Ingefära är en mycket populär krydda i det svenska köket. Att använda Ingefäraolja är dock något nytt för många svenskar.

Ingefäraplantan är en blommande planta, det är själva roten som används som krydda. Inom den kinesiska och indiska kulturen så har man länge känt till ingefärans välgörande egenskaper. Faktum är att ingefäran har använts som ingrediens i medicin och behandlingar så långt som över 4000 år tillbaka i tiden.

Ingefäraolja bäst i test: Healthwell Pure

Detta är den bästa ingefäraoljan vi har testat. Denna olja håller en mycket hög kvalitet och är koncentrerad. Det finns billigare oljor på marknaden, men inte sällan är de inte lika dryga. Att köpa en på pappret billigare olja kan därför visa sig vara en sämre investering i längden. Vi rekommenderar därför att ni satsar på en kvalitativ olja, som denna, som kommer från en tillverkare som är välkänd för sina produkter.

Denna olja från HealthWell är hundra procent koncentrerad och innehåller inga tillsatser, därför vet man redan från början precis vad man betalar för. Oljan kan användas till aromaterapi eller till hudvård. För applicering på huden måste man dock blanda ut oljan eftersom den är allt för stark för att använda direkt på huden. Ingefäraoljan från HealthWell kan använda som ingrediens i hemmagjorda hudvårdsprodukter eller blandas ut med en annan mildare vegetabilisk olja.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Bäst till huden: Loelle ginger oil

Detta är en utspädd ingefäreolja som går att använda direkt på kroppen. En eterisk ingefäraolja som Healthwells är koncentrerad och allt för stark att använda direkt på huden. Denna olja från Loelle är dock färdigblandat tillsammans med solrosolja. Tack vare att tillverkaren skött blandningen så behöver du inte själv blanda en olja, om du till exempel vill behandla huden med ingefäraolja.

Detta är en högkvalitiv olja som doftar härligt fräscht. Oljan känns mycket mjuk och kvalitativ när man masserar in huden med den. Denna produkt är alldeles utmärkt att använda vid massage. Flaskan har en inbyggd pumpkork som gör appliceringen smidig. Denna olja är rätt så tunn och inte alls trögrörlig, det gör att man med lätta tag kan massera ut den över huden. Genom att oljan är så lätthanterlig så går det smidigt att bearbeta spänningar och muskelknutor. Efter man har använt denna härliga olja så blir huden alldeles mjuk och len.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Antioxidanter

Ingefäraoljan är rik på antioxidanter. Antioxidanterna kan hjälpa till att motverka de skador som oxidanter orsakar i våra kroppar. Studier har visat att ingefäraolja kan bromsa den åldersrelaterade nedbrytning av celler som orsakas av oxidanter. En studie publicerad i National Library of Medicine har visat att två olika beståndsdelar i ingefärsolja har lyckats minska oxidationen i cancerceller. Fynden är så klart något som låter både intressant och lovande inför framtida forskning på området. Precis som inom många andra områden när det gäller ingefäraolja så finns fortfarande mycket forskning att göra för att verkligen vetenskapligt bekräfta alla de fördelar som ingefäraoljan tycks ge sina användare.

Minskar stress

Många använder ingefäraolja för dess egenskaper i att lugna sinnet och minska stressen. Många vittnar om oljans egenskaper i att minska allt från ångest, trötthet och till och med depression. Genom att använda oljan i aromaterapi så kan man andas in de nyttogörande ämnen som finns naturligt i oljan. I vissa studier har man exempelvis upptäckt att oljan kan hjälpa till att aktivera serotoninreceptorerna i hjärnan, något som gör att man känna mer välbefinnande och mindre press.

Hjälper till att frigöra luftvägarna

Ingefäraolja har länge betraktats som en bra kur mot förkylningar och andra luftvägsproblem. Genom att inhalera ingefäraolja vid aromaterapi så kan man man påskynda upplösandet av överskottsslem i hals och lungor. Personer med astma har till exempel vittnat om att de kunnat hjälpa sin andning med hjälp av oljan. Det är förmodligen en mängd olika av ingefäraoljans goda egenskaper som hjälper till att lindra problem med andning och astma. Bland annat så gör oljans antiinflammatoriska egenskaper förmodligen sitt för att lindra besvären. Genom att få ner inflammation minskar man svullnad, något som gör att luften kan röra sig mer obehindrat i lungor och luftvägar.

Mage och matsmältning

Studier har visat att ingefäraolja, bland andra kurer, kan vara ett effektivt sätt att få igång matsmältningen på. Den kan också användas som en återställare för att snabbare återhämta sig från magproblem såsom diarré och magont. Oljan visade sig även i en studie kraftigt minska förekomsten av magsår hos råttor. Omfattande studier på människor över behandling av just magsår med hjälp av ingefäraolja saknas fortfarande.