Trots sitt namn är jojobaoljan egentligen inte en olja, utan ett slags flytande vax som kommer från jojobaplantans frön. Denna planta återfinns i sydvästra USA och norra Mexiko. Oljan har i sin obehandlade form en gyllengul färg och en nötaktigt lukt. Behandlad jojobaolja är genomskinlig och luktlös.

En unik egenskap hos jojobaoljan är att den till sin uppbyggnad är mycket lik den talg som naturligt produceras av våra egna hudkörtlar. Risken att huden skulle bli irriterad av oljan är liten då man endast tillför något som redan finns där naturligt. Därför är oljan mycket lämplig för att användas på vår hud. Eftersom jojobaolja är mer besläktat med vax än med oljor så har det också fördelen att det inte känns lika fettigt eller kladdig som andra oljor.

Jojobaoljan är rik på näringsämnen som är bra för hud och hår. Den innehåller E- och B- vitamin och viktiga mineraler såsom zink, koppar och kisel.

Test Jojobaolja: Bästa produkterna 2024

ProduktOmdöme
Rosenserien ekologisk jojobaolja
100ml

rosenjojobaliten
Premium!
Detta är en riktigt lyxig olja som andas kvalitet. Om du är beredd att betala för det absolut bästa så rekommenderar jag verkligen dig att unna dig denna olja. Den har det där lilla extra som slår alla andra alternativ.
Betyg: ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Loelle ekologisk jojobaolja 100 ml
loellejojobaliten

Mellanprisklass!
En fantastiskt bra olja av hög kvalitet. Absorberas snabbt av huden. Man kan nästan känna på oljans rika konsistens att den är fylld med nyttigheter för huden.
Betyg: ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos BodyStore.com
Crearome Jojobaolja 500 ml
jojobacrearomeliten500ml
Bra och billig olja från Crearome i ekonomipack!KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos BodyStore.com

Jojobaolja för hud och ansikteBild på kvinnas ansikte som blivit rent tack vare jojobaolja

När vi tvättar vårt ansikte försvinner den talg som naturligt finns där. Talgen ser till att huden inte blir uttorkad, därför kan förlust av talg kan leda till torr hud. Huden är särskilt utsatt på vinterhalvåret då den kalla och torra luften snabbt torkar ut huden. När huden är uttorkad är den exponerad och mer mottaglig för skadliga bakterier. Bakterierna söker nämligen konstant vägar att ta sig in på djupet i huden. Det är bara en av anledningarna till varför man ska undvika torr hud. Genom att smörja in ansiktet med jojobaolja återupprättar man hudens naturliga skyddsbarriär. Jojobaolja (precis som till exempel mandelolja) är nämligen mycket lik hudens egen talg till sin uppbyggnad.

Gnugga några droppar av jojobaoljan mellan dina handflator och massera sedan in i ansiktet. Applicera gärna efter du tvättat ansiktet, för att återställa dess naturliga skydd. Att stryka på några droppar extra när du ska vistas utomhus är en bra idé för att förhindra torrhet. Innan man går och lägger sig kan man massera in en lite större mängd, då gör det inte så mycket om du ser lite glansig ut i ansiktet. Tack vare oljans naturliga innehåll finns det ingen risk med överdosering. Ta hellre lite för mycket än för lite så att din hud håller sig mjuk och elastisk.

Oljig hud

Oljig hud är ett vanligt problem som orsakas av en överaktivitet i körtlarna i huden. Förutom att det ser otrevligt ut så kan det på sikt ge upphov till hudåkommor som eller akne i ansiktet och mjäll i hårbotten. Även om det låter otroligt så kan man behandla sin oljiga hud genom att tillföra jojobaolja till den regelbundet. Eftersom jojobaoljan är så lik hudens naturliga talg så kommer körtlarna börja minska sin egen produktion av talg när de känner av att det redan finns tillräckligt med talg i huden. Jojobaoljan verkar dessutom antiinflammatoriskt och motverkar utslag.

Akne och finnar

Jojobaolja kan användas för att behandla finnar och svårare hudproblem som akne. Precis som med oljig hud är en av orsakerna till att finnar uppstår att talgkörtlarna producerar för mycket talg, detta är särskilt vanligt i tonåren men minskar för de allra flesta med tiden. Men tills det blir bättre så finns det saker man kan göra för att reducera problemen. Akne eller finnar uppstår när talgkörtelns öppning proppas igen med talg och döda hudceller. Jojobaolja kan verka i huden i ansiktet på flera olika sätt för att motverka att finnar bildas. För det första tränger den ner i öppningarna i huden och hjälper till att rensa bort de hudrester och fett som täpper till. För det andra så har jojobaoljan antibakteriella egenskaper, detta gör att den hämmar bakteriernas tillväxt i huden, och på så sätt minskar risken för att finnar ska uppstå.

