Granatäppleolja utvinns ur granatäpplets frön. Oljan är ofta rosaaktig till färgen och har en fruktig doft. Oljan kan både förtäras för sina medicinska syften och även användas direkt på huden. Eftersom oljan är rik på de näringsämnen huden behöver så ingår den i många kosmetiska produkter för hud och hårvård, som tvål, krämer, schampon med mera. Det finns dock stora fördelar med att använda oljan i sin koncentrerade form.

Vårt val: Bästa produkt 2024

Den bästa granatäppleoljan vi testat är Crearome Granatäppleolja Eko. Denna olja känns väldigt skön att ha på huden. Oljan är rik på antioxidanter. Crearomes olja är kallpressad, vilket garanterar att så mycket som möjligt att näringsämnena från granatäpplefröna tas till vara och förs vidare till oljan. Ett plus är också att granatäpplena som oljan görs på odlas ekologiskt.

Klicka här för se bästa pris på denna olja hos Svensk Hälsokost

granatäppleolja

Granatäppleolja för huden

granatapple
Granatäpplet

Granatäppleolja har en förmåga att penetrera huden och absorberas på djupet. Den lämnar inte någon oljig hinna efter sig. Oljan passar för alla hudtyper. Även för personer med problem med oljig hud så passar granatäppleoljan bra. Genom att tillföra oljan till huden så lugnar man den egna talgproduktionen vilket gör att det blir mindre risk att finnar och akne ska uppstå.

Oljan är naturligt antiinflammatorisk, återfuktande och lugnande för huden. Dess egenskaper gör att den är mycket effektiv för att behandla hudproblem som eksem, solskadad hud och psoriasis för att nämna några exempel. Genom att stryka på bara en liten mängd olja på huden stimulerar man huden att läka och rodnad försvinner snabbt. Oljan tränger in i hudcellerna och stimulerar deras förnyelseprocess. Granatäppleolja finns faktiskt med som ingrediens i många antirynkkrämer, och det finns anledning till det. Eftersom oljan stimulerar hudens förnyelseprocess så hjälper den till att jämna ut rynkor och linjer i ansiktet. Oljan läker, precis som exempelvis tistelolja, även skadad hud effektivt.

Genom att äta oljan så kan man även få i sig många av de näringsämnen som även gör gott externt på huden. Till exempel får man i sig de vitaminer och antioxidanter som kroppen behöver behöver för att producera kollagen. Kollagenet gör att huden håller sig fast och frisk.

Granatäppleolja för håret

Oljan är inte bara bra för vår hälsa och vår hud, den kan även göra under för vårt hår. Genom att massera in lite olja i håret, gärna i samband med dusch så kan man ta del av dess positiva egenskaper. Oljan kan återfukta och ge lyster till torrt matt hår. Oljan lägger sig även som en skyddande hinna runt hårstråna vilket förlänger deras livslängd då de blir mindre mottagliga för skadliga yttre faktorer såsom föroreningar och gifter i omgivningen.

Om man masserar in oljan i hårbotten så tillförs vitaminer och antioxidanter från oljan in i skalpen vilket stimulerar och ökar blodflödet. Ökat blodflöde i kombination med att hårsäckarna tillförs näring gör att håret växer snabbare och blir starkare. Oljan hjälper också till att rensa hårbotten från mjäll och döda hudceller som täpper igen porerna. Den säkerställer också ett bra PH-värde i skalpen, en förutsättning för att håret ska må bra långsiktigt.

Köpa Granatäppleolja

Granatäppleolja är fortfarande en ganska ovanlig olja, så den kan vara svår att hitta på vanliga apotek eller hälsokostbutiker. I onlinebutiker med stort sortiment så finns oljan oftast att hitta. Vårt tips är att handla av en butik som har organisationsnummer och adress i Sverige. Genom att handla från en välkänd butik kan man känna sig trygg med att man får en säker och hälsosam olja.

Vi rekommenderar att man köper en kallpressad olja då den innehåller mer av näringsämnena än en varmpressad variant. Välj också gärna ett ekologiskt alternativ.

Klicka här för granatäppleolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost