eukalyptusträdet

Eukalyptusträdet

Eukalyptusolja utvinns från den australiensiska eukalyptusträdet. Eukalyptusbladen är gröna året runt och ger mycket näring till bland annat koalabjörnen som är beroende av dessa för sin överlevnad. Samtidigt som trädet ger näring till Australiens djurliv så är kan den ge medicinska fördelar till oss människor. Genom att pressa eukalyptusbladen kan man utvinna en olja som har många användningsområden. Eukalyptusolja är en eterisk olja som har använts i medicinska syften av aboriginerna i tusentals år. När engelsmännen koloniserade Australien fick man lära sig att oljan kunde användas på sår för att skynda på läkningsprocessen samt för att hålla infektioner borta. Snart så startade man framställning av oljan i industriell skala.

Vårt val: Bästa eukalyptusoljan 2024

Vårt val faller på denna rena eukalyptusoljan. Den har en härlig doft av eukalyptus och är av god kvalitet. Den har bra egenskaper för hud, hår såväl som för välmåendet.

Klicka här för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Användningsområden

Det finns en mängd användningsområden för denna fantastiska eteriska olja, här följer några av dem.

Läka sår

Eukalyptusoljan har antimikrobiella och antiseptiska egenskaper vilket gör att den kan användas för att hålla sår rena från bakterier. Genom att stryka lite olja på såret så ger man det möjlighet att läka ifred. Oljan fungerar på alla sorters sår, allt ifrån skärsår, till brännsår, skrapsår till insektsbett med mera. Man bör dock undvika att få oljan i öppna köttsår då den är stark.

Ta bort dålig lukt

Oljan går utmärkt att använda till att få bort dålig lukt. Ta lite olja tillsammans med varmt vatten på en trasa och gnugga över det du vill få att lukta bättre. Oljan fungerar till exempel utmärkt över träningsskor, eller till exempel din hunds sovplats.

Städning

Eftersom Eukalyptusolja har antibakteriella egenskaper plus att den luktar gott och fräscht så är den ut märkt att använda till städningen. Genom att droppa några droppar i skurhinken ger man hemmet en fräsch touch av eukalyptus. Oljan går även bra att använda i allt ifrån fönsterputsen till tvättmedlet och toalettrengöringen.

Bota förkylning

Eukalyptusoljan kan användas för att rensa kroppen på gifter och skadliga mikroorganismer. Man kan tillgodogöra sig oljans goda egenskaper genom att andas in dess ångor. Man kan använda en aromalampa för att förånga oljan men det går även bra att göra det med hjälp av en skål med varmt vatten. Koka helt enkelt upp en kopp eller skål med varmt vatten och droppa ett tiotal droppar eukalyptusolja däri. Lägg sedan en handduk över huvudet och luta dig över skålen samtidigt som du inhalerar ångorna i cirka tio minuter.

Eukalyptusolja för håret

Genom att blanda några droppar av eukalyptusoljan med någon annan olja,exempelvis kokosolja, och massera in i skalp och hår så kan man ge håret näring och återfuktning. Denna behandling ger långsiktigt vackrare och friskare hår. Eukalyptusoljan motverkar dessutom kliande hårbotten och mjäll. Oljan används också som ett naturligt medel mot hårlöss.

Köpa Eukalyptusolja

Som alltid när det gäller eteriska oljor så rekommenderar vi att man köper en 100% ren olja. Det finns billigare versioner som är blandade med kemikalier får att få ner priset men man tjänar inget på att köpa dessa. Eteriska oljor hittar du lättast på nätet, välj en av de större butikerna. Leta gärna efter ett ekologiskt alternativ.

Klicka här för eukalyptusolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost