Arganträdets frukt varifrån arganolja utvinns

Arganträdets frukt

Arganolja är en unik och näringsrik olja från det marockanska arganträdet och är mycket potent som näringsgivare och återfuktare av hud och hår. Tack vare dess höga innehåll av vitamin A, vitamin E, antioxidanter och omega 6 fettsyror så har den många användningsområden. Arganolja kan användas för att dämpa inflammation i huden, den är därför väl lämpad för att användas av personer med känslig eller skadad hud. Även för personer utan stora problem med hud eller hår är det en alldeles utmärkt idé att använda oljan dagligen. Allt för att hålla huden exceptionellt len och återfuktad och håret glansigt och friskt.

Test Arganolja: Bästa produkterna 2024

Produkt
Omdöme
Pure Arganolja Eko
arganolja_eko_3664
En härligt gyllengul olja av hög kvalitet. Perfekt för huden och håret. Mycket prisvärd.
Betyg: ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Loelle Arganolja 30 ml
arganloelle30
En riktig kvalitetsprodukt, förmodligen den bästa arganoljan jag testat, känns dyr när man känner på den.
Betyg: ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Bodystore.com
Loelle Arganolja 100 ml
arganloelle30
Mest ekonomiska valet!
Samma olja som ovan fast i större flaska, billigaste valet per milliliter!
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Bodystore.com

Arganolja för ansikte och hud

Kvinna med perfekt hyMänniskor världen över har upptäckt den marockanska oljans undergörande effekter på huden. Den kan på ett helt naturligt sätt ge ett lyft för din hud och ansikte tack vare dess återfuktande och mjukgörande egenskaper. Arganolja absorberas snabbt in i huden och lämnar inte någon oljig hinna kvar. Tänk på att mycket små mängder olja räcker för att göra stor effekt. Testa själv, det kan hända att du blir förvånad över resultaten! Eftersom oljan är så näringsrik räcker det att använda den några droppar i taget. Men gärna med regelbundenhet. Gör det till en god vana att använda den dagligen.

I vårt torra och hårda nordiska klimat så kan det vara klokt att öka mängden något vintertid. Vår hud skriker efter den extra fukten när kylan är här. Samtidigt som oljan är mycket koncentrerad på nyttigheter så är den även väldigt mild för huden. Den går bra att använda den i hela ansiktet, även runt ögonen. I sällsynta fall har det observerats överkänslighet mot arganoljan hos nötallergiker. Som allergiker kan man därför prova applicera lite olja på exempelvis handleden och vänta och se så att ingen irritation uppstår.

Acne

Det finns många hudprodukter som kan förvärra åkommor som exempelvis Acne genom att tillföra olja och täppa till porerna i huden i ansiktet. Med arganolja har man däremot kunna konstatera att den hjälpt människor drabbade av acne att reducera sina besvär, åtminstone i det fall där acnen inte varit allt för svår. Oljan har en förmåga att lugna irriterad hud och hjälpa läkningsprocessen på traven. Antioxidanterna stimulerar skadade hudceller att att läka och reducerar inflammation. Att testa behandla sin akne med arganolja kan aldrig vara dåligt, särskilt om man om man testat andra kurer som inte fungerat. Fungerar denna olja inte för dig så finns det även andra oljor du kan prova.

Eksem

Om man har eksem eller liknande hudåkommor med symtom som kliande och eller flagnande hud så är det definitivt värt att regelbundet smörja in sina problemområden med några droppar av den marockanska oljan. Eller det ”flytande guldet” som det även kallats. Vitamin E och fettsyrorna i oljan verkar nämligen som ett botemedel mot irritation och torrhet. Samtidigt som dessa näringsämnen hjälper kroppen att själv reparera den skadade huden.

Bristningar

Arganolja kan användas för att förbättra skinnets elasticitet och därmed förhindra uppkomsten av bristningar. Genom att regelbundet massera in några droppar olja på mage, höfter, lår och andra eventuella problemområden så kan man förebygga och förhindra problem med bristningar. Vid graviditet eller snabba viktförändringar kan detta vara en särskilt god idé.

Förhindra ålderstecken

Att hålla huden återfuktad är ett välkänt knep för att förhindra dess synliga åldrande. Arganolja är tack vare sitt överflöd av antioxidanter ett utmärkt alternativ till andra oljor och krämer mot ålderstecken. Om du masserar in bara en liten mängd av oljan i ansikten får den dessutom en helt annan lyster. Applicera gärna lite olja på ansikte och hals innan du går och lägger dig för att hålla huden elastisk och rynkfri.

Att använda arganolja i ansiktet regelbundet kostar inte speciellt mycket om man ser till vilka oerhörda fördelar det kan ge för hyn. Oljan är relativt dryg så det kan räcka med att man använder sig av någon droppe åt gången, varje dag, eller åtminstone någon gång i veckan.

Arganolja kan även:

Läka spruckna läppar och hålla läpparna mjuka och lena

-Användas för att få starka och friska naglar. Droppa helt enkelt en mycket liten mängd på varje nagel och gnugga in varsamt med fingret över nagel och nagelband.

-Användas för att behandla spruckna hälar och torra fötter. Om hälarna är riktigt spruckna och torra rekommenderas en lite större mängd olja. Massera in rikligt så att huden får chansen att suga åt sig oljan ordentligt. Ett tips är att smörja in fötterna innan läggdags och ta på sig ett par strumpor så får oljan verka hela natten.

