sesamfronSesamolja är kanske en av de mindre kända oljorna för hud- och hårvård. Men faktum är att det är en av de allra nyttigaste oljorna för vår kropp. Sesamoljan utvinns ur sesamfröna som växer på en blomväxt som främst återfinns på den afrikanska kontinenten. Läs mer om sesamväxten här.

Test sesamolja: Bästa produkt 2024

ProduktOmdöme
Crearome sesamolja kallpressad 500ml
sesamolja-crearome
En högkvalitativ ekologisk olja från välkända Crearome. Du kan sluta leta, detta är bästa valet av sesamolja. Oljan känns dyr men priset är lågt.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Bodystore.com

Sesamolja för hud och ansikte

Sesamolja innehåller rikligt med zink. Eftersom zink är en av de allra viktigaste mineralerna för vår hud så är det en stor fördel om man kan tillföra ett tillskott av denna till huden. Zink bidrar till att öka hudens elasticitet vilket gör den smidigare och minskar risken för att sprickor eller rynkor ska uppstå. Zink kan även minska förekomsten åldersfläckar och eliminera andra tecken på för tidigt åldrande i huden.

Genom att smörja in sitt ansikte regelbundet med sesamolja så kan man dra nytta av zinkets nämnda nyttiga egenskaper för huden. Dessutom så bildar oljan ett skyddande lager på huden som hindrar partiklar, gifter och smuts, som hela tiden omger oss, från att tränga in i våra porer och ställa till problem för huden. Sesamolja kan även skydda mot solens skadliga strålar. Det kan därför utgöra ett bra dagligt skydd. Planerar du dock att vara mycket i solen så rekommenderas ett traditionellt solskydd. En traditionell produkt är starkare och så har att du har mer exakt koll på solskyddsfaktorn. Sesamolja innehåller dessutom även koppar. Koppar är en mineral som kan verka antiinflammatoriskt i huden.

Vitaminrik  och återfuktande för huden

Linolsyran och fettsyrorna i sesamolja gör att oljan är mycket återfuktande för vår hud. Den är också rik på A-, B- och D-vitamin. Vitaminerna gör att oljan kan hjälpa till att läka sår och ärr i huden snabbare än om de lämnas obehandlade. På grund av dessa gynnsamma egenskaper så är sesamolja ofta en mycket vanlig ingrediens i diverse hudvårdsprodukter. Men finns egentligen ingen anledning till att välja konstgjorda produkter för att få nytta av sesamoljans egenskaper. Det är alltid bättre att smörja in huden med den rena oljan. Genom att använda outspädd olja så får du maximal tillgång till dess nyttigheter. Samtidigt som du skonar huden från onödiga kemikalier som ofta tillsätts i skönhetsprodukter.

Sesamolja är relativt lättflytande till skillnad från till exempel ricinolja eller kokosolja som är mindre lämpliga för massage, men som annars även har det höga vitamininnehållet gemensamt med sesamoljan. Sesamolja är alltså väl lämpad att användas som massageolja. Sesamoljan penetrerar lätt porerna i huden och verkar från insidan för att stimulera bland annat blodcirkulationen.

Applicera sesamoljan på huden

Ett effektivt sätt att applicera oljan på huden är genom att smörja in sin våta hud efter man tagit en varm dusch. Oljan återfuktar då huden som annars hade skrikit efter fukt. Man kan smörja in hela kroppen med oljan istället för att använda hudkräm. Eftersom det tar en liten stund innan oljan helt absorberats så kan  det vara bra att vänta några minuter innan man tar på sig kläderna igen. På så sätt kan man ta rikligt med olja och sedan ge den tid att verkligen absorberas av porerna. Efter man vänta förslagsvis 5-10 minuter så kan man massera huden lite grann till för att verkligen sprida ut den sista oljan. Man kan efteråt även badda lite med en handduk på huden. Handduken tar då upp de sista eventuella oljeresterna.

Ett annat sätt att använda sesamoljan på är att smörja in sig innan man tar ett bad. På så sätt tränger oljan in i porerna, och när man sedan sätter sig i det varma vattnet så följer gifter och skräp från porerna med oljan ut i vattnet. På så vis rengör man hela sin hud på ett effektivt och behagligt sätt.

harlangtSesamolja för hår och hårbotten

Sesamolja kan bland annat genom sin höga penetrationsförmåga stimulera blodcirkulationen i skalpen och förmå den att producera hår snabbare. Oljan tränger helt enkelt ner i porerna och hårsäckarna i hårbotten och stimulerar dessa med hjälp av sitt höga innehåll på nyttiga vitaminer och mineraler. Sesamolja kan användas av personer som tappat hår på grund av stress. Oljan verkar lugnande på huden och kan vara den extra stimulans hårsäckarna behöver för att komma igång med att producera friskt starkt hår igen. Sesamolja skyddar också håret från skadliga solstrålar tack vare att det lägger sig som en skyddande hinna runt hårstrået.

Sesamolja kan även användas för att motverka mjäll i hår och hårbotten. Man kan massera in oljan i hårbotten med hjälp av fingertopparna. Genom att låta oljan vara i hela natten så ger man mjällen en tuff utmaning. Använder man sesamolja i håret regelbundet under en månads tid eller mer så är man nästan garanterad att bli av med sina mjällproblem.

Att tillföra sesamolja till håret kan vara ett bra sätt att motverka de skador många hårprodukter och färgningskemikalier orsakar. Sesamolja har en förmåga att reparera skadat hår, men kanske framför att en långsiktig förmåga att få håret som växer ut att blir starkare och friskare. Oljan kan även användas för att ge lite glans och styling till tråkigt torrt hår. Ta bara någon eller några droppar mellan handflatorna, gnugga ut, och dra sedan händerna genom håret.

Inpackning

För att ge hela håret en nyttig inpackning med sesamolja kan man helt enkelt bara massera in lite olja i hårbotten efter man duschat. Därefter kan man ta lite mer olja i händerna och med hjälp av fingrarna ”kamma” ut oljan längs hårets hela längd. Därefter kan man vira en handduk runt håret eller ta på sig en duschmössa så att oljan stannar kvar. Ju längre det får verka desto bättre, låt det gärna sitta i över natten.

sesamoljaKöpa kallpressad sesamolja

Klicka här för sesamolja till bästa pris hos Body Store

Vi rekommenderar att man köper en kallpressad sesamolja anpassad för hud och hår. Kallpressad olja innehåller mer av oljans naturliga nyttigheter än de varmpressade varianterna. Sesamolja finns att köpa online eller på vissa apotek. Välj gärna en olja av ett välkänt märke, exempelvis Crearome. Att gå på ett säkert kort garanterar att du får bästa kvalitet på oljan. Ekologisk olja är alltid att föredra.