Blomman och mandeln på mandelträdet varifrån mandelolja utvinns

Mandelträdets blomma

Mandelolja är som dess namn avslöjar olja som pressats ur mandeln. Det finns två typer av mandelolja:

Bittermandelolja, kommer från bittermandeln, denna innehåller ämnet amygdalin som kan utveckla vätecyanid efter förtäring. Detta är ett giftigt ämne som kan vara dödligt, om än i mycket stora mängder.

Sötmandelolja, kommer från den ätliga sötmandeln, som odlats fram i stor skala på grund av dess söta smak och näringsrikedom.

Även om bittermandeloljan har vissa medicinska funktioner så rekommenderar vi att man använder sötmandelolja även för utvärtes bruk. Bara för att vara på den säkra sidan så att man inte utsätter sig för möjligheten att bli förgiftad.

Mandeloljan innehåller mängder av E-vitamin, enkelomättade fettsyror, protein, kalium och zink, vilket gör den nyttig för hud och hår såväl som för hjärtat.

Test Mandelolja: Bästa produkt 2024

Genom att vi testat många olika fabrikat av mandeloljor så har vi hittat en värdig testvinnare. Detta är en riktigt bra olja som vi känner oss bekväma med att rekommendera som ett bra köp till våra läsare.

ProduktOmdöme
Loelle Mandelolja 100ml

mandelolja_eko
Bäst!
En fantastisk olja av högsta kvalitet i det lite dyrare segmentet. Oljan andas kvalitet och det kan definitivt vara värt att betala lite extra för denna premiumprodukt.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

Mandelolja för hud och ansikte

Kvinna med vackert ansikteMandeloljan är en mild och skonsam olja som är mycket lämplig för användning direkt på huden. Eftersom den är så mild och icke-irriterande används den ofta som babyolja. Bebisars och barns hud är känsliga och inte bör utsättas får några starka ämnen. Dock får man precis som med arganolja se upp med eventuell nötallergi. Kroppen kan reagera på mandeln om man är känslig.

Rekommenderade användningsområden för mandelolja är bland annat:

Få bort mörka cirklar under ögonenÖgonbryn

Mandelolja kan göra under för mörka cirklar och påsar under ögonen. Ta för vana att smörja området under ögonen varje kväll innan då går och lägger dig, redan efter två veckor kommer du se synbara resultat.

Behandla röd och solsvedd hud

Hud som blivit bränd av solen kan lindras med hjälp av mandelolja. Ett tips är också att en allt för stark solbränna kan blekas med hjälp mandelolja, honung och lite citronsaft. Blanda en tesked med honung med några droppar mandelolja och citronsaft och massera in i ansiktet. Låt verka en timme ungefär och tvätta sedan bort.

Känner man bara att huden är röd och om av solen så är mandeloljan det perfekta verktyget för att lugna ner de skadade hudcellerna. Enligt vår erfarenhet räcker det ofta bra att bara tvätta ansiktet och sen smörja in sig med mandelolja och låta huden vila. Man kan med fördel sova med ett lager av oljan insmort i ansiktet. Om man använder en bra olja så absorberas den snabbt in i huden, utan att kladda på huvudkudden.

Behandla träningsvärk och muskelvärk

Detta är en av de traditionella användningsområdena för oljan. Massera in mandeloljan över dina trötta och verkande muskler. Halva hemligheten är förstås själva massagen, men mandeloljans protein- och vitaminrika innehåll gör också sitt för att få musklerna att må bra igen. Värm oljan först för bästa och smidigaste resultat. Det kan du exempelvis göra genom att hälla lite olja i en skål och köra den i mikrovågsugnen tills den blir lagom varm.

Motverka bristningar vid graviditet

Bristningar under graviditeten kan bero på olika saker. Vissa av problemen kan man inte göra något åt, de kan exempelvis ha med arvsanlag att göra. Somliga har helt enkelt lättare för att få bristningar rent genetiskt. Men det finns även saker du kan göra för att motverka att bristningarna uppstår. Genom att hålla mage och kropp återfuktad med mandelolja ger du huden bästa möjliga förutsättningar för att klara av de stora påfrestningar som en graviditet kan innebära. Torr hud är skör, återfuktad hud är mer elastisk och anpassningsbar för till exempel en växande gravidmage. Bristningar kan även uppkomma på brösten och på andra ställen på kroppen så se till att hålla hela din kropp återfuktad under hela graviditeten.

Motverka hudens ålderstecken

Hudens åldrande syns kanske allra tydligast i ansiktet och beror bland annat att kollagenet i huden bryts ner men påverkas även mycket av yttre faktorer, såsom solens strålar och uttorkning i allmänhet. Mandelolja kan hjälpa till att motverka hudens åldrande genom dess rika innehåll på E-vitamin. E-vitamin är en kraftfull antioxidant som reparerar de skador som uppstår i hudens kollagenlager. Regelbundet användande av mandelolja i ansiktet motverkar dessutom att huden blir torr, något som kan vara en stor orsak till att rynkor uppstår. Värm några droppar av oljan mellan handflatorna och massera in lite lätt i ansiktet, ta för vana att göra detta dagligen så kommer du märka av resultat i form av en mer välmående och elastisk hud.

