macadamianötterMacadamiaolja utvinns ur macadamianötterna, som är kända för sin rika smak och höga näringsvärde. Macadamiaolja är rik på både enkelomättade och fleromättade fettsyror. Dessa fettsyror är mycket bra för hjärtat och kan sänka kolesterolvärdet i blodet. Oljan har rikligt med både omega 3 och omega 6 -fettsyror. Macadamiaolja är även väldigt populär att använda som hud- och hårvårdande olja då den är full med nyttigheter och absorberas lätt in i huden utan att kladda.

Bäst i test 2024

Den bästa macadamiaoljan vi har testat är Crearome Macadamiaolja Eko. Detta är en kallpressad ekologisk olja av bra kvalitet men samtidigt till ett väldigt bra pris. Denna olja går bra att ha i maten och även direkt på huden. Denna olja smakar gott så det är ingen uppoffring att få i sig de antioxidanter och vitaminer den innehåller.

macadamiaolja

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos Svensk Hälsokost

Macadamiaolja för hud och ansikte

Macadamiaolja innehåller relativt ovanliga antioxidanter som kan ha väldigt stor effekt när den appliceras på vår hud. Dessa antioxidanter finns naturligt i vår kropp men genom att behandla med oljan på vår hud så får den en exponering som den inte skulle fått annars. Dessa antioxidanter kan minska den oxidativa stressen på vår hud vilket kort sagt hjälper till att förhindra uppkomst av rynkor, åldersfläckar och andra ålderstecken samt att den snabbar upp läkandet av skadad hud. Man kan använda oljan som en daglig återfuktare i ansiktet, massera bara in några droppar olja. Oljan absorberas lätt så ansiktet kommer inte se kladdigt ut. Oljan tenderar heller inte att täppa igen porerna så för de allra flesta kan det vara en god vana att smörja in sig varje morgon eller kväll. Men kan även använda oljan som en återfuktare för hela kroppen när man kommer ut ur duschen exempelvis.

Går även bra att använda kring ögonen. Det återfuktar och håller rynkor borta. Eftersom oljan absorberas så snabbt går det även bra att ha smink ovanpå. Oljan går även bra att använda som ansiktsrengöring. Massera in lite olja och skölj med vatten bara, och även som sminkborttagning på en bomullstuss.

Macadamiaolja för håret

Samma antioxidanter i oljan som är bra för huden är även bra för vårt hår och hårbotten. Det verkar närande, stimulerande och återfuktande i vår skalp. Om skalpen behandlas återkommande med oljan så håller den sig frisk och hårsäckarna kan producera starkt frisk hår. Fettsyrorna gör att håret blir skinande och de motverkar inflammation i hårbotten som kan leda till håravfall.

Oljan kan användas som den är eller tillsammans med andra oljor eller balsam. Om du använder oljan som den är så är det bara att massera in några droppar i hårbotten. Börja gärna efter du duschat då oljan blir mer lättjobbad om håret är lite blött. Sedan kan du ta en kam och kamma ut oljan i resten av håret. Vira sedan en handduk runt huvudet så att oljan får verka i hår och hårbotten i minst en kvart, gärna längre. Om man vill så kan man sova med inpackningen för att exponera håret länge för oljans nyttigheter.

Macadamiaolja i kosten

Precis som med nattljusolja så räcker det inte med att behandla på ytan för att få del av alla macadamiaoljans goda egenskaper utan man måste även äta den. Som tidigare nämnts så är oljan bra för kolesterolvärdet och hjärtat. Oljan kan också användas vid tillfällen för att öka energin, mackadamianötterna och oljan likaså är fullsprängda med energi. Dock så får man vara försiktig så att man inte överkonsumerar då det höga energiinnehållet även kan göra att man går upp i vikt om man äter större mängder.

Antioxidanterna i oljan hjälper också till  att stärka vårt immunförsvar och att hålla sjukdomar borta. Dessutom kan de hjälpa till att driva gifter ur kroppen, så att konsumera macadamiaolja kan ge en renande effekt på hela kroppen.

Köpa Macadamiaolja

Klicka här för macadamiaolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Ett tips är att se till att du köper en kallpressad olja. Varmpressad är alltid ett sämre alternativ då mycket av näringsämnena går förlorade vid varmpressning. Kolla även gärna efter ett ekologiskt alternativ.

Vidare läsning

Organic facts https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/macadamia-nut-oil.html (engelska)