Kryddnejlikaolja framställs genom att torka och pressa blommorna från Kryddnejlikaträdet (ibland även delar av stammen och bladen), eller Syzygium aromaticum som det heter på latin. Detta träd växer främst i Sydostasien men går idag även att hitta i andra delar av världen.

Bäst i test 2024: Healthwell Pure Ekologisk Kryddnejlikaolja

kryddnejlikaolja

Detta är en helt ren hundraprocentigt koncentrerad kryddnejlikaolja av högsta kvalitet. Oljan kommer från märket Healthwell Pure som även har en hel del andra oljor som är stora favoriter för oss här på redaktionen. Precis som många andra av oljorna från denna tillverkare så är kryddnejlikaoljan gjord på bra råvaror. Tack vare att oljan är så doftrik och koncentrerad så vet man att det är en bra olja man får för pengarna. Eftersom denna eteriska olja behöver spädas rikligt innan användning på huden så kommer den kunna räcka under lång tid.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Härlig doft

Kryddnejlikaoljan har en distinkt och härlig doft. Precis som den torkade kryddnejlikan så har oljan en doft som för de flesta av oss kanske för tankarna till julen. Genom att hälla kryddnejlika olja i aromalampan eller dilutern så kan man fylla rummet med en varm fyllig doft av kryddnejlika. Förutom oljans hälsosamma effekter vid aromaterapi så är doften en riktig bonus. Doften passar bra vid jultider men även egentligen när som helst på året..

Antibakteriell

Kryddnejlikeolja är väldigt effektiv på att döda olika sorters skadliga bakterier. Faktum är att studier har visat att olja tycks rå på bakterier som inte ens antibiotika lyckats ta död på. Kryddnejlikaolja har även visat sig ha effekt på de typer av bakterier som kan orsaka lunginflammation och influensa. I denna studie ska det dock sägas att antibiotika var den behandling som hade bäst effekt.

Motverkar torr hud

Kryddnejlikaolja kan användas för att motverka torr hud och för att behandla andra typer av hudproblem. Koncentrerad kryddnejlikaolja är dock extremt stark. Man bör därför inte låta oljan komma i närheten av huden förrän man har spätt ut den rejält. Genom att droppa enbart någon droppe av en koncentrerad kryddnejlikaolja i en större mängd vegetabilisk olja, så kan man massera in blandningen på de hudområden där man upplever problem. Oljan har exempelvis även visat sig vara effektiv mot hudproblem såsom bristningar och trött eller svullen hud.

Förbättrar blodcirkulationen

Genom att använda kryddnejlikaolja tillsammans med massage kan man förbättra blodcirkulationen i huden. Observera dock att den koncentrerade oljan inte kan användas direkt på huden, späd istället kraftigt med en mild olja. Självklart har själva massagen en stor effekt, det är dock bevisat att även olja ökar cirkulationen. Av denna anledning använder man ofta kryddnejlikaolja som en av de verkande ingredienserna i tigerbalsam. Precis som med tigerbalsam så kan man därför använda kryddnejlikaolja för att öka cirkulationen när man har muskelsmärtor, och på så sätt lindra smärtan.

Ett tips är även att testa att använda kryddnejlikaolja i aromaterapi om du har har problem med spänningshuvudvärk eller liknande. Genom att andas in ångorna från oljan så kan man öka cirkulationen och lätta på spänningen.