-oils/borage-oil.aspx (engelska)

Dr Axe https://draxe.com/borage-oil/ (engelska)