Eterisk apelsinolja utvinns genom att man kallpressar apelsinens skal för att få ut den nyttiga och välgörande oljan. I vissa apelsinoljor kan det även hända att man även pressat delar av apelsinträdets löv eller kvistar då även de kan innehåll samma välgörande ämnen som själva skalet.

Apelsinolja bäst i test 2024

Mest prisvärda: PURE Apelsinolja EKO

eterisk apelsinolja

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Detta är en eterisk apelsinolja av hög kvalitet. När man öppnar flaskan så slås man av den starka, något söta, apelsindoften. Att oljan doftar så pass starkt är en god indikation på ett detta är en mycket koncentrerad olja, precis så som man vill ha den. Denna olja är väldig bra att använda vid aromaterapi. Särskilt om man känner sig förkyld så kan oljans friska doft ha en väldigt välgörande effekt. Denna olja går även utmärkt att använda på huden, bara man ser till att späda ut den rejält först tack vare att den är så pass stark. Väldigt prisvärd!

Mest kvalitativa: Better You Eterisk Apelsinolja EKO 

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Detta är förmodligen den mest kvalitativa eteriska apelsinoljan vi har testat. Denna olja är full med nyttiga antioxidanter och andra välgörande ämnen. Oljan är mycket koncentrerad, så även om den är lite dyrare än många av konkurrenternas versioner så får man ändå god valuta för pengarna. Denna olja går att använda till det mesta, allt från aromaterapi till ingrediens i massageoljan eller varför inte i rengöringsmedlet.

Bäst till matlagning: Crearome Apelsinolja EKO

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Om du söker en aromatisk och högkvalitativ apelsinolja att ha i mat och efterrätter så behöver du inte leta längre. Vi kan rekommendera denna produkt från Crearome. Crearome är en välkänd och säker tillverkare av olika nyttiga oljor. Denna olja har mycket smak och doft och är väldigt dryg. Den har en varm citrussmak som är perfekt till exempelvis efterrätter.

Fördelar med att använda apelsinolja

Apelsinoljan har en mängd fördelar för vår hud, vårt hår men även vårt välmående och vår koncentrationsförmåga.

apelsinträdet

Ångestlindrande

Det finns studier som visar att aromaterapi med eterisk apelsinolja kan lindra ångest. Studierna har visat att de försökspersoner som regelbundet fick inhalera säkra mängder av apelsinoljan hade mindre ångest och överlag kände sig mer positiva än de personer som inte gjorde det. Apelsinoljan hade även effekten att försökspersonerna blev mer koncentrerade och mer alerta.

Akne

Eftersom apelsinoljan är antibakteriell så kan den, precis som timjanolja, användas för att till exempelvis motverka finnar och akne i huden. Många upplever att de får renare hy och mindre problem med akne när de använder eterisk apelsinolja regelbundet. Av denna anledning är oljan en populär ingrediens i många skönhetsprodukter. Man kan själv även göra sin egen skönhetsprodukt med apelsinolja bara genom att droppa den rena apelsinoljan i någon annan mildare olja och sedan applicera på huden. Använd aldrig koncentrerad eterisk apelsinolja direkt på huden då den är allt för stark.

Dödar bakterier och svamp med mera

Studier visar att apelsinoljan är väldigt effektiv på att döda olika sorters bakterier och svamp. Genom att använda apelsinoljan på mat kunde man påvisa att den dödade en mängd farliga bakterier samt att den hindrade tillväxten av nya. Oljans antimikrobiella egenskaper gör att oljan är en bra ingrediens i produkter för hud och hår eftersom den håller dåliga bakterier och svamp borta, något som är en förutsättning för friskt hår och hud.

Olika sätt att använda eterisk apelsinolja

Det finns olika tillvägagångsätt på vilka man kan tillgodogöra sig de goda hälsoeffekterna av apelsinoljan.

Massage

För att kunna använda eterisk apelsinolja som massageolja måste man blanda ut den i en vegetabilisk olja. Genom att endast droppa några droppar av apelsinoljan i exempelvis en större mängd kokosolja så får man en väldoftande massageolja som gör gott både för hud och för sinne. Man kan experimentera sig fram lite för att avgöra hur mycket apelsinolja i massageoljan man föredrar. Eftersom eterisk apelsinolja är så koncentrerad så kan doften nästan bli stickande stark om man använder för mycket av oljan åt gången.

Aromaterapi

När man använder den eteriska apelsinoljan i aromaterapi så får man till sig oljans goda effekter genom att andas in den. För att kunna andas in oljan behöver man hetta upp den så att den förångas. Man kan förånga apelsinoljan till exempel med hjälp av en aromalampa eller en maskin avsedd för ändamålet. Även ett vanligt ångbad med hett vatten går bra att använda sig av. Var noga med att följa instruktionerna på produkten så att koncentrationen av oljan i luften inte blir obehagligt hög.

Gör din egen spray

Om man vill använda apelsinoljan som ett naturligt rengöringsmedel, eller bara fräscha upp ett rum med dess friska doft så kan man göra en spray med oljan som ingrediens. I sin allra enklaste form kan man droppa några droppar apelsinolja i en vanlig sprayflaska fylld med vatten. Tack vare att oljan stöter ifrån sig både bakterier och andra små skadedjur och insekter så är den lämpad att använda som komplement när man städar.