Sandelträolja (eng Sandalwood oil)  är oljan med många fantastiska egenskaper. Sandelträolja utvinns genom ångdestillering av träbitar från Sandelträdet. Ju äldre trädet är desto bättre. Man använder sig av träd som är minst 40 år gamla, ibland är de så gamla som 80 år. De äldsta träden går att utvinna mer olja från och deras doft är starkare. Sandelträdet har dyrkats av människan i århundraden, inom Hinduismen har trädet haft en central roll i många ceremonier. Man har länge haft kunskap om trädets välgörande effekter och den har bland annat använts som ingrediens i mediciner och i hud- och skönhetskurer.

Vårt val: Bästa produkt 2024

Den bästa sandelträoljan vi testat är denna helt rena eteriska oljan. Den är extremt koncentrerad och har en härlig rökig trädoft. Med tanke på alla fantastiska egenskaper den har för huden och även hälsan så är den väl värd sitt pris.

Klicka här för att se aktuellt erbjudande på denna produkt hos Svensk Hälsokost

Skärper och lugnar på en och samma gång

sandelträoljaGenom att få i sig dofterna från sandelträoljan så kan vi skärpa våra sinnen. Man kan till exempel använda en aromalampa för att förånga oljan så att vi kan andas in dess dofter. Det går även bra att dofta på den precis som den är. Eftersom den kan förändra vår sinnesstämning så används den ofta i meditation och olika religiösa ritualer. De som använt oljan vittnar om att den skärper koncentrationen och känslan av närvaro. Oljan sägs även skärpa minnet och sexlusten (det går utmärkt att använda oljan vid massage, droppa bara några droppar i din vanliga massageolja).

Samtidigt har oljan en lugnande effekt, särskilt när de stryks på huden. Den är inte sövande som till exempel lavendelolja kan vara utan ger ett mer harmoniskt ångestfritt lugn.

Antiinflammatorisk

Sandelträolja är antiinflammatorisk och kan därför användas ytligt för att att behandla exempelvis insektsbett, irriterad hud och eksem med mera. Eftersom oljan är stark i sin koncentrerade form bör den först blandas ut med någon vegetabilisk olja.

Motverkar hudens åldrande

Sandelträolja kan tack vare dess rika innehåll på antioxidanter hjälpa till att bromsa hudens åldrande. Antioxidanterna minskar de skador de fria radikalerna kan göra på huden. Droppa några droppar av sandelträoljan i en vegetabilisk olja eller i din vanliga hudkräm och massera sedan in i huden för att tillgodogöra dig dess nyttigheter.

Hämmar virus och dödar bakterier

Sandelträolja har länge använts som medicin för att hindra virus från att föröka sig. Den kan till exempel användas på munsår, vårtor, finnar och bölder. Den kan användas outspädd på små områden men man bör vara försiktig och testa sig varsamt fram för att se hur just din hud reagerar. Om du har ont i halsen så kan du droppa några droppar i ett glas med vatten och sedan gurgla för att döda alla bakterier.

Köpa sandelträolja

Bästa valet är oftast att välja en hundraprocentigt ren eterisk olja, då vet du vad du får och kan själv späda ut den efter behov. Tänk på att alltid välja en kallpressad olja. Ett ekologiskt alternativ är också så klart alltid att föredra.

Klicka här för att se aktuellt erbjudande på sandelträolja hos Svensk Hälsokost