Vanilj är vanligt förekommande i många produkter inom matindustrin som smaksättare, men många känner inte till de fantastiska användningsområden som finns för vaniljolja. Genom att få i sig denna eteriska olja kan man bland annat stabilisera sin hormonproduktion och bota inflammation i kroppen. Oljan kan också användas för att få friskare hud och hår samt även för att lindra depressioner.

Vårt val: Bäst i test 2024

Den bästa oljan vi testat kommer från Better You. Better You:s eteriska vaniljolja är en olja som är väldigt koncentrerad och håller högsta kvalitet. Den doftar ljuvligt och är lämplig för matlagning såväl som för aromaterapi med mera.

Klicka här för se erbjudandet på denna produkt hos Svensk Hälsokost

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är vaniljolja.jpg

Sänker blodtrycket

Vaniljolja verkar lugnande på vår kropp och kan hjälpa till att sänka vårt blodtryck. Stress är en av huvudorsakerna till högt blodtryck. Vaniljoljan får både vara muskler och vårt sinne att slappna av och minskar eller tar bort stress vilket i sin tur får positiva effekter på blodtrycket. Läs även mer om pumpafröolja som även den kan hjälpa till att sänka blodtrycket.

Verkar mot depression

Vaniljolja kan användas för att förbättra det allmänna välbefinnandet och till och med för att motverka depression. Oljan har en lugnande effekt på vår hjärna vilket kan dämpa upplevelser av ilska, sömnlöshet, ångest och stress. Studier på möss visar tydligt på vaniljoljans effekt som ett botemedel mot depression.

Antioxidanter

Vaniljolja innehåller mycket antioxidanter. Antioxidanter neutraliserar fria radikaler i kroppen. Fria radikaler kan bland annat göra att man får cancer och att man åldras i förtid. Det är därför mycket fördelaktigt för hälsan om man genom kosten kan få i sig extra tillskott av antioxidanter.

vaniljolja

Ökar sexlusten

Vaniljolja ökar produktionen av könshormoner testosteron och östrogen. Genom att få i sig denna eteriska olja kan man därför stimulera kroppen och ge den ökad sexlust. Problem med potensen kan bland annat bero på utmattning, stress och depression, oljan kan vara en effektiv medicin mot alla de symptomen.

PMS

Vaniljolja kan även effektivt lindra problem med PMS. Eftersom oljan höjer östrogennivåerna så reglerar den menstruationsprocessen samtidigt som den lindrar effekterna av PMS. Problem med hormonbalansen är en av orsakerna bakom PMS. Denna eteriska olja verkar aktivt för att hålla hormonerna på en balanserad nivå. Oljan verkar också lite sövande på kroppen vilket underlättar och gör dig mer avslappnad under PMS:en.

Motverkar inflammation och infektion

Vaniljolja kan användas för att reducera inflammation i kroppen. Det gör att den kan användas för att effektivt behandla problem såsom problem med mage och matsmältning, problem med andning och blodcirkulation. Det gör även att den kan användas för att naturligt sänka kolesterolvärdet. Oljan används också för att motverka infektioner. Oljan dödar eller minskar kraftigt tillväxten av många skadliga bakterier i kroppen.

Klicka här för vaniljolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost