Vildmorot

Morotsfröolja är en eterisk olja med välgörande egenskaper. Oljan framställs genom ångdestillering av vildmorotsplantan (Daucus carota). Vildmoroten är känd för sina stora vita blommor och förgrenande rötter som luktar morot. Morotsfröoljan bör inte förväxlas med morotsolja som är en olja som är blandad med andra vegetabiliska oljor och därför inte kategoriseras som en eterisk olja.

Morotsfröolja är främst avsedd främst för hud- och hårvård. Om man förtär oljan så bör den spädas ut rejält. Se även till så att just den produkt du köper kan användas invärtes.

Morotsfröolja bäst i test: Better You Kallpressad Morotsfröolja

Better You Morotsfröolja

Den bästa morotsfröoljan som vi testat kommer från tillverkaren Better You. Detta är en eterisk olja som håller en mycket hög standard. Denna olja är fullproppad med A och E-vitamin. Produkten är dessutom ekologiskt framtagen, något som vi tycker höjer kvalitén, och som så klart gör att den är bättre för miljön.

Oljan är mycket koncentrerad, vilket gör att man känner att man fått mycket för pengarna. Vid användning på exempelvis hud eller hår kan man därför späda oljan ganska rejält i exempelvis någon vegetabilisk olja. Eftersom oljan är så dryg så kan man använda den under lång tid.

Denna produkt är kallpressad, något som vi tycker är ett krav för att säkerställa att alla näringsämnen följer med från den vilda morotsplantan till själva oljan.

Klicka här för morotsfröolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Fördelar med morotsfröolja

Morotsfröoljan har en mängd olika positiva egenskaper, något som förklarar varför den vuxit i popularitet på senare år.

Antioxidanter

Morotsfröolja är fullproppad med nyttiga antioxidanter. Antioxidanter är ett ämne som hindrar de fria radikalerna i kroppen att göra skada. Fria radikaler finns naturligt i våra kroppar och det bildas hela tiden nya när vi andas eftersom det reagerar med syret i våra kroppar. Antioxidanterna i morotsoljan håller de fria radikalerna på mattan och kan exempelvis bidra till att vi får friskare hår och hud.

Motverkar svamp och bakterier

Morotsfröolja har visat sig vara ett effektivt medel för att bekämpa både svamp och bakterier. Studier har exempelvis visat att oljan effektivt kan döda en mängd väldigt skadliga bakterier som stafylokocker kan orsaka infektioner exempelvis på nagelband och i huden, men som även kan hamna i vår mat och göra oss sjuka.

Det är även bevisat att oljan kan hämma tillväxten hos svamp. Exempelvis har man i studier använt morotsfröolja för att hämma tillväxt av svamp på olika växter. Dessa typer av svamp kan allvarligt försvåra växternas livsmöjligheter. Oljan har även visat sig effektiv mot de typer av svamp som exempelvis kan angripa vår hud.

Antiinflamatorisk

Det finns bevisade effekter på att morotsfröolja kan lindra besvär med inflammation, exempelvis i hud och hårbotten. Har man problem med inflammation kan man därför testa att behandla med en blandning innehållande just eterisk morotsfröolja. Observera att ren morotsfröolja är mycket stark så vi rekommenderar inte att man använder den direkt på kroppen. Om man ska behandla hårbotten eller andra ställen på kroppen så är det bäst att blanda ut oljan. Man kan exempelvis späda oljan i en annan vegetabilisk olja för att göra den mildare.

Näringsämnen i morotsfröolja och dess effekter

Förutom nämnda antioxidanter så innehåller morotsoljan även en mängd andra näringsämnen och vitaminer som kan göra gott för vår hud och vårt hår. Precis som morötter så innehåller morotsfröolja en stor dos A-vitamin. A-vitamin är en viktig beståndsdel i utvecklandet av ny frisk hud och hår.

Oljan är också rik på E-vitamin. E-vitamin i huden kan till exempel hjälpa till att skydda mot solens skadliga UV-strålar. E-vitamin kan också hjälpa till att motverka hudens åldrande. Med gott om E-vitamin i kroppen kan man minska synligheten av rynkor, linjer och andra ålderstecken i huden.

En annan beståndsdel i oljan är fosfor. Fosfor är särskilt nyttig för hår och hårbotten. Fosfor är en mineral som kan användas för att stimulera hårtillväxt. Ämnet kan också stärka kvalitén på befintligt hår och göra det mer tåligt och friskt. Genom att använda morotsfröolja regelbundet i håret kan man märka av att håret blir mer skinande, ser och känns friskare ut. Oljan kan också göra att man minskar förekomsten av skadat hår och kluvna hårtoppar.

Morotsfröolja har också innehåll av kalium. Kalium kan, precis som fosfor, bidra till en bättre hårhälsa. Ämnet stärker över tid håret och motverkar att det går sönder. Även själva strukturen och lystern i håret kan förbättras med regelbunden behandling med morotsfröolja. Kom ihåg att det är olämpligt att använda ren morotsfröolja i håret då den är mycket koncentrerad. Använd den istället som en beståndsdel i en annan hårbehandling.

Klicka här för morotsfröolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost