Jasminblomman

Jasminoljan utvinns av de vita blommorna som växer på Jasminplantan, eller Jasminum grandiflorum som den heter på latin. Jasminplantans välgörande effekter tros först ha upptäckts i Indien, men den används idag även i många delar av världen där den också växer.

Tack vare att jasminblomman har en otroligt söt och angenäm doft så har den länge främst använts råvara till parfymindustrin. Idag används oljan till mängder av mer uppgifter än bara just väldoftande parfym.

Jasminolja bäst i test 2024: Healthwell PURE Jasminolja EKO

jasminolja

Den bästa jasminoljan vi har testat kommer från Healthwell. Detta är en högkvalitativ och ekologisk olja med ett flertal potentiella användningsområden. När man doftar på denna olja så förstår man att den är extremt koncentrerad. Koncentrationen på oljan gör att den blir mycket prisvärd eftersom priset för den lilla flaskan är relativt lågt. Med tanke på att oljan är så koncentrerad gör att det bara räcker med några droppar av den oavsett om man ska blanda till sin egen hudkräm eller om man ska sprida doften i ett rum. Var försiktig med oljan och var noga med att späda den. Denna produkt bör absolut inte användas direkt på huden innan utspädning.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Antiseptisk

Jasminolja är antiseptisk, vilket innebär att den dödar olika sorters bakterier. Oljans bakteriedödande egenskaper kan man använda till nytta för oss människor. Studier visar exempelvis att oljan kan döda olika skadliga bakterier vi kan ha i våra munnar. Andra studier har också visat att oljan är effektiv mot candidasvamp, något som många kämpar med.

Oljan kan även användas för att behandla problem på vår hud. Eftersom oljan är mycket stark så kan inte nog poängteras att den måste spädas ut innan den kan användas för behandling på människor.

Lugnande effekt

Vissa forskningresultat tyder på att jasminoljan har en lugnande eller till och med sövande effekt. Vi är många som kan vittna om att aromaterapi med oljan kan göra att man känner sig mycket avslappnad och avstressad efter ett tag. Paradoxalt nog vittnar även många av att de får ökad energi efter att man andats in dofterna från oljan regelbundet. Det faktum att kroppen slappnar av och att stressen blir mindre påtaglig kan vara något som gör att man istället känner sig piggare och mer tillfreds med sin tillvaro.

Antidepressiv

Det finns studier som visar att aromaterapi med eteriska oljor kan ge goda effekter hos människor som lider av depression. Jasminolja är en av många andra oljor som verkar kunna ge stimulerande effekter när den andas in. Studier har visat att man kunnat se effekter på hjärnan när försökspersonerna andats in ångorna från oljan. Patienterna själva identifierade dessa förändringar som påtagligt positiva känslor såsom romantik, ökad energi eller ökad positivitet.

Klimakteriet

Jasminolja har visat sig för många vara en effektiv olja mot många av de besvär som förknippas med klimakteriet. Att använda eteriska oljor och aromaterapi mot klimakterierelaterade besvär är inget nytt. Aromaterapi under klimakteriet är enligt många en välbeprövad och effektiv metod, i alla fall för många individer. Studierna på just detta område är begränsade. Lider man dock av denna typ av besvär kan det vara väl värt att testa en kur med jasminolja eller någon annan välgörande eterisk olja under en period. Det finns dock en del studier på massagebehandling tillsammans med just aromaterapi som visar på mycket positiva effekter. Hur stor del själva massagen står för och hur mycket som kan tillskrivas själva inandningen av de välgörande ångorna framgår inte helt klart. Man kan dock anta att båda har sin respektive del att bidra med.