kokosnöt i trädKokosolja har länge använts som en skönhetsprodukt för hud och hår. Tack vare dess rika innehåll på nyttiga fettsyror, proteiner och E-vitamin så har den egenskaper som gör att den kan reparera hud och hår, samt stimulera till tillväxt av mer hår.

Test: Bästa Kokosoljan 2024:

Produkt Omdöme
Cocosa pure 500ml
kokosolja-pure

En billig kokosolja som duger bra som hudkräm. Dock är den inte kallpressad vilket gör att den har mindre av näringsämnen kvar än sina kallpressade motsvarigheter.
Betyg ★★☆☆☆
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Healthwell ekologisk kokosolja
kokosolja

Den i vårt tycke särklass bästa kokosoljan just nu. Detta är en kokosolja av mycket hög kvalitet som gör under för hud, hår och hälsan. Vi gillar särkilt virgin-versionen.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Holistic kokosolja 500ml
kokosolja-holistic

En mycket prisvärd kallpressad kokosolja. Priset är lågt och kvaliteten är bra.
Betyg ★★★★☆
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Kokosolja för håret

Kokosoljans vitaminer och fettsyror är mycket bra för håret och dess tillväxt. Oljan ger näring till skalpen och tar samtidigt bort talg som riskerar att täppa igen hårsäckarna.

Hårinpackning med kokosolja i håret över natten

En hårinpackning med kokosolja kan göra under för torrt, tovigt, spretigt eller glanslöst hår. Själva inpackningen är mycket enkel att göra och gör att håret blir mjukt och fint efteråt.

-Tvätta håret som vanligt med schampo och balsam

-Ta fram en stor och en liten skål. I den lilla skålen lägger du en lagom mängd kokosolja. I den större skålen håller du varmt vatten. Genom att låta den mindre skålen stå i vattenbadet i den större skålen så smälter kokosoljan sakta. Den lilla skålen ska kunna stå på ett sådant sätt i vattenbadet att det inte kommer in vatten i oljan!

-Kamma håret med en vanlig kam så att eventuellt trassel försvinner. Detta för att underlätta appliceringen av kokosoljan.

-När oljan har smält så kan du med hjälp av dina fingar fördela oljan jämt i håret. Glöm inte att även massera in den i hårbotten.

-För bästa möjliga resultat bör du låta hårinpackningen vara i hela natten. Du kan vira en handduk runt huvudet för att skydda sängkläder mm från kladd.

Beroende på hur långt hår du har kan du behöva använda hårklämmor för att kunna hantera håret bättre. Har du inte möjlighet att behandla över natten så kan man även sätta på en duschmössa och låta verka ett tag. Värmer du samtidigt med en hårtork utanpå duschmössan går det snabbare för oljan att tränga in i håret. Behandlingen kan då göras så kort som en kvart.

kokosolja

Kokosolja mot mjäll

Kokosolja har länge (precis som avokadoolja) använts som en effektiv behandling mot problem med mjäll i hårbotten och håret. Många färgnings- och hårvårdsprodukter har kemikalier i sig som kan torka ut hår och hårbotten och göra att dessa  börjar flagna och blir mer mottagliga för mjäll. Fettsyrorna i kokosoljan har antivirala, antibakteriella och svamphämmande egenskaper. Oljan tar helt enkelt död på de svampbakterier som orsakar mjäll. Kokosolja är också ett mycket bättre  och skonsammare alternativ till starkare mjällschampon, som på sikt riskerar att göra problemen värre. Mjällschampon kan nämligen torka ut hårbotten vilket gör att den bara flagnar mer istället för mindre. Tillsätter man istället olja så hålls hårbotten återfuktad och välmående vilket gör att den slutar flagna och att bakterierna får svårt att få fäste. Det krävs flera behandlingar innan mjället försvinner. Använder du lite kokosolja i håret varje eller varannan dag så kan du dock se resultat redan efter någon vecka.

Andra användningsområden för kokosolja i håret

Solskydd

Precis som huden kan ta skada av solens strålar så kan även håret skadas av solljus. Kokosolja har ett naturligt solskyddsfaktor. Om du planerar att vara ute i solen en hel dag så kan du med fördel applicera lite kokosolja i håret innan du går ut. Oljan lägger sig som ett tunt lager runt hårstråna och förhindra delvis att solens skadliga strålar tränger in i håret.

Styling

Kokosolja kan användas som en stylingprodukt i håret för att få det att ligga så som man vill ha det. Eftersom många produkter innehåller skadliga kemikalier så är denna naturliga olja ett mycket bra alternativ. Oljan bör dock bara användas i mycket små mängder då det annars riskerar att se flottigt och kladdigt ut. Många stylingverktyg som hårtorkar och plattänger mm drar ur all fukt ur håret. Det kan därför vara en bra ide att använda kokosolja i kompination med andra stylingaktiviter för att motverka deras uttorkande effekt på håret. Om du har hår som lätt lockar sig lite grann när det är fuktigt ute så är olja en mycket bra produkt för att motverka denna effekt.