Eksem och psoriasis

Jojobaolja är bevisat effektiv som behandling mot eksem och psoriasis. Oljan återfuktar den torra huden och lindrar kliandet, vilket underlättar för huden att få läka ifred. Både eksem och psoriasis gör huden torr och sårbar för ytterligare angrepp såsom bakterie- och svampinfektioner. Jojobaolja innehåller ämnen som motverkar att bakterier såväl som svamp att få fäste i huden. Oljan är också rik på antioxidanter som kan hjälpa hudens immunförsvar.

Jojobaolja för hår och hårbotten

Kvinna med vackert hårHår faller av och ersätts naturligt hela tiden. Men om mer hår faller av än vad som hinner ersättas så kan en förtunning av håret urskiljas. Jojobaolja kan bidra till att minska håravfallet genom att tillföra den näring hårsäckarna behöver för att producera mer hår. Man får dock vara lite försiktig så att man inte tillsätter för mycket olja till hårbotten. Överflöd av olja riskerar att täppa till porerna. Börja med någon droppe och pröva dig fram. Behandlingen bör göras upprepade gånger, så om allt går bra så kan man öka dosen efterhand.

Det finns många sätt att applicera oljan i håret. Vanligast är att man blandar några droppar av den med sitt schampo eller balsam. Det är dock att rekommendera att tillsätta det efter schamponeringen så att så mycket av oljan och dess näringsämnen får sitta kvar i håret även efter duschen. Vårt hårs egenskaper kan vara olika från person till person, det kan därför för vissa upplevas som att håret blir lite fett av oljan, medan den absorberas bättre hos andra. Därför är det högst individuellt hur mycket olja du kan applicera och hur mycket du behöver skölja håret efteråt. Börja med några droppar och pröva dig fram tills du vet vad som är rätt mängd för just ditt hår.

Applicering av outspädd olja

Som eftervårdande behandling efter tvätt så kan du enkelt applicera genom att ta några droppar i händerna, gnugga samman dem för att sprida oljan för att värma upp den lite grann. Dra sedan fingrarna längs hårets längd med start någon centimeter från hårbotten och ändå ut i topparna för att förebygga kluvna hårtoppar.

Ett annat än mer effektivt sätt att applicera oljan på är att värma en mindre mängd av den i en skål, i mikrovågsugnen.

  1. Värm endast i några sekunder så att oljan blir lagom varm, inte het.
  2. Doppa fingertopparna i oljan och dra sedan fingrarna genom håret, börjar någon eller några centimeter från hårbotten och dra ut oljan längs hela håret och se till att hårtopparna mättas med olja. Upprepa tills hela håret är behandlat.
  3. Sätt en duschmössa i plast över håret (eller bara lite plastfolie).
  4. Slå en varm handduk runt plasten, detta för att hålla oljan varm. Detta underlättar för oljan att tränga in i håret. Vänta minst 20 minuter och tvätta sedan ur överflödig olja ur håret.

Jojobaolja kan även användas för att ge volym till håret. Med lite jojobaolja i håret så kan man få intrycket av att håret är tjockare och fylligare än det egentligen är.

Bakgrund Jojobaolja

Bild på jojobaplantans frö som innehåller jojobaoljan

Jojobaolja utvinns från jojobaplantans frön

Ursprungsbefolkningen i Amerika använde tidigt jojobaplantans frön för att behandla sår med mera. Men det var först under tidigt 1970-tal som jojobaolja började produceras för att användas i kosmetiska produkter. Tidigare hade Kaskelottens fett använts i stora mängder i diverse skönhetsprodukter, men då den blivit utrotningshotad så behövdes ett nytt alternativ. Jojobaoljan blev detta alternativ tack vare att det hade liknande egenskaper och var milt och passade bra att ha på den mänskliga huden. Samtidigt som det var nyttigare än valfettet.

Köpa jojobaolja

Jojobaolja kan finnas att köpa på diverse apotek, men vi tipsar även nedan om var du kan köpa oljan direkt på nätet. Välj alltid kallpressad olja då innehåller maximalt med vitaminer och näringsämnen. Det finns även ekologiska alternativ som du bör hålla utkik efter.

Klicka här för jojobaolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Crearome jojobaolja