Hampaolja eller Hampafröolja som det också kallas, har mycket länge använts som naturmedicin i främst de österländska kulturerna. Oljan är mycket rik på Omega-3 och -6 fettsyror. Den innehåller antioxidanter, E-vitamin, magnesium, järn och zink för att nämna några av nyttigheterna. Man kan få del av Hampaoljans näringsämnen både genom att äta den och genom att applicera den direkt på huden.

Bästa produkt 2024

ProduktOmdöme
Urtekram Hampafröolja 500ml
hampafrooljaeko
En fantastiskt härlig olja av hög kvalitet. Denna olja är till för att ha i maten eller ätas precis som den är. Men går precis lika bra att ha till huden. Föredrar själv denna olja då den går att använda både utvärtes och invärtes!
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Hampaolja för hud och ansikte

Hampaoljan kan tillföras utan spädning på huden och ansiktet. Oljan är en naturlig fuktgivare och den känns inte lika oljig som många andra oljor, jämför till exempel med olivolja. Oljan absorberas och relativt snabbt i huden så man kan ha en lagom mängd i till exempel ansiktet utan att man ser oljig ut i huden. Genom att smörja in sig regelbundet med hampaolja så bromsar man hudens åldrande. Den gör även huden mer elastisk vilket på sitt sätt motverkar rynkor och linjer. Tycker man att hampaoljan är lite för torr så kan man blanda den med någon lite fetare olja som exempelvis morotsolja eller en mycket liten klick kokosolja.

Eksem

Hampaolja innehåller mycket av fleromättade fettsyror som visat sig vara mycket nyttiga för huden och starkt antiinflammatoriska. Man kan både äta oljan och behandla med den direkt på eksemen för att få nytta av dess egenskaper. Om man äter hampaolja regelbundet så finns dess antiinflammatoriska egenskaper i blodet och verkar i huden från insidan. Det är även mycket effektivt att smörja in sig med hampaolja på sina problemområden. Oljan återfuktar och lugnar den kliande och flagnande huden. Genom att smörja in sig regelbundet tillför man den näring huden behöver för att själv börja reparera och läka huden igen.

Akne och finnar

Hampaolja kan även användas för att motverka uppkomst av akne och finnar i huden. Åter igen är det Omega 3 och 6 fettsyorna och dess antiinflammatoriska egenskaper som kan göra under för huden. Allra bäst effekt på finnarna och aknen får man om man äter oljan. Om man konsumerar ungefär en matsked hampaolja om dagen så har man ett mycket gott antiinflamatoriskt skydd i hela kroppen och huden. Detta gör att den akne och de finnar man har blir mindre röda och iritterade. Men framför allt minskar det risken att nya finnar ska uppstå. Man kan även behandla med oljan ytligt på huden, bör dock använda oljan försiktig så att man inte täpper igen porerna med då det bara gör situationen värre.

Hampaolja för håret

hår vackert av hampafröoljaHampaolja kan användas som närande behandling för ditt hår och hårbotten. Man kan bland lite olja med sitt vanliga schampo för att ge håret en dos av alla näringsämnen som den innehåller. Det går även bra att massera in några droppar av oljan direkt i hårbotten och låta den verka. Man kan även ta lite olja på fingrarna och dra i håret längs hårstrånas hela längd för att låta oljan verka i hela håret. I skalpen så tillför oljan essentiella fettsyror till huden. God tillgång på essentiella fettsyror är en förutsättning för att hårbotten ska hålla sig frisk. Omega 3 fettsyran i hampafröoljan gör att håret får bättre struktur, gör håret starkare och mer skinande. Omega 3 gör dessutom hårsäckarna friskare och ger dem förutsättningar för att producera mer och starkare hår. Hampafröoljan tillför även hårbotten viktiga aminosyror som även de är nödvändiga för att hålla huden och håret friskt.

Köpa hampaolja

Oljan kan finnas att köpa hos välsorterade apotek. Lättast och billigast är oftast att köpa oljan hos någon hälsokost- eller skönhetsbutik på nätet. Se till att alltid välja en kallpressad variant då den innehåller mer av näringsämnena än en varmpressad variant. Välj även gärna ett ekologiskt alternativ om det finns att tillgå.

Vår rekommendation är att man köper av en butik med säte i Sverige. Det kan man bland annat se på organisationsnummer och adress till företaget. Genom att köpa av en svensk distributör så kan man känna sig trygg med att det är en säker produkt man köper. Att köpa från en välkänd butik gör också att man får bra hjälp om något skulle gå fel med lerans eller om man behöver reklamera varan.

Vidare läsning

Global healing center hemp seed oil (eng)

Hemp-seed and olive oils: their stability against oxidation and use in O/W emulsions (eng)