Fiskolja är rikt på omega-3. Omega 3 är nödvändigt för vår hälsa och kan inte produceras av kroppen utan måste tillföras genom kosten. Det bästa sättet att få i sig omega 3 är att ofta äta fet fisk, som makrill, sill eller sardiner. Omega 3 finns även i vissa alger, vegetabiliska oljor och nötter. Om man inte exempelvis har möjlighet att äta fisk flera gånger i veckan kan det vara ett alternativ att äta kosttillskott med omega 3 som ett komplement. Det mest effektiva och även billigaste tillskotten av omega 3 är så kallad fiskolja.

Vårt val: Bäst i test

Den bästa fiskoljan vi testat är Omega 3 Plus från Healthwell. En viktig faktor att titta efter när du köper fiskolja är just hur stor andel omega 3 produkten innehåller då detta kan variera. Det kan vara en bra idé att välja ett litet mer känt märke då det finns billigare alternativ där kvalitén på oljan kan vara dålig. Just denna produkt från Healthwell är av hög kvalitet och har en mycket hög halt av flera omega 3-fettsyror, bland andra EPA och DHA.

Just denna produkt är certifierad av Friend of the Sea som är en märkning som garanterar att oberoende kontroller utförs för att säkerställa att fisket inte har några skadliga effekter på natur eller människa. Genom att välja Omega 3 Plus så vet man att man får en bra och hälsosam produkt som är fiskat på ett hållbart sätt.

Klicka här för att se bästa pris hos Svensk Hälsokost

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är omega3plus.jpg

Omega 3 och omega 6

fiskolja

Omega 3 respektive omega 6 är namn på två sorters kategorier av fleromättade fetter. Huvudfettsyran i omega 3 heter alfa-linolensyra och hos omega 6 heter den linolsyra. Både omega 3 och omega 6 fettsyrorna är nödvändiga för oss att vi får i oss genom kosten. Till skillnad från de andra fetterna i kroppen kan vi inte bilda dessa själva av protein och kolhydrater.

De fleromättade fetterna behövs för att vi ska kunna reparera och bygga upp celler. Omega 3 minskar blodets levringsförmåga och gör därmed att sannolikheten av att drabbas av en blodpropp minskar. Fleromättade fetter gör också att risken att drabbas av sjukdomar i hjärta och kärl minskar. Källa Livsmedelverket

Hud och hår

Genom att äta tillskott av fiskolja kan man även få synligt friskare hud och hår. Om man har brist på essentiella fettsyror i kroppen så är det lättare för fukt att lämna huden. Genom att regelbundet äta tillskott så håller man hud och hårbotten återfuktade från insidan. Detta kan ibland vara ett effektivare sätt än att stryka på olja eller krämer direkt på huden. Studier har också visat att personer med problem med eksem har visat stora förbättringar då det börjat äta tillskott av fiskolja. En stor anledning till att oljan gör gott för huden är dess förmåga att reducera inflammation.

Hjärtsjukdom

Fiskolja kan hjälpa till att sänka risken för att drabbas av hjärtproblem. Kliniska studier visar att Omega 3-fettsyror bland kan minska kolesterolvärdet och sänka blodtrycket, något som är stora riskfaktorer för hjärtat.

Ångest och depression

Studier på råttor har visat att fiskolja (tack vare dess höga innehåll av omega 3) kunde användas för att bota ångest och depressions-beteenden. Källa: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ejn.12406/abstract  Samma indikationer har visat sig vara sanna hos människor. Det kan vara till stor nytta att redan från tidig ålder ge barn tillskott av oljan för att förhindra att de senare i livet drabbas av problem med ångest och depression.

Cancer

Studier har visat att fiskolja kan hjälpa till att förhindra olika former av cancer, såsom tarm, prostata och bröstcancer. Omega 3 fettsyrorna kan med största sannolikhet hämma cancercellernas tillväxt. Fettsyrornas förmåga att motverka inflammation i kroppen kan troligen också vara till nytta för den som drabbas av sjukdomen.

Fertilitet och graviditet

Det är kliniskt bevisat att tillskott av fiskolja kan höja fertiliteten hos både kvinnor och män. DHA som en beståndsdel i omega 3-fettsyror är ett ämne som kan kopplas ihop med fertilitet. Brist på DHA har visat sig hänga ihop med infertilitet. Genom att äta tillskott av fiskolja ökar man därför sina chanser att bli gravid. Hos män kan tillskott av DHA bland annat höja kvalitén på spermierna.

Det är även bevisat att fiskolja har fördelar även för gravida kvinnor och även för det barn de bär. Som alltid rekommenderas dock att man tillfrågar sin läkare innan man börjar äta olika kosttillskott när man är gravid.

En annan olja som ger ökad fertilitet är nattljusolja, läs mer om den här.

Fler användningsområden för fiskolja

Fiskolja har även visat sig ha förtjänster när det gäller lindring och behandling av besvär och sjukdomar såsom, fetma, ADHD, ledvärk, inflammation, astma, diabetes och dåligt immunförsvar.

Klicka här för fiskolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost