MCT står för Medium Chain Triglycerides och är en form av mättat fett fullt med massa nyttigheter för vår kropp. Idag har många brist på dessa fetter, kanske till viss del för att vi fått lära oss att undvika fett. Men MCT-fetterna är i själva verket bra för oss och vi bör få i oss dessa i lagom mängd varje dag.

MCT-fett består av medellånga fettsyror, detta är fettsyror som kroppen snabbt och enkelt kan förbruka som energi, de lagras därför inte i kroppen så som långa fettsyror gör.

Vårt val: Bästa MCT-oljan 2024

Vi rekommenderar en MCT-olja utvunnen ur kokosolja snarare än ur palmolja. Den bästa MCT-oljan vi har testat kommer från välkända tillverkaren Bättre Hälsa. Detta är en olja av allra högsta kvalitet som endast innehåller kaprylsyra (även kallat C8) och inga andra onödiga tillsatser. Oljan kan användas som energitillskott för dig som tränar mycket, eller bara vill bli piggare i sinnet. Den går även utmärkt att använda för dig som vill gå ner i vikt och bränna fett snabbare.

Klicka här för att se bästa pris på denna olja hos hos Svensk Hälsokost

Viktminskning och fettförbränning

MCT-olja tycks ha goda effekter vad det gäller att bränna fett och att hålla en stabil vikt, många vittnar till och med om att den kan användas för att gå ner i vikt. Det är bland annat MCT-oljans förmåga att höja ämnesomsättningen som gör att man bränna mer kalorier. Studier visar att MCT-fetterna hjälper att hålla vikten långsiktigt jämför med om man äter så kallad LCT-fetter i större utsträckning. Källa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160

Motverkar bakterier, virus och svamp

MCT olja är en naturlig antibiotika som kan döda skadliga bakterier och hjälpa till att balansera bakteriefloran i magen. I en tid när sjukvården upplever allt större problem med antibiotikaresistens så kan MCT-oljan komma att utgöra ett intressant alternativ för framtiden. MCT olja kan till exempel döda vissa typer av bakterier som orsakar halsont, lunginflammation, matförgiftning, urinvägsinfektion med mera. Det fördelaktiga är att oljan samtidigt skonar de många goda bakterier vi behöver ha i vår mage. Laurinsyran i oljan kan också hämma vissa virustyper från att föröka sig.

MCT-olja i matlagning

MCT-olja är särskilt lämplig att använda i matlagning då den tål mycket höga temperaturer, till skillnad från till exempel vissa typer av olivolja som inte gör sig bra om de hettas upp för mycket. MCT olja går mycket bra att använda i bakning, till grillmat och att fritera i. Oljan har ingen lukt eller smak vilket så klart kan vara till fördel i många fall.

Vad är skillnaden mellan MCT-olja och kokosolja?

Även kokosolja innehåller MCT-fett men inte i samma utsträckning. MCT oljan består nästan till hundra procent av MCT-fetter medan kokosoljan även innehåller andra fetter. En annan fördel med MCT-olja är att den innehåller alla typer av MCT-fetter som finns (det finns fyra stycken), medan kokosolja endast innehåller en. Eftersom det är svårt att få i sig alla fyra typer av MCT-fetter genom vanlig kost så är tillskott av MCT-olja ett bra alternativ.

Klicka här för MCT-olja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Läs mer om fettsyror
https://kurera.se/fettsyror-essentiella-fettsyror-efa/

Fler nyttiga oljor

Krillolja

Fiskolja