Oreganoolja har på senare tid lyfts fram som en mirakelolja tack vare dess förmåga döda virus och bakterier. Outspädd vild oreganoolja är stark och kan bränna till i munnen eller på huden vid direktkontakt. Oreganooljans rykte som underkur mot diverse åkommor är i många fall välförtjänt. Oljan är dokumenterat antibakteriell, antiviral och dödar dessutom svamp och parasiter. Dess egenskaper gör därför att den är effektiv för att behandla sjukdomar som förkylning, urinvägsinfektion, svamp såväl som andra lindrigare infektioner. Vissa liknar oreganooljan vid ett naturligt alternativ till antibiotika.

Vi rekommenderar att man väljer en oreganoolja som är utvunnen ur vildväxande oregano. Den vilda oreganon innehåller större andel av de verksamma ämnena än oreganoplantor som odlats fram för att växa så snabbt som möjligt.

Test av de bästa produkterna

ProduktOmdöme
Närokällan Vild Oreganoolja
oreganoolja
En mycket kvalitativ koncentrerad olja som doftar härligt av oregano. Oljan är så pass stark att du bör blanda den med någon annan olja vid användning på huden. För invärtes bruk bör du först blanda ut några droppar av den i ett glas vatten om du inte vill bränna tungan.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Solgar Wild Oregano oil kapslar
oreganoolja-kapslar
Små kapslar med koncentrerad oreganoolja som som är lätta att svälja. Gör det enkelt få i sig oreganoolja regelbundet. Man kan exempelvis svälja en kapsel varje dag tillsammans med måltid.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Ska man välja kapslar eller flytande oreganoolja?

oreganoolja kapslar

Kapslar med oreganoolja från Solgar

Vilken produkt som är bäst beror lite på vad som är tänkt som huvudanvändningsområdet för oljan. Jag brukar själva använda mig av en flytande oreganoolja, av den enkla anledningen att jag tycker att den är lite mer mångsidig. Jag använder ibland någon droppe av oljan som krydda i mat. När det sedan dyker upp något något utvärtes kroppsligt problem (har till exempel använt oljan för att effektivt behandla fotsvamp och nagelsvamp) så är det bra att ha flytande olja till hands. När jag känner att en förkylning är på gång så droppar jag helt enkelt bara några droppar i ett vattenfyllt glas och dricker den utspädd. Har man tänkt att främst använda oljan för invärtes bruk så är det så klart enklast att välja kapslar. Kapslarna gör att man slipper känna den något beska smaken. Bara man väljer en olja av god kvalitet så spelar det egentligen ingen roll om den kommer i flytande form eller inkapslad.

Köpa oreganoolja

Vild oreganooljaOreganoolja brukar finnas att köpa i välsorterade apotek eller hälsokostbutiker på nätet. Var försiktig med att köpa okända billiga märken då det kan finnas oljor som är allt för utspädda. Ett sätt att vara säker på att man får en bra olja är att kontrollera andelen carvacrol i oljan. Carvacrol är det verksamma ämnet i oreganooljan och bör ligga på över 50% som minimum enligt min åsikt. Ibland är oljan allt för stark för att för att använda exempelvis direkt på huden men då tycker jag att det är bättre att man späder ut den själv snarare än att köpa utspädd olja. Tänk också gärna på att välja en ekologisk olja om det är möjligt.