Fiskleverolja är en benämning på en näringsrik olja som utvinns ur fiskens lever. Det är ovanligt att kosttillskotten kommer från något annat än torsk. Med andra ord är det oftast torskleverolja det är frågan om när man talar om just fiskleverolja. Fisk- eller torskleverolja är rik på A- och D-vitamin och omega 3.

Bästa fiskleveroljan 2024

Den bästa fiskleveroljan vi testat är fortsatt Möllers Tran. Möllers Tran är en välkänd produkt som funnits med med länge, och det finns goda anledningar till detta. Denna produkt görs enbart på norsk fisk och enbart på fisk som fångats i områden som har hållbara fiskbestånd.

Möllers tran är mycket rik på A, D och E-vitamin, precis som en bra fiskleverolja ska vara. En sak vi gillar med Möllers Tran är faktiskt hur gott och friskt den smakar. Denna olja är smaksatt med citron, vilket känns väldigt fräscht.

Klicka här för att se erbjudandet på Möllers Tran hos Svensk Hälsokost

Bästa oljan i kapslar: Solgar Cod Liver Oil

Att svälja fiskleverolja rent är något som många helst avstår. Eftersom smaken är relativt starkt så kan det vara en fördel att inta sin olja med hjälp av kapslar. Den bästa produkten med fiskleverolja i kapslar just nu kommer från välkända tillverkaren Solgar. Detta är en torskleverolja av högsta kvalitet för oss som vill ha det allra bästa. Detta är en naturlig källa till viktiga A och D vitaminer. Produkten innehåller även rikligt med nyttiga fettsyror, som bland annat främjar en god hälsa för både hjärta och kärl. 

Denna produkt gör att man slipper känna smaken av torskoljan, men för säkerhets skull har vi testat att bita på kapslarna för att testa så att oljan smakar fräscht och riktigt. 

Klicka här för att se erbjudandet på Solgar Cod Liver Oil hos Svensk Hälsokost

Behöver man verkligen äta tillskott av fiskleverolja?

Kroppen behöver en bra balans av olika fetter. Idag har faktiskt de flesta en för låg nivå av omega 3 i kroppen. Allra bäst är det att exempelvis få i sig tillräckligt med omega 3 genom att äta färsk fisk ett par gånger i veckan. Om man inte har möjlighet att äta så mycket fisk så kan det vara en bra ide att komplettera med fiskleverolja i kosttillskottsform.
Gravida, astmatiker och personer som äter medicin för högt blodtryck bör dock konsultera en läkare innan man börjar äta fiskleverolja. Oljan kan nämligen verka förtunnande på blodet.

Omega 3

fiskleverolja

En av de saker som gör fiskleverolja till ett så bra kosttillskott är att det är så rikt på den nyttiga fettsyran omega 3. Omega 3 är naturligt antiinflammatorisk och kan därför användas för att behandla eller lindra led-och hjärtbesvär eller till och med depression. Mycket av vår kost innehåller idag omega 6. Omega 6 är inte skadligt i sig men det är viktigt att ha balans mellan dessa fetter. Om man har allt för många gånger mer mängd av omega 6 i kroppen än omega 3 så är detta skadligt. Genom att tillföra omega 3 kan man justera fettbalansen i kroppen till det bättre. Symptom av för stor andel omega 6 i kroppen kan till exempel vara ångest, högt kolesterolvärde, inflammation i tarmarna med mera. På lång sikt tros överskottet kunna orsaka såväl ADHD som cancer.

Se även linfröolja, som är rik på omega 3.

Fördelar med att äta fiskleverolja

Hjärnan

Våra hjärnfunktioner kan dra nytta av ett tillskott av fiskleverolja. Omega 3 fettsyran i oljan är i allra högsta grad en nödvändig beståndsdel i en välfungerande hjärna. Samtidigt som fiskleverolja kan hjälpa till att hålla hjärnan skärpt så kan den på lång sikt även motverka sjukdomar.  Alzheimers är ett exempel på en hjärnsjukdom som man i studier har kunnat minska risken av att drabbas av.

EPA och DHA är nödvändigt för att för att upprätthålla en god funktion i och utveckling av hjärnan. Genom tillskott av oljan så kan man förse kropp och hjärna med de omega 3 fettsyror den behöver. Studier har visat att dessa tillskott är särskilt viktiga för personer som lider av depression då brister kan uppstå eller förvärra tillståndet.

Diabetes

Fiskleverolja innehåller essentiella fettsyror som kan kan kan hjälpa till att kontrollera inflammation och sockernivåerna i blodet. Studier har visat att man genom att ge tillskott av fiskleverolja och D-vitamin i ett spädbarns första levnadsår kan minska risken för individen att drabbas av diabetes längre fram i livet.

Källa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14668274

Tillskott av A- och D-vitamin

Det bästa sättet att få i sig D-vitamin är egentligen genom att vistas ute i solen. Det viktiga vitaminet absorberas då genom huden. Men för oss som bor i ett land där solen inte alltid finns att tillgå kan det vara bra att tillföra vitaminet på annat sätt. D-vitamin bygger ett frisk skelett och den stödjer även många av de funktioner som finns inne i våra celler. Brist på D-vitamin kan göra att våra celler får svårare att laga och nyskapa sig själva, vilket kan göra att vi lättare blir sjuka. Den som har brist på D-vitamin kan exempelvis uppleva trötthet, oro, minskad sexlust och infertilitet för att nämna några exempel.

A-vitamin är en viktig antioxidant som minskar den så kallade oxidativa stressen i kroppen som orsakas av fria radikaler. Genom att få i sig antioxidanter minskar man risken av att drabbas av inflammation. Genom att ta fiskleverolja regelbundet kan du undvika att drabbas av A-vitaminunderskott och på så sätt minska risken att bland annat drabbas av vissa ögonsjukdomar och cancer samtidigt som man stimulerar produktion av viktiga hormoner i kroppen.

Klicka här för fiskleverolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Möllers fiskleverolja