nattljusolja

Nattljus

Nattljusolja kommer från växten Nattljus som har sitt ursprung i Europa och Nordamerika. Nattljus är ganska vanlig i våra svenska trädgårdar. Oljan som utvinns ur Nattljusväxten har länge använts med medicinska syften, till exempel för att bota hudproblem och läka sår. Nattljusolja innehåller omega 6-essentiella fettsyror som är nödvändiga för vår kropps välmående.

Nattljusolja är rik på omega-6 fetterna gammalinolensyra (GLA) och linolsyra. Båda dessa fettsyrorna är viktiga komponenter i kroppen myelin som skyddar våra nerver och cellmembran. För att må bra är det nödvändigt för kroppen att få tillskott av dessa fettsyror genom kosten.

Test: Bästa produkterna 2024

ProduktOmdöme
Healthwell GLA Jättenattljusolja
jattenattljusolja

Bästa produkten för att få i sig nattljusoljans nyttigheter. Effektiva små kapslar.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Healthwell GLA Jättenattljusolja EKO
jattenattljusolja

Bästa produkt för behandling direkt på huden eller i håret. Hög kvalitet på denna svenska olja som finns att köpa till ett relativt lågt pris.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

PMS och hormoner

Många kvinnor använder nattljusolja som en naturlig kur mot besvär med PMS. Omega 6 fettysyran GLA är känd för att stabilisera hormonfuntionerna i kroppen. Studier visar att användning av nattljusolja hos kvinnor med PMS ger goda resultat i att minska symtom såsom huvudvärk, irritation, depression, trötthet, akne och upplevelser av att minskad skärpa i tänkandet.

Konsumtion av nattljusolja verkar även kunna öka chanserna till att bli gravid. De essentiella fettsyrorna hjälper till få bort övervikt samt skapar en möjlighet för en bättre hormonbalans. Dessa två faktorer kan göra kvinnan mer fertil och öka chansen för en lyckad befruktning.

Ökad fertilitet

Fertiliteten i västvärlden sjunker stadigt. Det finns misstankar om att gifter och utsläpp i vår närmiljö är en bidragande orsak. Omega fettsyran GLA, som finns i nattljusoljan, har visat sig kunna göra slemhinnorna i livmodern friska igen. Detta är kan vara en faktor som kan öka fertiliteten om problem tidigare funnits. Fettsyrorna i oljan har även en gynnsam effekt på själva cellerna i livmodern. Fettsyrorna gör att muskelvävnaden i livmoderna lättare kan spänna sig och även slappna av. Friska starka muskler där nere underlättar själva barnafödandet när det är dags för barnet att komma ut.

Nattljusolja för bättre hud

Nattljusolja har visat sig vara nyttigt för de som lider av olika hudåkommor såsom eksem och psoriasis. Genom att äta nattljusolja regelbundet så så får man positiva effekter på huden och kan motverka synliga åldersrelaterade förändringar i huden, man kan reducera irritation och rödhet i huden, och få fastare mer elastisk hud. Man kan äta 1,5-2 ml av oljan per dag (följ alltid anvisningarna på förpackningen, för rätt dosering för den aktuella produkten), förslagsvis uppdelat på en dos på morgonen och en på kvällen för att verkligen ge effekt på huden över tiden. Det går även bra att massera in ett tunt lager av oljan direkt på huden för att även tillföra näringen externt.

vackert hårFriskare och starkare hår

För att ge kroppen förutsättningar för att producera friskt hår är det mycket som måste stå rätt till. Till exempel måste kroppen ha en bra hormonbalans. Ett regelbundet intag av nattljusolja kan hjälpa till med den biten. Håravfall hos män orsakas ofta av att hårsäckarna påverkas och krymper av ett hormon vid namn DHT. DHT förkortar hårsäckarnas livslängd och minskar hårproduktionen. Hos kvinnor beror håravfall ofta på stress, dålig hormonbalans, eller gifter som tagit sig in i kroppen. Tillskott av GLA som finns i nattljusoljan kan utgöra ett effektivt sätta att motverka samtliga av de nämnda orsakerna till håravfall.

Tips: se även till exempel gurkörtsolja eller sesamolja som även de är rika på GLA.

Köpa nattljusolja

Nattljusolja (evening primrose oil på engelska) finns att få tag på hos apotek eller hälsokostbutiker. Vi rekommenderar till exempel Svensk Hälsokost, som säljer smidigt och billigt online. Se till att välja en kallpressad nattljusolja. Vid varmpressning så försvinner en del av de viktiga näringsämnena. Välj också ett ekologiskt alternativ om möjlighet finns.

Vidare läsning

Medical News Today http://www.medicalnewstoday.com/articles/263027.php (engelska)

Aloha Magazine https://aloha.com/magazine/articles/5-benefits-of-evening-primrose-oil (engelska)