Lugna solbränd hud. Smörj in dig med lite arganolja om du blivit bränd i solen, detta hjälper till att lugna och läka huden. Arganolja kan även användas innan solning för att hålla huden välmående och mottaglig för en fin och jämn bränna. Huden behöver även massor med fukt för att må bra och solen kan torka ut den. Arganolja kan dock inte ersätta solskydd. Se till att du även använder dig av en bra solskyddsfaktor för att skydda huden!

Arganolja för hår och hårbotten

Kvinna med långt vacker hårEtt av Arganoljans många användningsområden är som ersättning för hårbalsam. Oljan är mycket gynnsam för hår och hårbotten. Håret behöver Vitamin E för att må bra och i Arganolja finns det massor. Vitamin E och dess antioxidanter tillför näring till hårcellerna och får dem att producera starkt och friskt hår. Arganolja motverkar svampbildning i huden, därför har den även en förmåga att motverka mjäll. Irriterad hårbotten är ett vanligt problem som ofta beror på olika samverkande faktorer. Förutom att bekämpa mjäll så är arganoljan mjukgörande och lugnande för hårbotten.

Utöver att oljan stimulerar tillväxt av nytt friskt hår så kan den användas för att reparera slitet hår. Arganolja kan till exempel hjälpa till att återställa hår som slitits p.g.a. grund av färgning eller andra icke skonsamma behandlingar såväl som användas för att behandla kluvna hårtoppar.

Applicering

Man kan använda olika metoder för att applicera arganolja i håret, ett sätt är att använda det tillsammans med schampo. Genom att blanda några droppar med sitt vanliga schampo så kan man ge håret extra näring samtidigt som man tvättar det. Det finns schampon som innehåller arganolja, på så sätt behöver man inte tänka på doseringen utan får de positiva effekterna ”på köpet”.

Ett annat, aningen mer kraftfullt, alternativ är att använda arganoljan som balsam efter du tvättat håret. På så sätt stannar mer av oljans näringsämnen kvar i håret efter duschen och de får chans att verka mer långsiktigt. Ta några droppar i handflatorna och sprid ut genom att gnugga dem mot varandra. Dra sedan fingrarna genom håret ett antal gånger så att oljan fördelas jämt över hårets hela längd. Se gärna till att du kommer ändå ner till hårbotten med oljan. Eftersom oljan absorberas av håret och inte kladdar om den applicerats i lagom mängd så behöver man inte skölja håret utan kan låta oljan vara kvar. Vad som är lagom mängd är beroende på mängden hår och hur ”törstigt” håret är på fukt. För kort hår kan det räcka med en mycket lite droppe medan långt och torrt hår kan behöva många droppar för bästa effekt.

En tredje metod för att applicera arganolja i håret är att göra en inpackning, detta är så klart det mest kraftfulla sättet för att tillföra håret massor med vitaminer och näring. Massera in rikligt med olja i hårbotten och längs hårets hela längd, ända ut i hårtopparna och vira in håret i en handduk. Låt gärna verka över natten, nästa morgon kan du tvätta ur den överflödiga oljan med ditt vanliga schampo.

Ett annat tips kan vara att använda lite olja för att snabbt och enkelt fixa till håret innan man lämnar hemmet för dagen. En liten mängd olja kan användas precis som hårmousse eller hårsprej, för att få ordning på spretigt hår och ge det en bättre glans och lyster.

Bakgrund

Arganträdet, källan varifrån arganolja skördas

Arganträdet

Arganolja kommer från kärnorna i små frukter som växer på arganträdet. Det som gör arganträdet så unikt är att det växer i ett område som är helt avgränsat till den sydvästra delen av Marocko. Området är idag ett skyddat område av UNESCO tack vare dess unika kulturella värde. Frukterna, som har ett hårt yttre skal, innehåller en till tre ”nötter” eller kärnor omgivna av fruktkött. Det är dessa nötter man vill åt. Än idag krossas nötterna för hand i Marocko, då det helt enkelt inte kan göras lika effektivt av maskiner. Detta är en mycket tidskrävande och omsorgsfull process, där nötterna mals och pressas på den värdefulla oljan.

I Marocko används oljan även till matlagning. Skillnaden är att de nötterna rostas först, något man undviker om oljan ska användas till hud och hår. I Marocko har man länge känt till arganoljans återfuktande funktion och den har traditionellt använts för att behandla sår och hudsjukdomar. Till exempel har den använts för att lindra acne och klåda såväl som torr hud och torrt hår i allmänhet.

Köpa Arganolja

Klicka här för arganolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Arganolja finns att köpa både att köpa i sin rena form och i utspädd form, som ingrediens i andra skönhetsprodukter. Även om arganolja ingår i någon av dina andra produkter så rekommenderar vi förstås att du även köper ren arganolja för att få maximal nytta av alla dess goda egenskaper. Arganoljan går att hitta på diverse apotek ute i handeln men går att köpa hos mer specialiserade butiker på nätet. Vi rekommenderar att du köper en kallpressad olja då den har mer av näringsämnena kvar jämfört med en varmpressad. En ekologisk olja är även att föredra. Det finns flera olika märken att välja på. Vi rekommenderar är välkända och prisvärda Crearome som är marknadsledande i Sverige.