Frön från ricinväxten

Frön från ricinväxten

Ricinolja (eng Castor oil) är naturligt antibakteriellt och har högt innehåll av E-vitamin, proteiner, mineraler och nyttiga fettsyror. Den har länge använts som en produkt för hälsa och skönhet.

Test Ricinolja: Bästa produkt 2024

ProduktOmdöme
Pure Ricinolja Eko 500ml
ricinolja_3663
Bästa val!
HealthWell Pure är av hög kvalitet och har dessutom ett av de bästa prisen på marknaden. Ett givet val.
Betyg:★★★★★
KLICKA för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Pukka castor oil 250 ml
pukkaricinolja
En mycket bra ricinolja. Fördel är att den är ekologisk. Nackdel är att den är relativt dyr.
Betyg: ★★★☆☆
KLICKA för att se erbjudandet hos BodyStore.com

Ricinolja för håret

Det finns flera orsaker till att ricinolja kan användas för att få mer och starkare hår. Dels så motverkar det svamp och infektioner i hårbotten, åkommor som så klart kan hämma din hårväxt och orsaka håravfall. Genom att regelbundet använda ricinolja minskar du risken drastiskt för att råka ut för denna typ av problem. Dels så kan ricinoljan stimulera blodcirkulationen i skalpen vilket kan hjälpa till att få fart på hårproduktionen. Ricinoljan kan också medverka till att balansera PH-värdet i hårbotten och mätta hårbottens naturliga oljebehov. Om hårbotten inte själv hinner producera tillräckligt med olja eller om den blivit uttorkade av yttre faktorer som vädret eller för mycket tvätt med uttorkande schampon så är ricinolja en utmärkt ersättning.

Antioxidanterna i ricinoljan stärker också keratinet i håret, vilket gör det längre, friskare och mindre slitet. Keratin är ett hormonämnen som finns naturligt i kroppen och utgör grunden för hår och naglar mm. Allt ovan sammantaget gör att ricinolja är ett riktigt mirakelmedel för håret. Många som använt olja vittnar om att håret växt märkbart snabbare och blivit tjockare än innan man använde oljan.

Applicera ricinolja i håret:

  1. Ricinolja är ganska tjock till konsistensen så för att underlätta användandet så kan man blanda den med någon lite mindre tjock olja. Det går till exempel bra att blanda en halv del ricinolja med en halv del jojoba– eller kokosolja.
  2. Man kan antingen använda en kam eller sina egna fingrar för att börja applicera oljan i hårbotten. Massera in oljan med hjälp av cirkulära rörelser, detta sprider ut oljan och stimulerar blodcirkulationen i hårbotten, vilket sätter fart på hårproduktionen.
  3. Använd kammen eller fingrarna för att kamma ut olja i resten av håret. Följ hårets hela längd ända ut i topparna och upprepa tills hela håret har fått ta del av oljan.
  4. För att oljan ska få chans att verkligen absorberas av håret så måste den få verka ett antal timmar. Sätt på dig en duschmössa eller vira plast eller en handduk runt håret. Allra bäst är att låta oljan verka på detta sätt över natten.
  5. När behandlingen är klar så behöver du förmodligen tvätta håret med schampo och balsam för att få bort de överflödiga oljeresterna.

Ricinolja för ögonbrynen

RiÖgonfransar långa tack vare ricinoljacinoljan kan ge samma effekt på ögonbrynen som det kan för håret på huvudet. Ögonbryn som har plockats allt för mycket kan ha svårt att återhämta sig även om man ger dem tid. Ricinolja kan vara det som behövs för att kickstarta produktionen av hår i ögonbrynets hårsäckar igen. Smörj in ögonbrynen varje kväll om du vill få fylligare och tätare ögonbrynshår. Efter några månader märker de allra flesta påtagliga resultat. Vitaminerna och fettsyrorna i oljan ger näring och stimulans för att öka nyproduktionen av hårstråna. Oljan lägger sig även som ett skyddande lager över de som redan finns, vilket förhindrar att de faller av i förtid. Så klart kan man även behandla ögonfransarna med ricinolja, applicera lättast med hjälp av en gammal mascaraborste. Dra borsten från ögonbrynets rot längs dess hela längd för att få ut oljan där den behövs.

