timjan

Timjan är för många en välkänd krydda att använda i mat. Vad många kanske inte vet är att man kan utvinna en nyttig olja genom att pressa timjanplantan. Timjanoljan används i mänger av olika hudvårdsprodukter, den går även bra att använda i aromaterapi tack vare dess välgörande egenskaper.

Bäst i test: Bästa timjanoljan 2024

Pure Timjanolja Eko

Klicka här för att se aktuellt erbjudande på denna timjanolja hos SH

Detta är en hundraprocentigt ren olja från kryddtimjan. Denna olja går att använda i maten, på huden (i utspädd form) eller till aromaterapi. Oljan är väldigt dryg, endast någon droppe räcker oftast. Denna olja är något billigare än flera av konkurrenterna, samtidigt upplever vi att den är väldigt koncentrerad och har god kvalitet.

6 bra egenskaper hos timjanoljan

Timjanoljan har en mängd positiva egenskaper för vår kropp, vårt välmående och vår hälsa. Nedan listar vi 6 särskilt positiva effekter av att använda denna mirakelolja.

1. Akne

Det finns bevis för att att timjanolja kan döda de bakterier som ligger bakom problem med akne. Genom att blanda en liten del timjanolja i någon mildare olja, eller helt enkelt göra sin egen hudkräm på timjanolja, kan man mildra och förebygga problem med akne.

2. God munhälsa

Timjanolja är en vanlig ingrediens i munskölj och andra produkter för munhälsa. Tymolet i timjanoljan är antiinflammatoriskt och motverkar infektion, därmed verkar det för en hälsosam miljö i munnen. Eftersom oljan även dödar bakterier kan det göra att man får en bättre och friskare andedräkt.

3. Bra för luftvägarna

Genom att använda timjanoljan i aromaterapi upplever många att man rensar luftvägarna (se även tallolja för liknande effekt). Om man har problem med hosta så kan det vara väl värt att prova en kur med timjanolja i exempelvis sin aromalampa.

4. Timjanolja för huden

Eftersom timjanoljan dödar bakterier och motverkar irriterad hud, svamp och eksem så är den väl lämpad att använda som behandling på huden. Notera dock att ren timjanolja är mycket stark och måste spädas väldigt mycket innan den den går att använda direkt på huden.

Att behandla med timjanoljan externt på huden är faktiskt inte alltid nödvändigt. Studier visar att timjanoljan kan ge positiva effekter för huden även när man intar den genom kosten. Oljan är exempelvis rik på antioxidanter som kan göra under för vår hud. Huden blir friskare både på djupet, men även på ytan. Ett gott intag av antioxidanter kan göra att huden ser frisk ut och får ett fint glow.

5. Håller insekter borta

Timjanolja kan användas som ett naturligt medel mot insekter och parasiter. Allt i från loppor, myggor och parasiter som lever av våra kroppar hålls effektivt borta av timjanoljans starka doft. Några få droppar i exempelvis garderoberna håller effektivt malar och andra insekter borta.

6. Motverkar stress och ångest

Genom att använda timjanolja i aromaterapi kan man få många goda effekter på sinnesstämningen. Aromaterapin kan få kroppen att slappna av. Att andas in oljan kan göra att lungorna och blodomloppet öppnar upp, vilket gör att man upplever det lättare att andas och att slappna av.