Mandelolja som babyolja

Tack vare att mandeloljan är så mild och icke-allergen så passar den alldeles utmärkt att använda på bebisens känsliga hud. Även om det är ovanligt så kan mandeloljan som tidigare nämnts ge en reaktion hos vissa nötallergiker, så viss försiktighet bör ändå tas i början. Testa till en början bara en liten mängd på bebisens hud för att vara helt säker på att det inte blir någon irritation på huden. Mandeloljan är lämplig att använda på bebisens hud efter bad för att se till att den hålls återfuktad, oljan absorberas lätt in i huden och kladdar inte.

Mandelolja för underlivet

Eftersom mandeloljan är så mild och naturligt skonsam så går den utmärkt att använda för att tvätta underlivet med. Men då den ganska rikligt oljig så man bör tänka på att det kan vara svårt att ”få bort” den helt och hållet direkt, men om det inte stör så är det ingen fara att låta den vara kvar. Mandeloljan går också bra att använda som ett naturligt glidmedel.

Akne och finnar

Huden producerar naturligt talg för att skydda och återfukta sig. Hos en del produceras dock för mycket talg i ansiktet vilket riskerar att proppa igen porerna i huden och ge upphov till finnar och eventuellt akne. Att tillföra en naturlig olja som till exempel mandeloljan kan göra att hudens egen talgproduktion hejdar sig något. På sikt kan de minskade talgproduktionen ge tydlig skillnad i form av renare hud i ansiktet och färre finnar. Mandeloljan hjälper även till att lösa upp den talg som klumpat ihop sig inuti porerna, den tränger in i porerna och sköljer bort den talg och skräp i form av döda hudceller med mera som finns där.

Nagelband och naglar

En förutsättning för fina naglar är välskötta nagelband. Återfruktade nagelband ger starka och friska naglar och ger dem förutsättning att växa sig långa. Gnugga lite mandelolja över nagelband och naglar med ena fingret, vid regelbunden användning kommer du garanterat se resultat.

Mandelolja för hårbotten och hårKvinna med långt vacker hår

Precis som mandeloljan kan göra underverk för din hud så kan det även göra det för din hårbotten och dit hår, och det oavsett om det rör sig om håret på huvudet eller dina ögonbryn och ögonfransar.

Hårbotten

Mandeloljan är rik på magnesium, om brist på magnesium uppstår i kroppen så kan det ge upphov till håravfall. Även zink och kalcium är nödvändigt för att håret ska hålla sig friskt, vid brist kan håravfall och förtunning av håret uppstå. Även dessa mineraler finns i mängder i mandeloljan. För varaktigt effekt bör hårbotten behandlas regelbundet med mandelolja. Behandlingen går till på så sätt att man värmer ungefär en matsked med olja och masserar varsamt in i hårbotten efter dusch eller bad. Bäst är att sen låta det verka över natten.

Hår

Det är inte bara hårbotten och hårsäckarna som kan dra nytta av mandeloljans näringsgivande egenskaper. Även håret behöver ofta extra fukt och näring för att hålla sig friskt. Körtlarna i huden producerar naturligt olja som skyddar håret och hindrar det från att torka ut. Men ofta räcker det naturliga skyddet inte till, när man tvättar håret försvinner mycket av den naturliga oljan och det tar tid innan kroppen ersätter den, är det dessutom torrt i luften så är behovet av fukt ännu högre.

Torrt hår ger skört hår som lättare går sönder och och klyvs i topparna. Applicera oljan när du tvättat håret, då är behovet som allra störst. Torka håret med en handduk för att få bort överflödigt vatten. Gnugga sedan lite olja mellan handflatorna för att värma upp och sprida ut den lite grann. Dra därefter fingrarna genom håret, längs hårens hela längd för att jämt fördela oljan över hela håret. Upprepa tills hela håret har fått en lagom mängd olja. Låt sedan håret lufttorka. Denna behandling för förutom att återfukta att håret får en fin lyster och blir mer lätthanterligt och mindre trassligt.

Ögonfransar och ögonbryn

Mandelolja kan med fördel användas för att få långa och friska ögonfransar. Även ögonbrynen mår bra av en långvarig behandling med mandelolja. Oljan applicerar du lättast med hjälp av en mascaraborste. Doppa borsten i lite olja och dra med borsten längs hårens längd. Oljan ger hårsäckarna den näring de behöver för att producera starka friska hår och de befintliga hårstråna får en fin glans och volym.

Köpa mandelolja

mandeloljaMandelolja finns att köpa ute i handeln på apotek tillhörande någon av de större apotekskedjorna. Vi rekommenderar att man väljer en olja som är kallpressad då mer av oljans näringsämnen bevaras vid kallpressningen jämfört med varmpressad olja.

Klicka här för mandelolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost

Det finns olika märken att välja bland, exempelvis välkända och kvalitativa märken som Crearome, Loelle eller Weleda.