avokadofrukterAvokadoolja utvinns ur avokadon. I avokadon finns massvis med näringsämnen och vitaminer. Genom att kallpressa avokadon kan man utvinna dessa och tillföra dem till huden och håret. Avokadoolja innehåller allt ifrån proteiner, nyttiga fetter till kalium och antioxidanter.

Test Avokadoolja: Bästa produkt 2024

ProduktOmdöme
Loelle grön avokadoolja 100ml
avocadoolja-liten
En ljuvlig grön olja som har en svag härligt nötig doft. Man kan känna på oljan att den är av hög kvalitet. Detta är den mest kvalitativa avokadooljan på marknaden.
Betyg: ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Avokadoolja för huden och ansiktet

När man tillför avokadoolja externt på huden så triggas hudens egen produktion av kollagen. Kollagenet håller rynkorna borta från huden. Fukten i oljan hjälper även den till att hålla huden elastisk och minskar uppkomsten av linjer och rynkor. Genom tillföra avokadoolja till huden med olja matar man cellerna utifrån med flera av de näringsämnen de behöver för sin fortlevnad. E-vitaminen och kaliumet i oljan absorberas till exempel snabbt av av det yttre lagret i huden. När oljan väl absorberats av hudens yttre lager så tillför det näring som kan användas både för produktionen av nya hudceller men även som näring till de befintliga cellernas fortlevnad.

Oljesyran i avokadoolja är antiinflammatorisk och kan faktiskt användas för att bota eller lindra många obehagliga hudåkommor. Avokadoolja är till exempel effektivt mot till exempel utslag och sår, eksem, psoriasis och solskadad hud. Genom att stryka på lite olja över problemområdet så lindras besvären. Oljan lugnar huden och hjälper den att läka tack dels tack vare att den är antibakteriell och antiinflammatorisk. Och dels tack vare att den tillför viktig näring och vitaminer som huden behöver för att bygga upp frisk ny hud igen.

Om du till exempel har fått ett skrapsår eller insektsbett så är det bara att tvätta området noggrant så att det är helt rent. Sedan räcker det endast med en liten droppe av oljan som du kan massera in med ditt finger precis på och omkring skadan. Det skadar inte att återapplicera oljan några gånger tills såret är helt läkt. Det kommer garanterat läka snabbare än om du inte behandlat det alls! Avokadoolja kan även användas för att få fin hud på områden som annars är torra och hårda. Det kan till exempel göra under på torra och spruckna hälar vi regelbunden användning. Varför inte göra en vana av att smörja in fötterna med avokadooljan varje dag!

Applicering i ansiktet

Avokadoolja kan verkligen göra under för ditt ansikte. Genom att återfukta huden i ansiktet dagligen med denna olja så håller du huden återfuktad vilket gör att den blir slätare mer elastisk. Antioxidanterna och E-vitaminet gör att huden håller sig frisk ser fantastisk ut. Oljans antibakteriella egenskaper gör dessutom även att du får mindre risk att drabbas av finnar.

Innan du applicerar oljan i ansiktet så se till tvätta dig ordentligt där först. Oljan kan appliceras med hjälp av dina tvättade fingrar eller till exempel med hjälp av en vanlig bomullspad. Ansiktet får gärna fortfarande vara lite fuktigt när du applicerar oljan, eftersom den blir lättare att sprida ut då. Eftersom oljan är ganska riklig och fet så kan det ta ett antal minuter innan den blir helt absorberad av huden. Om du ska gå ut så kan du badda huden med en fuktig handduk efter en liten stund. På så sätt får du bort överflödig olja som ännu inte absorberats, så riskerar du inte att se oljig ut i huden. Allra bäst är kanske att använda avokadooljan som en nattlig återfuktare. Du kan då smörja in ansiktet rikligt med olja så att varenda nyttighet kan absorberas in i huden under natten.

Avokadoolja för håret

Samma innehåll i avokadooljan som är så nyttiga och närande för din hud är även behövda i ditt hår. Genom att massera in lite avokadoolja i håret och skalpen efter du tvättat det så kan du efter lite tid få fantastiska resultat. På kort sikt så så ser det hår du redan har friskare och mer välskött ut. Med tiden och med regelbunden användning av avokadoolja i håret så kommer nytt friskare och starkare hår förhoppningsvis växa ut. Och detta till en snabbare takt än innan då näringen i oljan stimulerar håret att växa snabbare. Lite avokadoolja i hårbotten kan också hålla håret fritt från mjäll. Detta tack vare att oljan har egenskaper som dödar svampbakterierna och därmed hindrar mjället från att få fäste i hårbotten.

Avokadoolja är förmodligen tillsammans med ricinoljan en av de oljor som lämpar sig allra bäst att använda i håret. Oljan har nämligen att relativt högt innehåll av enkelomättade fettsyror, mer än exempelvis kokosolja. Enkelomättade fettsyror är nämligen mycket nyttiga för håret och genom att tillföra dessa så kan man bidra till hårets välmående. Avokadoolja är också mer lättflytande än kokosoljan vilket gör den lättare att använda som hårolja och man riskerar inte att den stelnar i håret som kokosoljan kan göra om det är kallt ute.

Bra för ögonhälsan

Avokado och avokadoolja kan användas för att främja en bra ögonhälsa. I avokadoolja finns nämligen lutein som är en antioxidant som behövs för att ögonen ska må bra. Luteinet kan inte tillverkas av kroppen på egen hand utan det måste tillföras utifrån. Därför är det viktigt att få i sig lutein via kosten så att ögonen får det tillskott de behöver. Därför är det så bra att lägga lite avokadoolja till den normala kosten. En luteinrik kost minskar risken för de ögonsjukdommar som är förknippad med åldrandet, som exempelvis grå starr.

Köpa avokadoolja

Klicka här för avokadoolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

avokadooljaAvokadoolja kan med fördel köpas online eller i vanliga skönhetsbutiker eller på apoteket. Något att tänka på är att köpa olja av ett känt märke om du inte vill bli lurad på kvaliteten. Det finns några billiga märken på marknaden som inte håller måttet. Se till att oljan är kallpressad och välj gärna ett ekologiskt alternativ.