Sheasmör är en råvara som utvinns ur sheasmörträdets nötter. Sheasmörträden växer främst i västafrika, därför kommer råvaran till de flesta produkter med sheasmör just därifrån. Sedan länge har man vetat om att sheasmöret har mycket goda egenskaper för vår hud. Sheasmör har därför varit en populär ingrediens i hudvårdsprodukter under många årtionden nu.

När man kallpressar sheasmörträdets nötter för att utvinna sheasmöret så bildas även sheasmörolja som en biprodukt. Tack vare sin flytande konsistens så har sheasmöroljan flera fördelar jämfört med sheasmöret.

Bäst i test: Crearome Sheasmörolja

sheasmörolja

Detta är den bästa sheasmöroljan som vi testat. Som alltid står tillverkaren Crearome för pålitliga oljor av hög kvalitet. Detta är en mild raffinerad sheasmörolja av hög kvalitet. Detta är en mycket fet olja, därför är den bra att använda på känslig och skadad hud. Eftersom oljan är så pass mild och skonsam så är det många som använder just denna olja till babyvård. Man kan känna sig trygg med att använda en högkvalitativ olja som denna på babyns känsliga hud.

Denna olja är även bra för oss med väldigt känslig och torr hud. Eftersom oljan är så pass fet så lägger den sig i torra sprickor i huden. Oljan håller oss återfuktade under längre tid än andra mer lättflytande oljor. Denna olja kan även användas för att blandas med andra välgörande oljor och hudvårdsprodukter för att göra sin egen hemmagjorda produkt. Oljan blandas med fördel med en mer lättflytande produkt om man tycker att sheasmöroljan i sig är lite för trögflytande.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Antiinflammatorisk och skyddande

Sheasmörolja är bevisat antiinflammatorisk. Därför är denna olja mer än lämplig för att använda på irriterad hud. Torr eller irriterad hud lugnas av denna feta olja, ofta kan man ser goda resultat och förbättrad hudkvalité redan efter några smörjningar med sheasmöroljan.

Detta är en olja som även används för att behandla besvärliga åkommor såsom eksem eller psoriasis. Även enklare skador orsakade av för mycket sol kan repareras genom att smörja in sig med olja efter man solat. En intressant sak är att oljan även har ett visst solskydd inbyggt i sig. Detta innebär att man i alla fall i teorin skulle kunna smörja in sig med oljan innan man solar. Med oljan på har man förmodligen ett litet bättre solskydd än om man inte skulle smörjt in sig med något alls. Vi skulle dock absolut rekommendera att man som vanligt använder en riktig solskyddsprodukt för att skydda sig mot solens farliga UV-strålar. Sheasmöroljans effekt som UV-blockerare tros nämligen bara vara marginell.

Bromsar hudens åldrande

Även om sheasmöroljan kan användas i hår och hårbotten så är det främst inom hudvårdsområdet som oljan blivit populär. Många smörjer in sig med oljan, i sin rena form, eller som en ingrediens i en annan hudvårdsprodukt. Anledningen till att sheasmörolja anses fungera för att sakta ner hudens åldrandeprocess är att den, precis som ingefäraolja, är rik på antioxidanter. Antioxidanterna i kombination med ett rikligt innehåll av E- och A-vitamin i oljan sägs vara närande för huden. A-vitaminen motverkar också de fria radikaler som man vet kan orsaka skador i vår hud.

Läker skadad hud

Förutom att oljan kan användas proaktivt för att motverka att huden ska bli torr och därmed skadad så kan sheasmörolja även appliceras för att hjälpa till att läka redan skadad hud. Om du har ett sår, skrapsår eller annan skada så kan du testa att applicera oljan på såret. Oljor som denna som har en hög fetthalt har kunnat observeras vara välgörande i hudens läkandeprocess.

Hindrar bakterier och svamp

Sheasmöroljan har egenskaper som hindrar bakterier från att växa. Försök på djur har visat att oljan kunde användas för att hämma bakterietillväxten eller till och med stoppa den helt hos försöksdjuren. Det finns ingen anledning att tro att oljan inte har samma effekt på bakterier som trivs på oss människor. Det behövs dock studier på människor för att kunna redovisa detta som ett vetenskapligt faktum. Redan nu finns dock inget som hindrar att vi exempelvis använder oljan på vår hud för att stoppa bakterier från att få fäste i sår eller torr hud. Sheasmöroljan tros därför vara en bra behandling mot finnar och akne som orsakas av bakterier i vår hud.

Det är även många som vittnar om sheasmöroljans effektivitet mot svamp. Svampinfektioner kan, om det vill sig illa, få fäste i vår hud. Att behandla infektionen med oljan har visat sig vara en effektiv lösning för många. Exempelvis tycks oljan vara mycket effektiv på att behandla fotsvamp och ringorm.