eteriska oljorEteriska oljor är oljor som utvinns ur olika växter i medicinska och helande syften. Oljorna kan exempelvis utvinnas ur bark, blommor, frön, frukter eller löv beroende på växt och var de nyttiga ämnena finns för just den växten. Eteriska oljor är högkoncentrerade och har ofta en stark doft. Eteriska oljor har använts i tusentals år för sina läkande egenskaper och dess förmågor att förbättra människans hälsa. Oljorna har många användningsområden. Flera av dem har egenskaper som får oss avslappnade när vi andas in dem. De används även till allt i från skönhetsvård till städning och som naturmedicin. Att använda eteriska oljor i helande syften kallas ofta aromaterapi.

Klicka här för bästa pris och utbud på eteriska oljor hos Svensk Hälsokost

Några varnande ord

Eteriska oljor är mycket koncentrerade så bör alltid användas i små mängder och aldrig överdoseras. I små mängder kan oljorna göra fantastiskt gott för vår hälsa, i stora mängder är de giftiga. Följ alltid anvisningarna på produkten. Det finns en hel del recept på oljeblandningar på nätet, inte sällan anger de alldeles för höga doser, så var försiktig. Köp alltid välkända kvalitativa märken. Det finns billigare varianter att köpa men dessa är nästan alltid utspädda med kemikalier. Man får vad man betalar för så det är lika bra att köpa en ren olja, det tjänar man på.

Alla eteriska oljor kan irritera vår hud. Man bör använda oljan försiktigt första gången för att säkerställa att man inte får en allergisk reaktion. Om man är allergisk mot en specifik växt så är man sannolikt också allergisk mot dess eteriska olja.

Olika sätt att använda eteriska oljor på

Intresset för de eteriska oljornas gynnsamma egenskaper för vår hälsa ökar hela tiden. Även om kunskaperna om deras medicinska effekter funnits i tusentals år så är det först i modern tid som folk i västvärlden fått upp ögonen för att de har andra användningsområden än bara deras goda doft. Detta gör att det blir vanligare och vanligare att använda eterisk olja som ingrediens i olika hud- och hårprodukter som tvål, krämer och schampon. Du använder kanske redan eteriska oljor dagligen utan att ens veta om det.

För att allra bäst dra nytta av den eteriska oljans fantastiska egenskaper rekommenderar vi dock att man köper ren eterisk olja och använder den på något av nedan tre sätt:

Ytlig applicering

Eteriska oljor är till skillnad från exempelvis feta vegetabiliska oljor uppbyggda av mycket små molekyler som kan tränga igenom vår hud och vidare ut i vårt blodomlopp. Eftersom de eteriska oljorna tränger in i kroppen så lätt så går de utmärkt att applicera direkt på vår hud. De är ofta väldigt starka så man bör späda ut dem med någon mildare olja så att man inte irriterar huden i onödan.

Genom inandning

Även när vi andas in oljorna så distribueras de vidare i kroppen genom blodet. Eftersom vi har en stor mängd blodkärl i lungorna så får vi oss tillgodo dess nyttigheter när de förvandlas till inandningsbara ångor.

Det finns speciella aromalampor att köpa, avsedda för syftet att förånga oljorna, det går även bra att hälla lite eterisk olja i en skål med kokhett vatten för att få i sig ångorna.

Oralt intag

eterisk oljaVissa eteriska oljor går att äta, andra är giftiga. Alla eteriska oljor är dock mycket koncentrerade så de som går att äta ska bara intagas i mycket små mängder åt gången, ofta räcker en till tre droppar bra. Vissa av oljorna bör bara intagas under en begränsad period då deras verkande ämnen kan byggas upp i kroppen till för högre nivåer än vad som är bra för hälsan. Läs vidare om respektive olja för att få mer information om vilka som är lämpliga att äta.

Några eteriska oljor vi rekommenderar

Nedan följer några av de våra favoritoljor. De har alla många goda egenskaper, klicka på länkarna för att komma till respektive oljas egen sida.

Bergamottolja

Bergamottolja kan användas direkt på huden för att att jämna ut ojämnheter och läka skador och ärr. Oljan används ofta för att lindra huvudvärk och annan smärta. Den är även bra att använda för att att pigga upp och motverka depression då den innehåller ämnen som reducerar nedstämdhet och stimulerar vår kropp genom bland annat en ökad blodcirkulation. Läs mer om Bergamottolja.

Citrongräsolja

Citrongräsolja är en eterisk olja som är mycket bra egenskaper för vår hud och vårt hår. Genom att blanda några droppar med ditt schampo så kan du motverka håravfall och ge näring till håret. Oljan är även lugnande och kan därför användas för att behandla sömnsvårigheter samt för att motverka stress och irritation. Läs mer om Citrongräsolja.

Eukalyptusolja

Eukalyptus olja är den eteriska oljan med en fräsch doft som dödar bakterier, den används därför flitigt i städning och för att ta bort dålig lukt. Den är också en effektiv naturlig medicin för att bota förkylningar. Den har även användningsområden på huden såväl som i håret. Läs mer om Eukalyptusolja.

Geraniumolja

Geraniumolja används ofta för att hålla insekter borta, den utgör även en effektiv behandling mot insektsbett. Dess antiinflammatoriska egenskaper gör den även till en kraftfull naturmedicin. På huden kan den även användas för att behandla problem såsom finnar, akne, eksem och oljig hud för att nämna några exempel. Läs mer om Geraniumolja.

Vaniljolja

Vaniljolja har egenskaper som kan sänka vårt blodtryck, motverka depression och till och med öka vår sexlust. Oljan har ett högt innehåll av antioxidanter som bekämpar de skadliga fria radikalerna i vår kropp. Den är även känd för sina goda effekter på problem relaterade till PMS. Läs mer om Vaniljolja.

Lavendelolja

Lavendelolja är en av de eteriska oljorna som är allra bäst för vårt hår och hårbotten. Den är till exempel mycket effektiv mot hårlöss. Genom att massera in oljan i hårbotten så stimulerar man den och ger den förutsättningar för att producera mer friskt hår. Eftersom oljan dödar svamp och bakterier i hårbotten så skapar man en gynnsam miljö för hårsäckarna. Lavendelolja kan även den användas som effektiv behandling mot finnar, huvudvärk och smärta för att nämna endast några exempel. Läs mer om Lavendelolja.

 

Köpa eterisk olja

Vi rekommenderar att alltid köpa en 100% ren olja. Det finns billigare varianter som är utblandade men man tjänar inte på att köpa dessa. Vi rekommenderar Svensk Hälsokost då de har ett bra utbud av de allra bästa oljorna. Välj gärna alltid ett ekologiskt alternativ om möjligt.

Klicka här för bästa pris och utbud på eteriska oljor hos Svensk Hälsokost