Enbärsbusken

Enbärsoljan utvinns genom ångdestillering av enbärsbuskens bär. Destillatet är en populär ingrediens i många hudvårdsprodukter, bland annat tack vare dess egenskap att motverka fet hud. Oljan går även att köpa i mer outspädd form, som en eterisk olja. Den eteriska oljan kan bland annat användas i aromaterapi, där den hyllats för sina goda hälsoeffekter.

Bäst i test: Healthwell Pure Enbärsolja

Enbärsolja bäst i test

Den bästa enbärsoljan vi testat kommer från Healthwell. Detta är en hundraprocentigt ren enbärsolja av hög kvalitet. Vi kan rekommendera att man satsar på en ren olja som denna eftersom man annars i praktiken betalar för vatten. Med denna olja väljer man själv hur mycket man behöver späda ut den inför exempelvis behandling direkt på huden.

När man skruvar upp locket till denna olja slås man direkt av den starka träiga doften, något som gör att man känner att det är en helt koncentrerad olja man har att göra med. Denna produkt fungerar lika bra till aromaterapi som den gör till hudvård.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

En mängd positiva egenskaper hos enbärsoljan

Enbärsolja är en eterisk olja som kan användas för en mängd positiva effekter för vår hälsa, vår hud och vårt hår. När man använder sig av enbärsolja måste man komma ihåg att oljan är mycket stark i sin koncentrerade form. Man kan därför exempelvis inte använda oljan direkt på huden, utan att späda ut den först. Nedan följer några av de positiva egenskaper som hittats hos enbärsoljan.

Förbättrar blodcirkulationen

Det finns starka indikationer på att enbärsolja kan användas för att stimulera blodcirkulationen. Detta i kombination med oljans förmåga att rena kroppen på urinsyra är något som väckt intresse hos forskare för att använda oljan till att behandla åkommor som ledgångsreumatism, artrit och gikt. Eftersom dessa åkommor är ett resultat av försämrad cirkulation samt ansamling av toxiner i kroppen så kan enbärsoljan hjälpa till att lindra eller till och med förbättra situationen.

Minskar vattenansamling i kroppen

Det finns forskning som tyder på att enbärsoljan kan användas för att behandla människor som har problem med att extra vätska ansamlas i kroppen. Genom att vätska ansamlas så kan man få problem med att delar av kroppen svullnar upp. Enbärsolja kan användas för att minska blodtrycket och driva ut salter genom kroppen. Rätt doserad kan oljan göra att vätskeansamlingar drivs ut ur kroppen genom urinen. Under behandlingen kan det därför hända att man urinerar mer. Genom att få ut det extra vattnet ur kroppen minskar man det obehag som den extra vattenansamlingen ger. När det extra vattnet drivits ut ur kroppen kan värk minskas samtidigt som man går ner i vikt.

Kan verka stimulerande och uppiggande

Många använder enbärsoljan i aromaterapin tack vare dess stimulerande effekt. Många vittnar om att de känner sig piggare när de andats in oljans arom. Oljan innehåller ämnen som i forskning visat sig kunna ha förmåga att minska känslan av trötthet och till och med yrhet. I vissa fall har dessa ämnen även länkats till förmågan att minska känslan av depression. Ämnena verkar på olika, och ännu ej helt kända sätt i kroppen. Vad man kunnat observera är dock att de kan öka aktiviteten i hjärnans neuroner, sätta fart på matsmältningssystemet och stimulera nervsystemet. Sammantaget kan dessa effekter alltså ge positiva effekter som främjar välmåendet.

Kan hjälpa till att läka skadad hud

Enbärsoljan tycks ha goda egenskaper i att läka skadad hud om den applicerats externt på huden. Observera att denna typ av eterisk olja måste spädas ut innan den används för behandling direkt på vår känsliga hud. Blanda till exempel ut oljan i någon vegetabilisk olja eller varför inte i en hemmagjord hudkräm. Många har vittnat om att de fått sår och skråmor i huden att läka snabbare med hjälp av användning av enbärsolja. En del av svaret ligger förmodligen i oljans förmåga att att ta död på bakterier och därmed hindra uppkomsten av infektioner som kan sakta ner läkningsprocessen.

Mer om enbärsoljan

Enbärsolja är en mångsidig olja som kan användas i aromaterapi för att att få användaren avslappnad. Bara den härliga doften gör det lätt att slappna av. På djupet tränger oljans substanser in i kroppen genom andningsvägarna och verkar på djupet. Oljan anses har egenskaper som verkar renande och stressreducerande inne i våra kroppar. För att kunna andas in oljan behöver du använda dig av ett verktyg som förångar oljan. Detta kan till exempel vara en aromalampa eller en difuser.

Enbärsolja är ansedd att vara speciellt bra att använda för människor som har fet eller oren hy. Genom att använda oljan i hudvårdsprodukter eller genom att blanda den med till exempel kokosolja så kan man smörja in huden med den. Väl insmord i blandningen så driver oljan ut överskottsfettet i huden samtidigt som den dödar bakterier och renar huden.

Det ska även sägas att enbärsoljan är alldeles utmärkt att användas som ingrediens i massageolja. När man använder enbärsolja vid massage så får man del av många av de positiva egenskaper som vi beskrivit ovan. Eftersom oljans doft verkar avslappnande blir massagen även både skönare och mer effektiv.

Se även gärna våra artikel om grapefruktolja.