krilloljaKrillolja är rikt på  nyttig omega 3. Krillolja utvinns främst ur Euphasia Superba som är litet vattenlevande djur som till utseendet liknar små räkor. Krill simmar i haven i Antarktis och kring Japan och Kanada. Det är nästan uteslutande krill från Antarktis det är frågan om när man köper kosttillskott av krillolja. Antarktis har mycket rena oförorenade hav vilket gör att även krillen innehåller mindre mängd gifter än många andra fiskar. Omega 3 i krilloljan består bland annat av de nyttiga fettsyrorna EPA och DHA. Vi behöver få i oss dessa fettsyror regelbundet för att må bra. Det bästa sättet att få i sig de nyttiga fettsyrorna på är att äta färsk fisk ofta, helst flera gånger i veckan. Om man inte har möjlighet att få i sig fisk i den utsträckning som rekommenderas så är kosttillskott i form av krillolja ett utmärkt alternativ.

En fördel med krillolja i jämförelse med till exempel fiskolja är att krilloljan snabbare kan tas upp av kroppen. Anledningen till det snabba upptaget beror på fosfolipiderna som finns i oljan. En annan fördel med fosfolipiderna är att de är både fettlösliga och vattenlösliga. Eftersom lipiderna är vattenlösliga så kan de lösa ut sig redan i magsäcken. Vanlig fiskolja är inte vattenlöslig och lägger sig därför som en hinna överst i magsäcken. Problemet med reflux med smak av fisk, som man kan få när man äter fiskolja eller fiskleverolja, finns därför inte när man istället använder krilloljan.

Test: Bästa produkterna 2024

Nedan tipsar vi om de två oljorna vi tycker bäst om just nu.

ProduktOmdöme
Omni Krill

Bäst i test
Detta är helt klart den bästa krilloljan vi testat. Omni Krills produkt håller allra högsta kvalitet. Denna olja är rik på omega 3 och har höga halter av EPA och DHA.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Antiinflammatoriskt

Studier har visat att krillolja verkar antiinflammatoriskt i kroppen. Forskarna tror att omega 3 i oljan förvandlas till hormoner i kroppen som släpper ifrån sig antiinflammatoriska prostaglandiner.

Bra för hjärta och blodkärl

Omega 3-fettsyror har länge varit associerade med hjärt- och kärl-hälsa. Detta tack vare dess förmåga att sänka halten av dåligt kolesterol (LDL) i blodet, samtidigt som det höjer halterna av det goda kolesterolet (HDL).

Antioxidanter

Krillolja innehåller nyttiga antioxidanter. Antioxidanterna hjälper till att hålla oljan färsk innan du konsumerar den, och även i magen. De hjälper även till att hålla immunsystemet starkt, hjälper dina ögon att hålla sig friska, och håller kolesterolet på en bra nivå. Antioxidanterna i oljan är också till fördel till dig som lever ett aktivt liv och tränar mycket. De kan höja din prestation, öka din uthållighet och förkorta din återhämtningstid.

PMS

De antiinflammatoriska egenskaperna hos omega 3 och krillolja har även bevisats kunna minska problem med PMS. Genom att få i sig omega 3 regelbundet har försökspersonerna upplevt att de negativa symptomen av PMS har mildrats. Man tror att de positiva effekterna bland annat har att göra med fettsyrornas förmåga att reglera och balansera hormonproduktionen.

Antidepressivt

EPA och DHA som båda finns i krillolja har genom forskning kunnat bekräftas ha ett samband med humörförbättring och antidepressiva effekter. Exakt vad som händer i hjärnan är inte helt klarlagt men man tror att hormonnivåerna påverkas gynnsamt samtidigt som dopamin- och serotoninnivåerna höjs.

Köpa krillolja

Att tänka på när man köper krillolja är att välja en olja med högt innehåll av omega 3 och som är fiskad i Antarktis rena vatten. Omni krill är exempel på en olja som uppfyller kraven samtidigt som den har ett bra pris.

Klicka här för Omni krill till bästa pris hos Svensk Hälsokost