Oreganoolja utvinns från blommorna och bladen från Oreganoplantan. Oljan extraheras genom ångdestillering. Oreganoolja används idag som naturmedicin tack vare dess förmåga att bland annat stärka immunförsvaret, döda bakterier, parasiter och svamp såväl som dess förmåga att bota utslag och ledvärk. Oljan kan förutom de rent kroppsliga syftena även användas i städningen eller för att hålla insekter borta.

Test: Bästa produkterna 2024

ProduktOmdöme
Närokällan Vild Oreganoolja
oreganoolja

En koncentrerad olja av hög kvalitet som doftar härligt av oregano. Bör blandas med någon vegetabilisk olja före behandling på huden. För invärtes bruk rekommenderar vi att du blandar ut några droppar av oljan i ett glas med vatten.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Solgar Wild Oregano oil kapslar
oreganoolja-kapslar
Små kapslar med koncentrerad oreganoolja av hög kvalitet som är lätta att svälja. Underlättar om man vill få i sig oreganoolja regelbundet.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Oreganoolja mot förkylning

OreganoblommorMånga vittnar om oreganooljans förmåga att mota bort förkylningar. Den är som allra effektivast att använda precis när man känner de allra första tecknen på en förkylning komma smygande. Var vaksam om du vaknar upp och har lite ont i halsen eller känner av andra tecken på förkylning. Genom att få i sig några droppar av oljan i detta tidiga skede så kan man enligt många helt undvika att förkylningen bryter ut. Fortsätt gärna behandla med några droppar dagligen tills du känner att alla symptom är helt borta.

Alternativ till antibiotika?

Solgar oreganoolja

Oreganoolja har i vissa fall visat sig kunna kan ersätta antibiotika. Eftersom oljan dödar bakterier såväl som svamp så har den fått mycket uppmärksamhet för dess potential att användas istället för antibiotika. Genom att använda mindre antibiotika i samhället så kan man minska problem med resistens. Antibiotika bör sparas till de fall då den verkligen behövs. Studier visar på flertalet fall då oreganoolja är minst lika effektiv medicin mot olika bakterierelaterade åkommor som antibiotika. Det har även visat sig att oreganoolja exempelvis har kunnat bota antibiotikaresistenta infektioner av E. Coli-bakterier. Oljan har även visat sig effektivt kunna stoppa tillväxten av vissa typer av salmonella, varför den kan utgöra ett effektiv skydd mot magsjuka.

Oreganoolja för hud och hårbotten

Oreganoolja kan användas på huden för att behandla en mängd åkommor. Oljan behöver dock spädas med en vegetabilisk olja då den är mycket stark och inte kan användas i sin outspädda form på huden. Oreganoolja bör inte användas på sårig eller känslig hud ens i utspädd form då den kan vara mycket irriterande. Oreganoolja kan till exempel användas för att bekämpa och läka munsår, svamp i naglarna, muskel- och ledvärk och till och med mjäll. Många upplever goda effekter av att använda oreganooljan för att bekämpa problem med svamp i huden. Det finns också indikationer på att oljan kan användas för att behandla psoriasis och inflammation, men det saknas studier på området. Källor: https://www.huffingtonpost.ca/2013/11/14/oil-of-oregano-benefits_n_4274795.html https://oreganoolja.se/

Dosering

Eftersom oljan är mycket stark så bör den blandas ut med en ganska stor mängd av någon vegetabilisk olja (exempelvis macadamiaolja) om den ska strykas på huden. Om oljan ska förtäras så kan man hälla några droppar i ett glas juice eller vatten. Oljan smakar starkt och inte gott alls, men det kan det vara värt för att kunna ta del av alla dess egenskaper. Man får dosera försiktigt i början så att man inte irriterar slemhinnorna i halsen i onödan. Det går även bra att inhalera oljan genom att göra ett vattenbad med hett vatten och några droppar oreganoolja. Det är även möjligt att få i sig oljan genom att lägga några droppar under tungan. Detta kan kännas lite obehagligt och bränna lite grann. Om man står ut med detta så är det ett effektivt och snabbt att få oljan att tränga in i kroppen.

Klicka här för oreganoolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost