Bergamott
Bergamottfrukten

Bergamottolja är en olja som är känd för sin förmåga att läka ärr, döda bakterier, bota huvudvärk och muskelvärk, för att nämna några exempel. Bergamott är en växt med en citrusliknande frukt. Oljan framställs genom att kallpressa skalet från citrusfrukten.

I traditionell österländsk medicin har oljan bland annat använts som medicin för att hjälpa matsmältningssystemet och lugna oroliga magar.

Vårt val: Bästa oljan 2024

Den bästa bergamottoljan vi testat är denna 100% rena bergamottolja. Som man hör på namnet är denna produkt fri från tillsatser. Oljan doftar gott av citrus och har bland annat läkande så väl som bakteriedödande egenskaper.

Klicka här för se erbjudandet på denna olja hos Svensk Hälsokost


 
 

Användningsområden för bergamottolja

Ta bort ärr och ojämnheter i huden

Bergamottolja kan användas för att jämna ut eller ta bort ärr eller andra skador i huden. Dessa skador kan till exempel vara resultatet av sår, akne, infektioner eller allmänna hudirritationer. Man kan enkelt behandla den skadade huden genom att droppa några droppar av oljan på lite bomull och badda det aktuella området. Man kan även droppa lite olja i badkaret för låta hela kroppen ta del av oljans egenskaper.

Smärtlindring

Bergamottolja kan användas för att lindra värk och huvudvärk. Oljan minskar känsligheten i den nerver som registrerar smärta, på så sätt upplevs denna mindre intensiv. Den går utmärkt att använda för att linda exempelvis träningsvärk och stukningar. Oljan är också mycket avslappnande så den kan även användas för att lindra spänningar i kroppen. Massera in några droppar i huden på det ställe där du upplever smärta eller spänning.

Mot depression

Mediciner mot depression kan ha många biverkningar. Eterisk olja kan vara ett naturligt komplement till dessa, eller användas för att behandla lindrigare nedstämdhet. Oljan innehåller ämnen som reducerar nedstämdhet och som stimulerar vår kropp. Effekter av att använda bergamottolja är för många en ökad upplevelse av glädje, energi och ökad blodcirkulation.

Stimulerar matsmältningen

Bergamottolja stimulerar produktionen av matsmältande vätskor i magen, den gör det därför lättare att bryta ner maten på ett bra sätt. Den stimulerar även musklerna i magen att dra ihop sig vilket även det underlättar matsmältningsprocessen. Det finns även indikationer på att oljan kan vara bra vid matförgiftning på grund av dess antibakteriella egenskaper.

Mot förkylning

Oljan underlättar andningsproblem genom att öppna upp lyftvägarna. Den kan därför göra livet lättare när man är förkyld. Bergamottolja löser upp och tar bort slem i luftvägarna vilket gör att man kan minska sitt hostande och nysande genom att behandla med oljan. Oljan dödar även bakterier och tar bort gifter som kan byggas upp i kroppen när man är sjuk. Se även Eukalyptusolja.

Köpa Bergamottolja

Var noga med ett köpa en 100% ren olja. Det finns utblandade oljor på marknaden med låg kvalitet som kanske inte alls ger avsedd effekt. De billiga kopiorna kan ha ett lågt pris men man får nästan alltid vad man betalar för. Den eteriska oljan kan vara svår att finna ute i handeln men finns hos välsorterade hälsokostbutiker på nätet. Leta gärna efter ett ekologiskt alternativ.

Klicka här för bergamottolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost