aprikosAprikoskärnolja är en ljus olja som utvinns från aprikosens kärnor. Oljan tros har utvunnits sedan urminnes tider och den omnämns tidigt i traditionell kinesisk medicin där den använts bland annat för att behandla tumörer och magsår.

Visste du att aprikoskärnolja ofta rekommenderas för personer som har väldigt känslig hud? De allra flesta kan nämligen använda oljan utan att huden reagerar negativt. Dessutom har aprikoskärnolja en mängd välgörande effekter för just känslig hud. 

Vårt val: Bästa produkt 2024

Den bästa aprikoskärnoljan vi har testat är Crearomes ekologiska kallpressade aprikoskärnolja. Detta är en olja av hög kvalitet men som har ett bra pris, därför får den vår rekommendation. Oljan är halvfet men går lätt att smörja över huden. Efter en liten stund märker man hur den nästan smälter av hudens värme för att sedan absorberas. Man märker särskilt på områden där huden är extra torr och narig att oljan snabbt sugs upp. Redan efter några dagars regelbunden användning märks att huden blivit mjukare och mer återfuktad.

aprikoskarnolja

Klicka här för att se erbjudandet på Crearome aprikoskärnolja hos Svensk Hälsokost

Aprikoskärnolja för hud och ansikte

Aprikoskärnolja är speciellt lämpat för människor med känslig hy då den inte irriterar huden utan snarare verkar lugnande för känslig hud. Regelbunden användning av oljan på huden gör den smidig och mjuk. Genom att smörja in sig efter man har duschat så kan man behålla mycket av fukten i huden. Oljan håller även huden återfuktad under lång tid efter att man smörjt in sig. Aprikoskärnolja är mycket lämplig att använda som ingrediens i massageolja då den lätt och snabbt tränger in på djupet i huden.

Aprikoskärnolja är en av de oljor som är lämpligast att använda i ansiktet. Oljan ger näring till huden och minskar uppkomst av ålderstecken, rynkor, linjer och fläckar i ansiktet. Det kan vara en god ide att smörja lite extra på den tunna känsliga huden under ögonen. Aprikoskärnoljan minskar risken för mörka ringar och svullnad under ögonen. Dess återfuktande egenskaper gör huden smidig och där minskar risken för linjer och rynkor även i detta område. Människor med problem med finnar och akne bör dock vara försiktig när de använder aprikoskärnoljan då det finns en risk att den kan bidra till att porerna täpps igen eftersom den så lätt sjunker ner i huden.

Aprikoskärnoljan för håret

Oljan innehåller många näringsämnen som stimulerar hårets tillväxt, däribland E-vitamin. Man kan till exempel tillsätta lite olja till håret i samband med dusch. Antingen så kan man massera in oljan efter man blött håret och sedan låta verka en liten stund innan men sköljer ur oljeresterna med hjälp av schampo. Om man inte störs av att håret är lite oljigt även efter duschen så kan man blanda lite olja med schampot eller till och med med sitt balsam. På detta sätt sköljs inte lika mycket av oljan bort och den kan verka i håret i mer riklig mängd. Oljan lägger sig som en skyddande barriär runt hårstråna och skyddar dem exempelvis från skadliga föroreningar i luften samtidigt som den stänger inne och håller kvar fukten i håret.

Aprikoskärnolja motverkar också flertalet problem som kan uppstå i hår och hårbotten. Oljan är exempelvis bra på att motverka torr hårbotten, psoriasis, eksem och mjäll. Den kan också utgöra ett skydd för hår och hårbotten mot solens skadliga UV-strålar.

En annan olja som som är bra för håret är jojobaolja, klicka på länken för att läsa mer!

Köpa aprikoskärnolja

Klicka här för aprikoskärnolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Aprikoskärnolja finns att köpa hos vissa apotek och hälsokostbutiker. Se till att välja en kallpressad olja då de innehåller mer näringsämnen än en varmpressad variant. Välja gärna också alltid ett ekologiskt alternativ. Som alternativ till aprikoskärnolja kan vi rekommendera mandelolja, då de har liknande egenskaper. För att läsa mer om mandelolja klicka här.