Ricinolja för skägget

Även skägg kan dra nytta av ricinoljans stimulerande och närande egenskaper. Precis som med håret så är det en bra ide att massera in några droppar av oljan i skägget innan man går och lägger sig. Den nattliga behandlingen är att rekommendera eftersom det är svårt att kunna ha någon större mängd av oljan i skägget dagtid utan att det ser flottigt ut. Skägget behöver helt enkelt tid för att kunna absorbera oljan maximalt om den ska kunna ge största möjliga effekt.

Man kan även ha en lite mindre mängd av olja i skägget under dagen för att få en positiv effekt i form av att håret får mer volym och lyster, det gäller som sagt bara att se upp så att det inte ser oljigt ut. Många använder också lite ricinolja för att få skägget att se några toner mörkare ut än vad det kan göra när det är helt obehandlat.

Ricinolja för hud och ansikte

Precis som ricinolja kan göra under för håret så kan det även ge stora effekter vid användning på huden, dels kan oljan ge bättre och lenare hud i allmänhet och dels kan den användas som effektiv behandling av olika hudrelaterade problem.

Ansiktstvätt

Ricinolja kan användas för att att tvätta ansiktet för att få bort döda hudceller, talg och annat skräp som kan täppa igen porerna i huden och ge upphov till finnar och akne. Eftersom ricinoljan är så pass tjock så kommer du behöva blanda den med en mer lättflytande olja som exempelvis jojobaolja eller mandelolja för att få den mer lättarbetad på huden. Massera in oljeblandningen i ansiktet varsamt men noggrant. Efter massagen kan man lägga en handduk med ljummet vatten över ansiktet. Vrid ur handduken först så att den inte droppar. Vattnet får så klart inte vara så varmt att du bränner dig. Låt handduken ligga över ansiktet tills den svalnat, upprepa någon gång. Detta hjälper till att lösa upp och transportera bort proppar och smuts från porerna.

Bristningar vid graviditet

Är du gravid så är det en utmärkt idé att smörja in magen regelbundet med ricinolja för att göra huden mer elastiskt och återfuktad, något som minskar förekomsten av bristningar. Ett tips är att smörja in sig ordentligt och lägga en handduk eller plast runt så att oljan får chans att verkligen absorberas in i huden. Att äta ricinolja när man är gravid är dock inte att rekommendera.

Akne och finnar

Ricinolja har även visat sig ge resultat vid behandling mot akne och finnar. Tvätta först ansiktet med varmt vatten och massera sedan försiktigt in oljan med cirkulära rörelser. Lämna gärna oljan i ansiktet över natten och tvätta bort den morgonen efter. Med tiden bör du märka en stor förbättring, huden blir renare och förekomsten av finnar och akne minskar påtagligt.

Rynkor och linjer i ansiktet

Fettsyrorna i ricinoljan kan lätt tränga igenom hudlagren i ansiktet och stimulera produktionen av elastin och collagen, vilket hjälper till att reparera huden och håller ålderstecken som rynkor och linjer borta. Det går även bra att använda för att får bort mörka cirklar under ögonen. Gör det till en vana att massera in lite olja i ansiktet innan du går och lägger dig, efter du tvättat ansiktet. Använd endast 2-3 droppar åt gången, mer än så ger inte bättre effekt då huden istället kan reagera negativt vid överanvändning av oljan.

Köpa ricinolja

Klicka här för ricinolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Vi rekommenderar att man väljer en kallpressad olja då den innehåller maximalt av oljans näringsämnen. Ricinolja finns att köpa på apoteket men dessa är speciellt avsedda för invärtes bruk då de används som laxermedel vid förstoppning. Bästa produkterna för användning till hud och hår hittar man lättast till bästa pris på nätet. Se även till att oljan är ekologisk, det är lyckligtvis de flesta marknaden idag.