håroljaGenom att välja rätt hårolja kan vi få vårt hår att bli mycket friskare och fylligare. I många naturliga oljor finns alla de näringsämnen som behövs för att vårt hår ska må bra. Det kan dock vara bra att tänka lite extra på vilken typ av olja som passar allra bäst för just ditt hår. Vi guidar dig till bästa valet för just dig.

Bäst i test, bästa håroljorna 2024

ProduktBeskrivning
Loelle Avokadoolja 100ml
avocadoolja-liten
Avokadooljans popularitet som hårolja har ökat kraftigt de senaste åren och det finns goda anledningar till detta. Avokadon är full av nyttigheter för vår kropp och genom att tillföra dess olja till vårt hårt kan kan vi få det att se bättre och friskare ut än någonsin tidigare. Oljan kan reparera slitet och skadat hår på djupet och håller det dessutom fritt från mjäll. Om du inte redan testat avokadoolja så rekommenderar vi dig att göra det meddetsamma!KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Pure Arganolja Eko
arganolja_eko_3664
Arganolja, eller det flytande guldet som det välförtjänt kallas, är en olja som ger näring till håret tack vare sitt höga innehåll av vitamin A, vitamin E, antioxidanter och omega 6 fettsyror. Oljan är särskilt lämplig för dig med fett hår.KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Rosenserien ekologisk jojobaolja
100ml

rosenjojobaliten
Jojobaolja är ett särskilt bra val för dig med tunt hår. Den ger mer volym till håret samtidigt som den vid regelbunden användning stimulerar tillväxt av mer hår. Oljan är också bra för de som har känslig hud och hårbotten. Eftersom jojobaolja till sin uppbyggnad är mycket lik den talg huden själv producerar så är det mycket skonsam för huden och risken att den skulle irritera din hårbotten är mycket liten.KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Loelle Mandelolja 100ml
mandelolja_eko
Mandelolja är en mycket mild och nyttig olja som är väldigt lämplig att använda om du har torrt hår. Den återfuktar och ger näring till håret på djupet. Oljan ger håret en fin lyster och regelbunden användning kan kraftigt minska förekomsten av kluvna hårtoppar. KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
HealthWell Ricinolja 100 ml
ricinolja_3663
Ricinolja är en välkänd och beprövad olja för att få längre och fylligare hår. Många anser att den är den bästa oljan för just håret. Ricinolja speciellt bra för dig med hår som har lite grövre storlek på själva hårstråna. Detta eftersom oljan är ganska fet och tjock och återfuktar håret på ett mycket bra sätt. Har du allt för tunt hår riskerar den dock att tynga ner håret på ett sätt som gör att volymen ser mindre ut än den egentligen är.KLICKA för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Välja rätt hårolja

Så länge du väljer en ren och naturlig hårolja från växtriket så kan det egentligen inte bli fel. Naturliga oljor är alltid bra för ditt hår och de är så gått som alltid bättre än hårvårdsprodukter som innehåller konstgjorda ämnen och kemikalier. Vissa oljor passar dock bättre för vissa hårtyper.

Fett hår

Fett hår är egentligen ett problem med fet hårbotten. Det är generellt från hårrötterna och utåt som håret är som fetast. Till motsats till vad man kanske tror så kan man genom att tillföra hårolja till håret och hårbotten göra att håra på sikt känns mindre fett. Genom att tillföra olja så kan man lugna hårbottens egen produktion av talg. Talgen i hårbotten är det som gör håret fett. Om man har fett hår bör man välja en hårolja som inte är allt för fet då man så klart inte vill tynga ner håret ännu mer på kort sikt. Arganolja är en utmärkt produkt för dig med problem med fett hår. Läs mer om arganolja här.

Torrt hår

Torrt hår mår bra av olja. Behandla gärna regelbundet och ofta. Gör det till en vana att massera några droppar olja i hårbotten i samband med att du duschar. Det går sedan bra att ”kamma ut” oljeresterna med hjälp av fingrarna i resten av håret. Hur mycket olja du behöver använda och hur intensivt du behöver skölja ur oljan beror ju så klart på dina individuella förutsättningar och på vad du vill ha för look i håret efteråt. Man får så klart vara försiktig så att man inte ser oljig ut i håret. Ett alternativ är att göra en inpackning där oljan för tid på sig att absorberas in på djupet. Efter genomförd inpackning kan man sedan tvätta ur all olja med ett milt schampo. Mandelolja är ett utmärkt olja för att återfukta torrt hår. Läs mer om mandelolja här.

