Olja används främst inom hudvård och hälsa, men det förekommer även i flera sminkprodukter. I denna artikel tänkte vi fokusera just på smink och make up. Vi kommer lista några av våra favoriter inom skönhetsnischen, både med och utan oljor. Vi kommer även ge lite tips på hur och var man hittar de bästa produkterna.

Foundation

Detta är en basmakeup vi och många andra aldrig skulle klara sig utan. En bra foundation innehåller olja och mängden avgör hur ”fet” den blir. Syftet med en foundation är att jämna ut hudtonen samt täcka ojämnheter.

Det finns många olika formula att välja mellan, tjocka, tunna, flytande, mousse eller puder. För att applicera flytande foundation kan du använda en foundationborste eller bara dina fingrar. Flytande är också det vanligaste (och bästa enligt oss). För puder krävs det en kabukiborste och för mousse en svamp. Proffstips: använd en primer under din foundation!

Nagellack

En av de vanligaste och mest ikoniska make up produkterna. De flesta av oss har nog använt det en eller annan gång i livet! Det behövs kanske inte någon jätteingående förklaring eftersom de flesta nog har lite grundläggande koll. Som ni säkert vet innehåller det inte olja. Rött nagellack är en favorit, men vi kan även tipsa om olika metallic-varianter. Vårt favoritmärke när det kommer till nagellack är helt klart ESSIE. Ett tips för att få bästa naglarna är att göra dem i följande steg: Baslack – färgat lack – topplack.

Nagellacksborttagning

Hur vore livet med nagellack, men utan nagellacksborttagning? Jo, ganska jobbigt och omständigt! Att låta sitt nagellack sakta försvinna är fult och ocharmigt. Med en bra remover kan du närsomhelst byta nagellack. Nagellacksborttagning innehåller vanligtvis olja, och man ska enligt oss undvika de med aceton.

Ansiktsolja

Många undrar om de ska använda ansiktsolja eller ansiktskräm. Vårt korta svar är, Ansiktsolja. Det har många fördelar jämfört med en kräm, det kan återfukta ännu djupare samt så har vissa oljor egenskaper som läker huden. Nackdelen med en ansiktskräm är att den ofta innehåller flera tillsatser såsom emulgeringsmedel eller konserveringsmedel. Syftet med detta är att förlänga krämens hållbarhet. En ren olja, som är en färskvara, har också en sämre hållbarhetstid jämfört med en kräm. Men så länge man använder sin olja någorlunda regelbundet brukar det inte vara några problem!

Mascara

Mascara är en klassisk sminkprodukt de flesta troligtvis använder då och då. Det finns många produkter på marknaden som innehåller olja. Tänk på att det är borsten som främst avgör hur bra mascaran passar just dig. För tjocka fransar är det en tjock och tät borste som gäller och för långa fransar gummiborstar. Vår favorit just nu är Lancome hypnose mascara!

Ansiktsmasker

För att återfukta sin hud rejält är en ansiktsmask ett bra val. De kan innehålla oljor, även om det inte är så vanligt. Det finns flera olika ansiktsmasker och de har alla sina lite olika användningsområden. De varianter som finns är främst:

  • Fuktmask/återfuktandemask
  • Lermask
  • Sheetmask/koreansk ansiktsmask/arkmask
  • Nattmask

Använd en mask några gånger i veckan och glöm inte att peela innan! Vi kan varmt rekommendera Peter Thomas Roth maskerna som finns i flera olika varianter.

Hur och var hittar man de bästa produkterna?

Sminkvärlden är en ren djungel med hur många olika märken och produkter som helst. Därför kan det vara svårt att veta vilka som är bäst innan man testat dom.

Ett tips för att hitta bra smink är att läsa tester, recensioner och omdömen på olika skönhetsbloggar. En mycket bra är Skönhet och Mode som är opartiska och listar bäst i test för många olika produkter. De har även direktlänkar till flera butiker där produkten finns så du enkelt kan hitta lägsta pris.

Du kan även spana in recensioner på olika webshoppar. Dessa bör man dock vara lite extra försiktig med eftersom risken alltid finns att de kan vara vinklade/fejkade. En webbshop har ju som främsta syfte att sälja och bryr sig egentligen inte om vad du köper.

Lycka till med shoppingen!