Grapefruktolja är en orangeaktig eterisk olja som utvinns genom att pressa grapefruktens skal. Grapefruktens skal innehåller många av de nyttoämnen och vitaminer som vi även får till oss genom att äta själva frukten. Allt fler börjar upptäcka grapefruktsoljans goda egenskaper till exempel vad det gäller att minska blodtryck eller att stimulera viktnedgång.

Bäst i test: Pure Grapefruktolja Eko

grapefruktolja

Den bästa grapefruktoljan vi testat kommer från Pure. Detta är en kvalitativ och koncentrerad eterisk grapefruktolja. Oljan har en härligt frisk doft. Denna produkt är lämplig att använda till aromaterapi eller som ingrediens i hudvårdsprodukter eller hårvårdsprodukter. Denna olja är extremt koncentrerad, något som gör att den är dryg och räcker länge. Eftersom oljan är så pass stark så måste den alltid spädas kraftigt innan användning. Denna olja är kallpressad från grapefruktens skal. Tack vare att oljan är kallpressad så har man kunnat bevara många av de nyttoämnen som finns i skalet.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Viktminskning

Grapefrukten har länge varit ett populärt inslag i en balanserad diet för viktminskning. Forskningen tycks nu visa intresse för att ta reda på om den eteriska grapefruktoljan även kan ha liknande positiva effekter. Det är klarlagt att grapefrukten kan ha flera positiva effekter som kan hjälpa oss att gå ner i vikt. Det är nämligen så att grapefrukten tycks ha förmågan att göra oss mätta snabbare. Genom att äta grapefrukt så kommer mättnadskänslan snabbare, något som gör att vi helt enkelt inte har behovet att stoppa i oss kalorier vi inte behöver. Grapefrukten har också effekt på vår matsmältning. Genom att snabba upp matsmältningen så kan grapefrukt hindra att vi tar upp en allt för stor del av energiinnehållet i maten. På detta sätt kan vi motverka att vi lägger på oss extra vikt.

Kunskapen om de medicinska effekterna av grapefruktolja är idag mycket begränsade. Det behövs mer forskning för att avgöra säkert om även grapefruktolja kan hjälpa till vid viktnedgång. Försök som gjorts på möss visade dock att gnagarna som fått inandas ångorna från grapefruktoljan ökade långsammare i vikt än försöksindividerna som inte fått inandas oljan. Källa.

Stress

Grapefruktolja har med framgång kunnat användas för att minska problem med stress och för att öka det allmänna välbefinnandet. Det finns forskning som visar på goda resultat för att använda eteriska oljor för att utföra aromaterapi som lugnar och ger välbefinnande till patienten. Exakt vad som händer i kroppen när vi andas in ångan från de eteriska oljorna är inte helt klarlagt men det finns många exempel där människor vittnar om de goda effekter de fått av att andas in dessa ångor. En fördel med just grapefruktoljan är att den är mycket fräsch och väldoftande.

Akne

Grapefruktolja kan med fördel användas för att behandla akne. Många av de produkter som finns på marknaden mot akne eller andra hudproblem använder sig av just grapefruktolja eller någon annan citrusolja som ingrediens. Om man vill ha en mer naturlig produkt än de stora tillverkarnas färdigblandade produkter så kan man blanda till sina egna hudprodukter med exempelvis grapefruktolja som ingrediens. Något man måste komma ihåg är att den outblandade eteriska oljan är mycket stark och inte varken får ätas eller användas direkt på huden. Innan applicering på huden behöver grapefruktoljan spädas kraftigt. Det går bra att späda grapefruktolja i någon annan hudprodukt eller i en ren vegetabiliskt olja.

Antibakteriella och antivirala egenskaper

Det är vetenskapligt bevisat att grapefruktolja, precis som kryddnejlikaolja, kan användas för att ta död på både bakterier och virus. Grapefruktoljan kan därför vara utgöra en ingrediens i hemgjord tvål eller rengöringsmedel. En fördel med oljan är dessutom att den ger ifrån sig en fräsch doft. Att äta oljan för att att ta död på bakterier eller virus är däremot inget som finns några vetenskapliga belägg för att det skulle vara en effektiv metod. Problemet med alla eteriska oljor är att de är starka och kan vara skadliga för kroppen i större mängder. Det finns läkemedel som är betydligt mer effektiva på att ta död på virus eller bakterier som bör användas istället.