rosmarinoljaRosmarin är mer än bara en ört som förbättrar smaken på andra livsmedel. Man har länge utvunnit oljan som har en mängd oväntade effekter på vår kropp och hälsa. Oljan ingår redan idag som ingrediens i många hud- och hårvårdsprodukter och det finns goda anledningar till detta.

Vårt val: Bästa rosmarinoljan 2024

Den bästa oljan vi testat är denna 100% rena oljan. Den är ekologisk och väldigt dryg. Doften är starkt örtig och torr. Denna oja gör väl för hälsan och kan göra under även för exempelvis håret.

Klicka här för se erbjudandet på denna produkt hos SH

Rosmarinolja för håret

Rosmarinolja stimulerar hårtillväxten i skalpen. Genom att massera in någon droppe av oljan tillsammans med en vegetabilisk olja i hår och hårbotten regelbundet så upplever många att håret börjar växa snabbare. Det finns även de som vittnar om att rosmarinolja förhindra håravfall. Oljan motverkar även mjäll och torr hårbotten.

Skärper sinnena och motverkar stress

Genom att förånga olja till exempel med en aromlampa eller genom att stryka någon droppe på bröstet och andas in ångorna så kan man tillgodogöra sig många av oljans egenskaper. Rosmarinolja sägs kunna förstärka vår hjärnaktivitet, den kan därför användas vid tillfällen då vi behöver vara extra fokuserade. Oljan kan därför vara bra för dig som lider av trötthet eller glömska. När man får i sig oljan genom lungorna minskar även stresshormonerna i kroppen. En annan eterisk olja som kan motverka stress är basilikaolja.

Stärker immunsystemet och lindrar smärta

Genom att andas in rosmarinoljan stimulerar vi antioxidanterna i kroppen. Antioxidanter är nödvändiga i vår kropp då de håller oss friska genom att motverka de skadliga så kallade fria radikalerna. Genom att tillföra rosmarinolja regelbundet så stärker man på detta sätt immunförsvaret. Det är också en god ide att inhalera oljan om du har huvudvärk, muskelvärk eller ledvärk. Oljan är antiinflammatorisk och hjälper blodcirkulationen.

Förkylning, influensa och ont i halsen

Det har också visat sig att rosmarinolja kan användas för att behandla problem med luftvägarna. Genom att andas in oljan kan man lindra influensa, förkylningar och halsont. Det som gör oljan så effektiv är att den är antibakteriell och tar död på bakterier som ställer till med problem. Oljan kan också minska virus förmåga att föröka sig.

Köpa rosmarinolja

Tänk på att köpa en helt ren eterisk rosmarinolja, se alltså upp för syntetiska versioner. Bästa köp enligt oss är en eterisk olja från välkända Crearome. Följ gärna länken här på sidan för att köpa eller läsa mer.

Klicka här för att se aktuellt erbjudande på rosmarinolja hos SH