Morötter, huvudingrediens i morotsoljaDen morotsolja de flesta konsumenter kommer i kontakt är egentligen en blandning av olika oljor samt morotsextrakt. Det är bäst att köpa den på detta sätt då outspädd morotsolja är väldigt stark och inte lämplig att ha direkt på huden. Exakt vad som ingår kan variera lite från produkt till produkt. Ofta består morotsoljan av morotsextrakt och andra oljor, till exempel  avocado- och solrosolja som hjälper till att göra produkten smidig och underlätta hudens upptag av nyttigheterna från moroten. Morotsextraktet är som det låter det man utvunnit från den viktigaste ingrediensen i oljan, själva moroten.  Vad är det då som gör att morot är en så bra för vår hud och vårt hår? Jo, moroten har ett rikt innehåll av A-vitamin och karoten. A-vitamin och karoten är båda rika på antioxidanter och dessa ämnen är nyttiga för oss och vår hud.

Test Morotsolja: Bästa produkterna 2024

ProduktOmdöme
Rosenserien Morotsolja 30 ml
morot-liten-rosen
Morotsoljan från rosenserien är den bästa som går att få tag på. Det märks när man jämför denna med andra oljor att den är i en klass för sig. Oljan känns mycket kvalitativ och kladdar inte. Den är dryg och varar längre än andra märken. Använd den på huden för extra färg och lyster.
Betyg: ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Crearome morotsolja 100 ml
morot-liten
En bra olja av hög kvalitet. Känns inte fet på huden och absorberas snabbt. Bästa prisval!
Betyg: ★★★★☆
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Morotsolja för håret

Morotsolja är rik på A- och E-vitmanin, detta är vitaminer som är mycket nyttiga för vårt hår och dess tillväxt. Genom att tillföra dessa vitaminer till håret så kan man stimulera tillväxten samt förhindra håravfall. Morotsoljan tränger in i hårsäckarna och stimulerar dem till att producera mer hår. Vitaminerna och antioxidanterna ge den stimulans och näring som behövs för håret att växa. Förutom att stimulera tillväxt av mer hår så ger oljan håret en skinande mjuk lyster samt gör det mjukt och smidigt. Lite morotsolja i håret kan också utgöra en barriär som skyddar hårstrået mot yttre påverkan såsom skadligt strålning från solen eller från smuts och partiklar i luften. För att upprätthålla dessa skyddande effekter bör oljan appliceras i håret regelbundet då effekten avtar snabbt i takt med att oljan försvinner.

Färgning, användande av locktänger, plattänger och andra sätt att styla håret sliter kraftigt på hårstråna. Därför är det en bra ide att använda morotsolja regelbundet för att återfukta och skydda håret samt ge det chans att läka igen. Morotsolja hjälper till att motverka kluvna hårtoppar och andra tecken som tyder på slitage av håret.

Applicering i håret

Det finns olika sätt att applicera oljan i håret lite beroende på vilken effekt man vill uppnå. Är det främst de kluvna hårtopparna man vill behandla så kan man hälla lite olja i en skål och sedan helt enkelt doppa hårtopparna i oljan. Ett enkelt och effektiv sätta att applicera oljan på i hår och hårbotten är helt enkelt att droppa lite olja på fingertopparna/handflatorna, gnugga åt oljan lite grann så att den sprids ut och blir varm och smidig. Därefter är det bara att med fingertopparna massera in oljan i hårbotten. Även själva massagen är en viktig del i stimulansen av hårbotten och hårsäckarna. Det masserande rörelserna sprider ut oljan till varenda hårsäck i skalpen och stimulerar dessutom blodflödet i hårbotten.

Man kan även applicera rikligt med olja i håret och göra en inpackning. Sätt då lite plast över håret och låta verka några timmar eller över natten. Eftersom morotsolja kan vara lite trögflytande kan  det vara bra att blanda ut med exempelvis lite mandelolja. Mandeloljan och morotsoljan tillsammans blir dessutom en väldigt nyttig blandning tack vare att de naturligt förekommande proteinerna i mandeloljan hjälper till att bygga upp håret.

Morotsolja för hud och ansiktet

kvinnaMorotsolja går bra att använda på hela kroppen, särskilt i ansiktet då det behöver massor av fukt. Morotsoljans höga innehåll av näringsämnen och vitaminer gör att huden får det tillskott det behöver för att må bra. Morotsoljans rika orangetonade färg gör också att huden får ett lite extra färg och lyster. Den härliga färgen gör att man ser friskare och nästan lite solbränd ut. Morotsolja kan förutom att användas för att behandla torr hud motsägelsefullt även användas för att behandla motsatsen.  Oljig hud i ansiktet kan avhjälpas tack vare regelbunden användning av morotsolja. Om kroppen producerar allt för mycket talg i ansiktet så blir huden oljig och det är lätt att få finnar. Genom att tillföra nyttig vegetabilisk olja såsom morotsolja så kan man lugna ner huden och få den minska sin egen produktion av talg.

Morotsolja kan förutom som återfuktande för hela huden användas för att behandla problemområden tack vare dess antiseptiska och antibakteriella egenskaper.

Sår och utslag

Genom att gnugga en droppe olja på och kring såret, psoriasisen, eksemet eller utslaget håller man bakterier och infektioner borta från såret, vilket hjälper det att läka ifred. Vitaminerna i oljan kan också användas för hudens egen läkningsprocess.

Bromsa hudens åldrande

Morotsolja är rik på antioxidanter som ofta används i hudvårdsprodukter för att bromsa åldrande och förnya hudproduktionen.

Köpa Morotsolja

morotsoljaKlicka här för morotsolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Morotsolja finns att köpa i hälsokostbutiker, apotek och på nätet. Det finns även recept att hitta där man kan göra sin egen morotsolja. Råvaran i morotsolja, moroten, är ju något som i allra högsta grad odlas i Sverige. Därför rekommenderar vi att man passar på och köper en svensk ekologisk olja för miljön och naturens skull. Välkända märken som Crearome och Rosenserien är lätta att hitta.