lavendeloljaLavendelolja är en eterisk olja som framställs genom ångdestillering av lavendelblommor. Oljan har rogivande effekt och kan användas för att minska stress, lindra huvudvärk och för att underlätta sömn. Den har dessutom läkande effekt på huden och används till att läka sår, eksem, psoriasis och akne med mera. Dessutom är den full med antioxidanter som bland annat kan bromsa hudens åldrande. Man kan inte använda den rena oljan direkt på huden då den är allt för stark för det. Antingen kan man köpa en olja med lavendelolja som beståndsdel eller så kan man köpa ren lavendelolja och späda ut den själv med någon annan olja.

Bästa produkterna 2024

ProduktOmdöme
Crearome ren lavendelolja 10ml
lavendeloljaeterisk
Koncentrerad lavendelolja av högsta kvalitet från svenska Crearome. Denna olja måste blandas med någon annan olja innan användning på huden. Lågt pris.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Weleda Lavendelolja 100 ml
lavendeloljaweleda
En färdigblandad olja som doftar mycket gott och som känns underbar att ha på huden. Hög kvalitet.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos BodyStore.com

Läka skadad hud

Eftersom oljan är antibakteriell och svampdödande så kan man genom att smörja ett tunt lager på sår, skrapsår, svullnader mm påskynda läkandet. Om du köpt ren outspädd lavendelolja, blanda den då i förhållande 1:5 med exempelvis kokosolja. Man kan göra denna blandning ytterligare effektiv genom att droppa i några droppar tea tree olja, som även den har mycket kraftfulla egenskaper för att läka sår.

Huvudvärk

Medicinska studier visar att man kan lindra eller ta bort huvudvärk genom att inhalera lavendelolja i 15 minuter. Läs mer om studien Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial. Man kan använda en aromalampa eller helt enkelt hälla kokande vatten i en skål av glas eller keramik och droppa i några droppar outspädd olja för att få i sig ångorna.

Sömnsvårigheter

Lavendeloljans avslappnande och lugnande egenskaper kan hjälpa personer med sömnproblem, eller bara få dig att bli mer avslappnad och somna snabbare. Studier visar goda resultat för lavendelolja som hjälpmedel för att sova bättre. Ett sätt att använda oljan på är att smörja in den på bröst, tinning och nacke innan du går och lägger dig. Man kan även ta ett bad med lavendelolja i innan läggdags för att få kroppen avslappnad.

Akne och finnar

Lavendelolja sägs vara en av de mest effektiva oljorna när det gäller att behandla akne och finnar. Oljan verkar på en rad olika sätt. Till att börja med är den antibakteriell vilket gör att man genom att stryka en liten mängd av den på huden gör att bakterierna i problemhuden inte får någon chans att få fäste och växa till sig inuti finnarna. Att ha oljan på huden gör också att kroppen kan reglerar produktionen av sin egen talg bättre. Eftersom för mycket talg ökar risken att porerna ska korka igen så gör oljans lugnande effekt på talgproduktionen att färre finnar uppstår. Lavendelolja kan även hjälpa till att läka ärren efter akne och finnar eftersom den stimulerar huden att förnya sig och håller bakterier borta.

Smärtlindring

Lavendelolja verkar smärtlindrande på kroppen. Därför är det en bra ide att använda lavendelolja i massageolja. Genom att massera ut oljan över kroppen på ställen där man har ont så kan oljan tränga in i huden och verka mot smärtan. Spända muskler blir avslappnade, och värk såsom reumatism, stukningar, ryggont och ledvärk kan lindras. Man kan även kombinera massagen med att inhalera oljan för att få maximal effekt. Man kan använda sig av en aromalampa eller bara hälla lite kokande vatten i en skål och droppa i några droppar av den outspädda oljan för att sedan kunna andas in den.

För friskare hår och hårbotten

fält med lavendel och kvinna med vackert hårLavendelolja har visat sig vara mycket verksam mot löss. Oljan tar  effektivt död på lössen och deras ägg. Oljan är också bra för hårbotten och kan ha effekt mot håravfall. Genom att massera in lavendelolja i hårbotten så lugnar man den och ger den möjlighet att producera mer friskt hår. Eftersom den dödar bakterier och svamp så ger man förutsättning för en mer gynnsam miljö för hårsäckarna i skalpen. Oljan rekommenderas därför ibland till män som en förebyggande åtgärd mot skallighet.

Köpa lavendelolja

Oljan hittas enklast och billigast på någon hälsokost- eller skönhetsbutik på nätet. Den kan även finnas att hitta på apoteket. Viktigt att tänka på när man köper oljan är att välja en kallpressad variant. Mycket av näringsämnena försvinner nämligen när man varmpressar olja. Välj även gärna ett ekologiskt alternativ.

Vidare läsning

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/ (engelska)