Motverka trassel

Trassligt hår är aldrig trevligt, det riskerar också att slita mycket på håret när man försöker trassla ut det och lösa upp eventuella knutar som uppstått. Genom att använda kokosolja i samband med att man kammar igenom det trassliga håret så minskar man risken för permanenta skador på håret. När oljan går in i hårets rot och hårsäck så blir håret mjukare och mer böjbart. Oljan gör att hårstråna tål hårdare behandling än de annars skulle ha klarat och det utan att brytas eller gå av. Att regelbundet använda kokosolja i håret minska också risken för trassel och knutar då håret blir smidigare och mer följsamt.

Kokosolja för ansiktet och huden

kokosKokosnöten är sprängfylld med nyttiga ämnen som är mycket välgörande. Genom att använda kokosolja i ansiktet och även över övriga kroppen kan vi på ett enkelt sätt dra nytta av dessa naturens undergörande ämnen. De nyttiga fettsyror och E-vitamin som finns i kokosoljan gör den inte bara till en given produkt för håret. Innehållet är precis lika nyttigt för vår hud.

Kokosolja för ansiktet

Kokosolja är en mycket bra återfuktare och näringsgivare för huden i ansiktet. Du kan använda kokosolja dagligen i ansiktet. Tvätta bara av ansiktet och massera sedan in en klick av oljan, en mycket liten mängd räcker bra. Oljan smälter av kroppstemperaturen så den är lätt att fördela över huden. Kokosoljan tränger lätt in i hudens porer och återfuktar dem på djupet. Vänta gärna 5-10 minuter på att oljan ska absorberas in i porerna innan du baddar ansiktet lite lätt med en handduk för att få bort eventuella oljerester.

Det är viktigt att rengöra huden i ansiktet på djupet då och då. Kokosolja är en mild rengörare som dessutom återfuktar huden på samma gång som den tar bort skräppartiklar och talg som riskerar att täppa till porerna. Värm bara en lite klick med kokosolja mellan handflatorna och gnugga sedan in i ansiktet tillsammans med ljummet vatten. Skölj sedan bort oljan och smutsen som fastnat i den.

Andra användningsområden för kokosolja på huden

Torra händer

Kokosolja är ett utmärkt och helt naturligt alternativ till hand- och hudkrämer. Se till att alltid ha en burk med kokosolja tillgängligt både hemma och på jobbet för att kunna hålla dina händer återfuktade och lena och fina. Om du tar för vana att tillföra en liten klick olja varje gång du tvättat händerna så är du garanterad att slippa problem med torra händer. Sköna och återfuktade händer som ser friska och välmående ut får du som en bonus. Allt eftersom man får in rutinen att smörja in sina händer med kokosolja så kan man sakta men säkert ses sprickor och andra problem försvinna.

Rakning

Kokosolja kan faktiskt användas istället för rakkräm på benen. Gnugga bara ut lite olja mellan handflatorna så den blir varm och lättarbetad innan du smörjer den över benen. Sedan går det lätta och smidigt att dra rakhyveln över benets längd. Olja är ett naturligt och billigt alternativ till andra produkter som ofta innehåller onödiga kemikalier. Eftersom oljan också är antibakteriell så minskar den risken att bakterier skulle få fäste i eventuella skärsår. Dessutom så kommer dina ben lukta härligt av kokos!

Sminkborttagning

Kokosolja fungerar utmärkt till och med på vattenfast maskara. Ta bara lite olja på en bomullstuss och stryk över sminket så lossnar det från huden snabbt och lätt. Kokosoljan gör ett bra jobb med att bryta ner vaxigt  såväl som färgstarkt smink på ett milt sätt. Dessutom lämnar den huden härligt återfuktad. Efter baddningen är det bara att tvätta av ansiktet som vanligt.

Fuktkräm för hela kroppen

Kokosolja kan användas som hudkräm för hela kroppen. Den är både ett billigt och alldeles naturligt alternativ till andra krämer. Studier visar att oljan kan hjälpa huden att läka sig själv så den är mycket bra att smörja in sig med regelbundet. Oljan kan också hindra hudens egna fukt från att försvinna från huden vilket gör att den håller sig återfuktad, len och elastisk. Oljan doftar lite lätt av kokos, vilket upplevs som positivt av de allra flesta. Är du känslig för doft vad det gäller hudkrämer och oljor så kan vi rekommendera Healthwells kokosolja som har en svag men angenäm doft. Läs mer om vårt test längre upp på sidan.

Glidmedel

Kokosolja går bra att använda som glidmedel. Den är dessutom bakterie- och svampdödande så den kan ha gynnsamma effekter på underlivet. Den bör dock ej användas tillsammans med kondom då den kan att förstöra latexet i kondomen.

Köpa kallpressad kokosolja

Klicka här för kokosolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Ekoolja rekommenderar att man köper en kallpressad kokosolja för sin hud- och hårvård. Kallpressad olja innehåller mer av nyttigheter för hår och hud jämfört med varmpressad olja. En del av näringsämnena försvinner helt enkelt när oljan hettats upp. Kallpressad olja luktar mer kokos än varmpressad, vilken ofta är helt luktlös. Kokosolja finns att köpa i vanliga matbutiker, men vi rekommenderar att på köper olja på nätet hos en butik som är specialiserad på kroppsvård så att vet att man får en bra produkt. Vi rekommenderar dig att köpa ett ekologisk olja om möjligheten finns.

Ekologisk kokosolja från Holistic