Baobaboljan utvinns från Baobabträdet som växer främst i länder i södra Afrika. Trädet ser väldigt karakteristiskt ut och är känt för att dess rötter växer delvis ovan marken. Trädet är också känt för att det kan användas för att just utvinna denna näringsrika olja som används som ingrediens i en mängd olika produkter för hud och hår.

Bäst i test: Crearome Baobabolja Eko

baobabolja

Den bästa baobaboljan just nu kommer från välkända tillverkaren Crearome. Ni som läst andra artiklar här på sedan vet om att vi generellt sett är förtjusta i Crearomes oljor. Även denna olja är en riktig fullträff om ni frågar oss. Detta är en olja med ett extremt rikt förråd på omega 3, 6 och 9. Den rikliga tillgången på dessa nödvändiga oljor gör att produkten är undergörande för huden.

Det faktum att denna olja är så rik på viktiga omega-fettsyror gör att den är mycket lämplig att använda som massageolja. Medan man masserar in oljan i huden så får man nämligen del av fettsyrorna, men även de naturliga vitaminer den innehåller. Eftersom oljan är så näringsrik är det även många, som med gott resultat, använder den för att göra sitt hår eller sina naglar friskare.

Detta är en olja av högsta kvalitet, oljan känns tjock och näringsrik. När man väl behandlat huden med oljan så torkar den snabbt in, utan att kladda efteråt. Huden känns väldigt mjuk och skön efter man har haft oljan på sig.

Klicka här för att se bästa pris hos Svensk Hälsokost

Hår och hårbotten

Baobaboljan har länge varit känd för sina välgörande egenskaper för hår och hårbotten. Studier har visat att personer som använder oljan regelbundet i sin hårbotten får minskade problem med både mjäll och flagnande hud. Många har också upptäckt att en hårinpackning med baobabolja kan rädda det mest sköra och trasiga håret. Genom att använda oljan i håret regelbundet så kan man få hår som både känns och ser starkare och friskare ut.

Skyddar huden

Baobabolja kan användas för att skapa en skyddande barriär i huden. Genom att applicera på huden så lägger oljan sig som ett skyddande lager. Oljelagret kan hindra alla de föroreningar som finns runt omkring oss från att tränga djupare ner i huden. Oljan kan även kontinuerligt hålla huden återfuktad. Genom att hindra huden från att torka ut så kan man hålla den friskare över tid. E-vitaminen som finns i oljan är en av hemligheterna till att behålla fukt i huden.

Kollagen

Kollagen är ett ämne som finns i vår hud som gör att huden håller sig stark och elastisk. Genom att hålla huden elastisk så följer den med i våra rörelser utan att sprickor eller rynkor behöver uppstå. Kollagenet är ett protein som vår kropp själv producerar. Allt eftersom man blir äldre så kan dock produktionen av kollagen i huden minska, något som gör att vi får fler rynkor. Genom att behandla huden med baobabolja så tillför man antioxidanter till huden. Antioxidanterna gör så att kollagenet inte bryts ner, men även så att nytt kollagen kan produceras i huden. Genom att tillföra baobaolja till vår hud kan vi därför göra den friskare och hindra de ålderstecken som är förknippade med en minskad kollagenproduktion.

Bra att kombinera med solskyddet

Att ha ett bra solskydd när man är i solen är a och o för att skydda sin hud mot ålderstecken. Ett bra solskydd är dock inte allt. När man solar så kan nämligen så kallade fria radikaler skada huden. Ett bra sätt att hindra detta på är att tillföra rikliga mängder med vitamin E till huden. Eftersom oljan, precis som pumpafröolja, är rik på E-vitaminen så kan man med fördel tillföra någon droppe av baobaolja till sin vanliga solkräm för att ge ytterligare en välbehövlig boost av E-vitamin.

Naturlig hudrengöring

Fler och fler upptäcker hur bra naturliga oljor kan vara för rengöring av ansiktet. Många rengöringsprodukter för ansiktet sliter onödigt mycket på vår känsliga hud. Genom att regelbundet använda tvål eller annat rengöringsmedel i ansiktet så torkar vi ut huden.

Genom att massera in ansiktet med någon eller några få droppar av oljan så löser man upp smuts. Genom att sedan skölja med vatten så sköljer man bort oljan, men även smuts och eventuella sminkrester. Olja löser även upp hudens naturliga olja, så om du känner att huden är fettig så går det otroligt nog alldeles utmärkt att tvätta bort den överflödiga oljan med hjälp av baobaolja.

Akne

Precis som många av de andra oljor vi skrivit om här på sidan så kan baobaboljan vara en lösning att testa för dig som har problem med finnar och akne. Oljan kan användas både för att rengöra huden men även för att tillföra viktiga näringsämnen som kan hjälpa huden att bekämpa aknen. I motsats mot vad man kanske kan tro så kan det faktiskt hjälpa att tillföra lite nyttig olja till huden om man har problem med akne. Baobabolja täpper nämligen inte till porerna i huden på samma sätt som andra typer av olja kan göra. En god nyhet är även att baobabolja är utmärkt för oss med känslig hud, eftersom den inte verkar irriterande i huden.

Oljan med många användningsområden

Baobabolja har faktiskt flertalet fler användningsområden än vi nämnt här på sidan. Detta är verkligen en mångsidig olja med fantastiskt många goda egenskaper. Tack vare att oljan är så rik på både mineraler och vitaminer så kan den göra under för vår kropp, hud och hår.

Oljan är också antibakteriell, något som gör att man kan använda den för att förbättra hygien. Den dödar också virus och svamp, något som kan användas förebyggande men även för behandling exempelvis direkt på huden. Det finns goda anledningar till att just denna olja återfinns i så många produkter för hår och hud. Oljan kan med fördel också användas i sin rena form, exempelvis för att återfukta huden samtidigt som man tillför de omega-3-fettsyror som den är rik på.

Nackdelar med baobabolja?

Vi har läst befintlig litteratur på området för att undersöka om det finns några bieffekter med att använda baobabolja. Vi har dock inte lyckats hitta några direkta bieffekter som har kunnat dokumenteras vetenskapligt. Vi skulle dock rekommendera att man vid första användandet vidtar lite försiktighet. Stryk exempelvis en liten mängd av oljan någonstans på kroppen, och avvakta sedan för att se så att du inte får en allergisk reaktion. Även om allergi mot denna olja tycks vara väldigt ovanlig så skadar det inte att vara försiktig.

En möjlig nackdel med oljan kan även vara att den i teorin skulle kunna täppa till porer i exempelvis ansiktet då den är relativt tjock. Detta skulle kunna förvärra problem med akne. Detta kan dock vara väldigt individuellt då många, som vi tidigare nämnt, vittnar om att just baobabolja har hjälpt dem att långsiktigt minska problem med just akne.