Hallonfröoljan framställs genom att pressa hallonens små frön. Oljan är känd för sina goda egenskaper för hudvård. Tack vare mängder av nyttiga näringsämnen och förmåga att döda bakterier och lindra inflammation.

Bästa hallonfröoljan 2024

Den bästa hallonfröoljan vi testat kommer från Loelle. Detta är en kallpressad kvalitetsolja. Den är bäst eftersom den innehåller mängder med E-vitamin såväl som antioxidanter och essentiella fettsyror. Det näringsrika innehållet gör att den gör väl när den används direkt på huden.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

hallonfröolja

Bromsar hudens åldrande

Hallonen är en utmärkt källa till antioxidanter och A- och E-vitamin, och så är även hallonfröoljan. Antioxidanterna och vitaminerna stimulerar produktionen av collagen som får huden att åldras långsammare. Kom dock ihåg att oljan måste vara kallpressad om den ska ha rätt näringsinnehåll.

En faktor som får huden att åldras i förtid är solens skadliga UV strålar. Det har visat sig att hallonfröoljan skyddar mot även dessa. När du använder hallonfröolja som återfuktare i ansiktet får du även med ett visst UV-skydd på köpet. Det ska dock sägas att om du behöver skydda huden på riktigt, till exempel när du ligger och solar, då är det en stark solkräm som gäller.

Akne

Hallonfröolja är en bra behandling som förebygger uppkomst av akne. Genom att tillföra oljan till huden regelbundet så balanserar man kroppens egen oljeproduktion bättre. Det som som saknas i huden när man får akne är ofta linolsyra, istället producerar huden mängder med annan olja som täpper till porerna. I hallonfröoljan finns gott om linolsyra och kroppen kommer därmed producera mindre av de oljor som senare kan leda till uppkomst av akne. En fördel med hallonfröolja jämfört med läkemedel mot akne är att läkemedel kan ha bieffekten att de torkar ut huden medan hallonfröoljan istället återfuktar hud.

Solskydd

Hallonfröoljan kan vara ett komplement till solkräm. Dels så förstärker oljans hudens naturliga skydd mot solen. Genom att ha oljan på huden regelbundet så tar vår kropp till sig oljans nyttoämnen, som exempelvis vitaminer, och blir därmed friskare och bättre rustad att hantera solens skadliga strålar. Oljan gör också så att huden blir bättre på att stå emot delar av UVA- och UVB-strålningen.

Hallonfröolja kan med fördel även användas efter man har solat för att assistera i reparationen av de skador som kan ha uppstått. Återfuktning är också en viktig del i återhämtningsprocessen.

Antiinflamatorisk

Hallonfröoljan har (precis som ylang ylang-oljan) antiinflamatoriska egenskaper. Man kan därför använda den för att behandla hudproblem, eller till och med för att förebygga uppkomsten av dem. Hallonfröoljan kan lindra och hjälpa till att läka problem som eksem, psoriasis och rosacea.

Eksem

Eksem med tillhörande torra och kliande hudområden är ett mycket vanligt problem. Ofta används läkemedel, som förvisso kan vara effektiva, men som även sliter på huden och kan ge andra bieffekter. Om man lätta till medelsvåra problem med eksem kan det rekommenderas att man provar att behandla med någon naturlig olja över en period för att se om besvären mildras. Just hallonfröoljan är ett utmärkt val att använda för att återfukta huden och lindra eksemen.

Psoriasis

Psoriasis är en hudsjukdom som även den drabbar många. Sjukdomens symtom är att kroppens imunsystem börjar producera hud allt för snabb vilket resulterar i att huden i vissa fläckar börjar växa ovanpå befintlig hud. Detta är både obekvämt och kan se otrevligt ut. Hallonfröolja på huden mjukar upp och återfuktar, detta kan mildra psoriasisen. Dessutom är hallonfröolja antibakteriell vilket hjälper hudens läkprocess. De uppmjukande och antibakteriella egenskaperna minskar risken för fula ärr när huden läker ihop.

Rocasea

Rocasea är en sjukdom som får huden att rodna. Vanligtvis drabbas områden som ansiktet, bröstet och skalpen. Det finns bra mediciner för att behandla sjukdomen men en naturlig behandling kan även bestå av att smörja in områdena med hallonfröolja. Hallonfröolja är en av de bäst lämpade oljorna att använda eftersom den inte täpper till porerna, vilket är något som andra tjockare oljor kan göra.