Flaskor med tea tree oljaTea tree olja är en mångsidig och väl beprövad olja som sedan länge använts för att behandla olika hud- och hälsoproblem. Oljan framställs främst i Australien, där den har sitt ursprung.

Test Tea tree olja: Bästa produkterna 2024

ProduktOmdöme
Australian Bodycare tea tree oil 30 ml
tea_tree_oil_10_ml_7403
Bästa val!
Mycket bra produkt, har använt denna tea tree olja många gånger för att behandla diverse småsår. Sammanvägt med priset är detta vår rekommenderade val.
Betyg: ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Treemendus Tea Tree Oil

En riktigt kvalitetsprodukt. EcoCert-cerifierad. Aningen lite högre pris än produkten ovan men ändå väl värd varenda krona.
Betyg: ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos BodyStore.com

Bakgrund

Tea tree oljan är en olja som utvinns ur löven från teoljebusken (Melaleuca Alternifolia). Australiens ursprungsbefolkning tros under århundraden ha använt dessa löv som medicin för att behandla en mängd olika åkommor. Aboriginerna krossade löven och inhalerade dess oljor för att bota hosta och förkylningar, eller la blötlagda löv över huden för att få sår och utslag att läka.

Men det var först under 1920-talet, då forskaren Athur Penfold skrev en rapport om tea tree oljans antibakteriella egenskaper, som resten av världen började intresseras sig för denna växt. Tea tree oljan är ganska stark så den bör användas i små mängder eller blandas med andra oljor. En mindre andel är överkänsliga mot oljan så den bör användas med försiktighet i början. Oljan bör även endast användas för utvärtes bruk, då den är giftig att äta.

Tea tree olja användning

Nedan följer några exempel på vad denna mångsidiga oljan kan användas till.

Finnar och akne

Kvinna med lent ansikteTea tree olja kan tack vare dess antiseptiska egenskaper (hämmar bakterier, svampar, parasiter och virus) användas för att få bukt med problem som finnar och akne. Oljan dödar de bakterier som kan föröka sig i huden och ge upphov till finnar. Man kan antingen hålla huden ren genom att badda den med bomull med bara någon eller några droppar av  tee tree oljan på, eller genom att hälla några droppar av den i sin vanliga ansiktstvätt, eller till exempel i någon mildare olja som mandelolja, innan man använder den för tvätt eller applicering på ansiktet.

Oljan kan användas med regelbundenhet men det är viktigt att bara använda små mängder åt gången då den är stark och kan torka ut huden på sikt. Även om oljig hud kan vara en bidragande orsak till finnar och akne så kan det få motsatt effekt om man torkar ut huden då dess körtlar då kan reagera genom att producera ännu mer olja. Därför kan man med fördel använda en återfuktande mild olja när man tvättat sig med tea tree oljan för att vara säker på att huden hålls återfuktad.

Nagelsvamp och fotsvamp

Studier har visat att tea tree oljan kan vara lika effektiv på att bota svamp i naglarna som motsvarande läkemedel som finns på apoteket. Stryk på ren tea tree olja på naglarna regelbundet (gärna varje dag) under tre månader så kommer svampen sakta men säkert försvinna. Var försiktig så det inte kommer på den omgivande huden då den outspädda olja kan ge upphov till irritation.

Oljan är även effektiv mot fotsvamp. För skonsammast möjliga behandling rekommenderar vi att man blandar några droppar av tea tree oljan i en matsked med kokosolja. Därefter kan man massera fötterna med blandningen, förslagsvis innan läggdags.

Munsår

Eftersom oljan även kan hämma virus så kan den vara effektiv vid behandling av munsår. Stryk på lite olja med hjälp av exempelvis en tops direkt på såret tre till fyra gånger om dagen för effektiv behandling. Undvik att få oljan i munnen.

Hårvård

Tea tree oljans antiseptiska egenskap gör att den kan användas för att behandla mjäll. Den används även för att behandla håravfall då den kan ha en stimulerande effekt på hårsäckarna. Använd några droppar i ditt schampo eller späd ut den med annan olja för hårvård, exempelvis ricin- eller arganolja.

Sårvård

Behandla lättare sår genom att badda en lite mängd olja exempelvis med en tops i och omkring sårytan. Oljan gör att såret läker snabbare genom att hålla bakterier och infektioner borta. Den kan även hjälpa till att snabbare läka ärrvävnad.

Svampinfektion

Svampinfektion i huden, som till exempel ringorm går utmärkt att behandla med tea tree olja. Späd ut olja i en annan olja, exempelvis ca 5 droppar i en matsked med kokosolja. Stryk ut över den del av huden som är drabbad, upprepa några gånger dagligen.

Svamp i munnen eller tandvärk

Som vi tidigare nämnt får tea tree oljan inte ätas, men den kan ändå användas i måttliga mängder i munnen utan att man får i sig några farliga mängder. Den kan exempelvis lindra tandvärk eller motverka svampbildning. Ta en droppe av oljan i ett glas med varmt vatten och gurgla och skölj en stund, spotta sedan ut blandningen!

Eksem

Oljan kan även användas för att lindra problem med eksem. Tea tree olja håller bakterier som kan förvärra situationen borta. Dock så får man vara försiktig så att man inte är överkänslig, något som kan riskera att förvärra eksemen. Börja att prova dig fram med ett ”pricktest” för att se så huden inte reagerar negativt på oljan. Vid behandling mot eksem bör tea tree oljan blandas ut med en mildare olja. Häll till exempel några droppar i en matsked jojobaolja och massera ut över problemområdena.

Köpa tea tree olja

Klicka här för tea tree olja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Tea tree olja ingår ibland i andra produkter och läkemedel men vi rekommenderar ändå dig att köpa ren tea tree olja. På så sätt kan man själv kan dosera den i rätt mängd beroende på naturen av problemet man vill behandla. Med tanke på oljans många användningsområden så är det alltid bra att ha en flaska stående där hemma. Man vet aldrig när man kan komma att behöva lite tea tree olja. Oljan finns att köpa ute i handeln, på nätet och i vissa apotek.