Kokosolja är en av de populäraste oljorna för hud- hårvård såväl som för hälsa och matlagning. Beroende på användningsområde så finns det fallgropar du bör undvika.

Test av några populära kokosoljor

Produkt Omdöme
Cocosa pure 500ml
kokosolja-pure

En kokosolja med lågt pris som passar bra till matlagning och att steka i. Den stora nackdelen är att den inte är kallpressad vilket gör att den har mindre av näringsämnen kvar än sina kallpressade motsvarigheter.
Betyg ★★☆☆☆
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Kokosolja kallpressad Urtekram 425ml
kokosolja

En mycket prisvärd kallpressad kokosolja. Priset är lågt och kvaliteten är bra.
Betyg ★★★★☆
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Holistic kokosolja 500ml
kokosolja-holistic

En hundraprocentigt ren och kallpressad kokosolja av högsta kvalitet. Oljan doftar härligt av kokos. Denna olja rekommenderar vi för hår- och hudvård och även som kosttillskott.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Vad är skillnaden på kallpressad respektive varmpressad kokosolja?

De allra flesta oljor du stöter på i en vanlig mataffär är varmpressade. Och detta är helt okej om det handlar om oljor som är avsedda för att steka i. Ska du däremot använda oljan för behandling på din hud eller hår så ska du ALDRIG välja en varmpressad variant, låt oss berätta varför.

Det finns en anledning till att traditionella matoljor nästan alltid är varmpressade. Genom att hetta upp råvarorna (i detta fall kokosnöten) kan man pressa ut varenda liten dyrbar droppe olja utan att något går till spillo. MEN, upphettningen gör även att mycket av de näringsämnen som finns naturligt i nöten förstörs. I varmpressningen ingår dessutom förutom själva upphettningen ofta att man tillsätter kemiska medel för att för att snabba på och underlätta utvinningen av oljan.

Kallpressning är däremot ett mer hantverksmässig och skonsamt sätt att utvinna oljan på. Oljan utvinns då på ett mer mekaniskt sätt då nötterna mals ner och pressas utan hjälp av vare sig värme eller kemikalier. Denna process är mer tidskrävande och dyrare, men det är mödan värt eftersom slutprodukten blir så mycket bättre. En kvalitativ kallpressad ekologisk kokosolja doftar av kokos och är fullproppad med vitaminer och antioxidanter. Kallpressad är det självklara valet vare sig du ska äta kokosoljan som kosttillskott eller tillföra den ytligt på huden eller i håret.

Varför ska man välja en ekologisk kokosolja?

kallpressad ekologisk kokosoljaAtt välja en ekologisk kokosolja är en god handling både för miljön och även för din egen kropp. En ekologisk olja innehåller inte konserveringsmedel eller andra tillsatser som kan vara skadliga för din kropp. Ekologisk kokosolja kommer ifrån kokosnötter som inte besprutats med giftiga insektsmedel och man har inte använt miljöskadligt konstgödsel/andra kemikalier för att påskynda tillväxtprocessen. Nackdelen med ekologiska produkter är att de kostar lite mer än icke-ekologiska. Enligt vår mening så överväger dock fördelarna med att köpa ekologiskt helt klart de extra kronorna i prisskillnad.

Varför ska man använda kokosolja i ansiktet och på huden?

Kokosoljan är fullproppad med nyttiga vitaminer och antioxidanter som gör gott för din hud. Laurinsyran i oljan är dessutom antibakteriell vilket motverkar att oönskade bakterier får fäste och växer i huden. Oljan har även visat sig ha lätt för att tränga ner på djupet i huden, där den bland annat motverkar rynkor. Kokosoljan är tack vare sin förmåga att motverka rynkor och stimulera produktionen av kollagen särskilt lämplig att ha på vår känsliga hud i ansiktet. Den kan även en bilda en barriär och skydda huden mot skadliga element såsom luftföroreningar, smuts och UV-ljus.

Varför ska man använda kokosolja i håret?

Kokosoljan är rik på nyttiga fettsyror som ger näring och fukt till ditt hår. Den minskar vid behandling i håret även förekomsten av svamp och motverkar infektion i hårbotten. Genom att motverka skadliga bakterier och virus så ger den håret rätt förutsättningar för att kunna växa obehindrat. Precis som vid användning på huden så skyddar oljan även hårstråna mot skadliga yttre faktorer såsom luftföroreningar och skadliga solstrålar.