pumpafröoljaPumpafröoljan utvinns genom att man pressar oljan ur rostade pumpafrön. Pumpafröolja är rikt på omättade fettsyror, antioxidanter och aminosyran tryptofan. Tryptofan är en en essentiell aminosyra som är en byggsten i protein och som har betydelse för vår sinnesstämning.

 

Bästa Pumpafröoljan 2024

Den bästa pumpafröoljan vi testat kommer från Lindroos. Detta är en ekologisk olja av hög kvalitet som kan användas i maten. Denna produkt har högt innehåll av omega 6, omega 9 samt antioxidanter och E-vitamin.

Klicka här för köpa till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Bra för hjärtat

De antiinflamatoriska egenskaperna i pumpafröoljan är mycket bra för vårt hjärta. Långsiktigt kan oljan hjälpa till att skydda mot hjärtproblem och hjärtattacker. Den kan också enligt studier sänka blodtrycket hos kvinnor som passerat klimakteriet.

Bra för prostatan och överaktiv blåsa

Pumpafröolja har visat sig kunna bidra till att hålla prostatan frisk i allmänhet och även kunna minska risken för cancer i densamma. Oljan kan minska storleken på en förstorad prostata. Den har även visat sig vara en effektiv lindring för människor med överaktiv blåsa. Genom regelbundet intag kan dessa problem minska.

Förbättrar det mentala välmåendet

Regelbunden konsumtion av pumpafröolja har visat sig förbättra minnet. Tryptofan är en väl prövat ämne för behandling av problem med social ångest och finns naturligt i pumpafröoljan. Tryptofanet kan även vara effektivt mot sömnproblem, det bryts enkelt ner i kroppen och förvandlas till seretonin som hjälper dig att varva ner till en fridfull sömn.

För friskare och tjockare hår

Pumpafröolja är är rikt på A-, K- och E-vitamin, mineraler och nyttiga fettsyror. Alla dessa ämnen hjälper till att stärka ditt hår. Proteinet i oljan hjälper också till att återfukta hårsäckarna vilket ger dem de bästa förutsättningarna för att producera tjockt välmående hår. Att lägga till pumpafröolja till kosten kan göra under för ditt hår över tiden.

Manligt håravfall beror på en ökad produktion av hormonet DHT. Zinket i pumpafröoljan hjälper till att balansera hormonerna i kroppen och minska produktionen av DHT.  Studier har visat att regelbundet intag av pumpafröolja kan ge stor effekt på produktionen av hår.

För utvärtes behandling av håret läs mer om exempelvis macadamiaolja.

Diabetes

Studier på djur visar att pumpafröolja kan hjälpa till att reglera insulinproduktionen på ett positivt sätt. Det är enzymproduktionen i kroppen som på detta sätt kan påverkas på ett sätt som hindrar diabetes från att förvärras.  Oljan kan även förhindra komplikationer på grund av diabetes genom att minska den så kallade oxidativa stressen. Mer studier behövs, men många använder redan idag pumpafröolja i syfte att hantera sin diabetes.

Klicka här för köpa pumpafröolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Vidare läsning

Pumpkin seeds http://www.pumpkinseed.net.au/oilhealthbenefits (engelska)