tisteloljaTistelolja är en färglös och luktfri olja som används till matlagning och även som ingrediens i många skönhetsprodukter. Oljan går även alldeles utmärkt att använda på huden och i håret. Näringsmässigt har den vissa likheter med solrosolja och den kan i kosten användas för att sänka vårt kolesterolvärde och för att stärka vårt immunsystem. Tistelolja är rikt på enkelomättade fetter som kan skydda mot hjärtsjukdomar.

Vårt val: Bästa produkt 2024

Den bästa tisteloljan vi testat kommer från Biofood. Biofood Tistelolja är en ekologisk och kallpressad olja av god kvalitet. Denna olja har en hög halt av Omega 6. Oljan går att använda i matlagning och även direkt på huden. Ett stort plus är det låga priset. Den låga kostnaden gör att man kan byta ut denna olja mot sin vanliga matlagningsolja när det är lämpligt.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Tistelolja för håret

Tistelolja är mycket nyttigt för håret och kan precis som vetegroddsolja användas för att stoppa håravfall och för att stimulera tillväxt av nytt hår. En av orsakerna till håravfall och skallighet är proteinförlust. Oljan kan användas för att stoppa denna proteinförlust i hårbotten och därmed minska eller stoppa håravfallet. Oljan är dessutom mycket rik på E-vitamin som är en nödvändig vitamin för håret och dess tillväxt. Genom att applicera oljan i håret och i hårbotten så ger man ett tillskott av E-vitamin som i många fall kan vara tillräckligt för att i hårsäckarna starta produktion av tjockare och mer välmående hår.

Förutom att stimulera tillväxt av nytt hår så återfuktar och skyddar tisteloljan det hår du redan har. Oljan är full med nyttiga omega-6-fettsyror som ger näring till och återfuktar håret. Oljan gör nytta för håret både om den appliceras direkt men den kan även ge näring till håret om du lägger till den till din kost.

Applicera i håret

  1. Blöt håret  och kamma det.
  2. Ta några droppar av oljan på händerna, sprid ut den och kamma ut oljan i håret med hjälp av fingrarna. Det går även bra att ta hjälp av en kam.
  3. Låt verka i minst 45 minuter, gärna längre.
  4. Skölj ur oljan med hjälp av ett schampo.
  5. Upprepa varje vecka för att hålla håret återfuktat och friskt.

Tistelolja för huden

Tistelolja kan användas för att fånga fukten i huden och hålla kvar den. På så sätt håller sig din hud återfuktad och elastisk vilket minskar förekomsten av rynkor och problem relaterade till torr hud. Vitaminerna och de nyttiga fettsyrorna i oljan hjälper till att reparera huden och ge den den näring den behöver för att hålla sig frisk. Även om tistelolja ibland ingår som ingrediens i andra hudoljor så är sanningen att oljan går precis lika bra att använda på huden i sin outspädda form. Den är utmärkt att använda på huden dagligen då den är luktfri och absorberas snabbt av huden utan att kladda.

Tisteloljan har en mycket hög andel linolsyra, mycket högre än i någon annan jämförbar olja. Linolsyra är ett kraftfullt vapen mot akne, vilket gör att daglig användning av tistelolja i ansiktet gör goda förutsättningar till att eliminera problem med akne och finnar. Man kan till exempel testa att använda tistelolja i kombination med neemolja för att få en vinnande kur mot finnar, eksem och andra utslag i ansiktet eller på huden. Tistelolja är en mycket mild olja så risken att huden skulle bli irriterad även vid frekvent användande är liten.

Tistelolja i kosten

Fler och fler upptäcker alla de goda egenskaper tisteloljan har på vår kropp. Genom att tillföra lite olja regelbundet till kosten så kan vi dra nytta av de positiva effekterna. Oljan är rik på enkelomättade fettsyror som till exempel är bra på att motverka hjärtsjukdomar. Enkelomättade fettsyror hjälper till att sänka kolesterolnivåerna i kroppen. Detta gör att artärerna hålls fria och att risken för hjärtattack och stroke minskar.

Omega-6-fettsyror är nödvändiga för oss. Våra kroppar kan inte själva tillverka dessa essentiella fettsyror utan de måste tillföras genom kosten. Omega-6-fettsyrona i tisteloljan balanserar blodsockernivåerna i blodet och kan underlätta livet för de som har typ 2 diabetes. Även personer som lider av fetma kan ha nytta av att tillföra oljan till kosten. Till skillnad från många andra oljor som ingår i den mat vi dagligen stoppar i oss så bränner omega-6 fett i kroppen istället för att lagra det.

Köpa Tistelolja

Klicka här för tistelolja till bästa pris hos SH

Tistelolja är fortfarande relativt ovanlig och kan vara lite svår att hitta ute i handeln. Den finns ibland att hitta på lite större apotek. Vi rekommenderar att att man väljer ett kallpressat ekologiskt alternativ.

Vidare Läsning

Om tistelolja mot diabetes mm http://www.diabetesselfmanagement.com/blog/safflower-oil-each-day-may-keep-the-doctor-away/ (eng)

The Surprising Benefits of Safflower Oil for Hair And Skin http://www.goodhealthacademy.com/beauty-tips/safflower-oil-for-hair-and-skin/ (eng)