Lockigt hår

Lockigt hår är ofta torrt till sin natur och man behöver därför tillföra extra fukt för att det ska må bra. Därför att det bra att regelbundet tillföra lite hårolja i samband med att man tvättar håret. Det gör även gått för håret att regelbundet göra inpackningar med olja. Avokadolja är en halvfet olja som tillför mycket fukt till håret samtidigt som det är relativt lättarbetad i lockigt hår. Allt för feta oljor kan vara svåra att distribuera ut i denna hårtyp. Läs mer avokadoolja här.

Normalt hår

Om man i stora delar har en normal hårtyp utan några specialbehov så kan man egentligen välja vilken naturlig vegetabisk hårolja som helst. Det flesta oljor som kommer från växtriket har nämligen liknande egenskaper och innehåll även om det så klart förekommer variationer och skillnader i konsistens. De flesta oljor är rika på vitaminer som ger näring till vårt hår och samtliga hjälper till att återfukta vårt hår och hårbotten. Man kan med fördel testa olika oljor för att komma fram till vilken som passar bäst. Ett bra och mycket prisvärt alternativ för dig med normalt hår är klassikern kokosolja. Läs mer om kokosolja här.

Tjockt hår

Med tjockt hår avser vi hår där själva hårstrået är av grovare typ. Samtliga oljor på denna sida hjälper håret som helhet att bli tjockare och fylligare eftersom det stimulerar tillväxten av hår samtidigt som det ger näring till befintligt hår vilket gör att man tappar hår i mindre utsträckning.  Om du har tjocka hårstrån så behöver en kraftigare olja som återfuktar och reder ut håret. En olja som gör jobbet är ricinolja. Läs mer om ricinolja här.

Tunt hår

Om man har tunt hår och glesa/tunna hårstrån så bör man till varje pris undvika att ha en tjock olja i håret då man vill visa sig från sin bästa sida. Tjocka oljor tynger ner håret och för dig med tunt hår så ser det därför ut som att du har än mindre volym i håret. Vi rekommenderar därför jojobaolja för dig med tunt hår! Läs mer om jojobaolja här.

Att tänka på när man köper hårolja

hair5Vi rekommenderar att man köper en naturlig och ren olja. Det finns många håroljor på marknaden som innehåller en blandning av olika oljor och ofta onaturliga kemikalier. Kemikalierna är ofta ren utfyllnad för att kunna hålla ett lågt pris på oljan, men man tjänar inte något på att köpa dessa utspädda produkter. De oljor som är utblandade med kemikalier innehåller mindre av de nyttiga näringsämnena jämfört med outspädda oljor. I många fall kan tillsatta kemikalier rent av vara skadliga för ditt hår och din skalp, vilket motverkar syftet med att använda dem till att börja med. Det finns dock så klart undantag med blandningar som endast består att rena oljor. Det är alltid en god ide att läsa innehållsförteckningen noggrant! Vissa oljeblandningar innehåller eteriska oljor, vilket kan rekommenderas.

Eteriska oljor kan göra att oljeblandningarna doftar gott och de kan även tillföra extra näring och andra goda egenskaper för håret. Om man vill ha lite eterisk olja i sin hårolja tycker vi dock att det är allra bäst att köpa denna separat och droppa i sin hårolja. På detta sätt vet man vad man får och man kan själv välja en kvalitativ eterisk olja. Silikoner ingår i många oljeblandningar, det finns delade meningar om silikonets effekter och påverkan på kroppen, men en del studier visar på faror med användande av silikon i håret och på huden. Vi rekommenderar därför att man undviker silikoner och satsar på naturliga vegetabiliska oljor istället.

Oljor är feta och kladdiga, ofta räcker det med ganska små mängder i håret så se till att inte överdosera i onödan. Ta hellre lite mindre men upprepa behandlingarna över lång tid. När du ska tvätta ur oljan ur håret så använd milda och naturliga schampon. Schampon med mycket kemikalier kan förstöra och torka ut ditt hår.