Linfröolja (eng flaxseed oil) utvinns ur linfrön som kommer från växten lin. Det som gör linfröolja så nyttig är att den består till stor del av omega 3-fettsyror. Omega 3 finns ju även rikligt i fisk som många redan känner till. Därför är linfröolja speciellt utmärkt till vegetarianer och veganer. Traditionellt sett har linfröet ofta bara använts som det är, till exempel i bröd och andra bageriprodukter. På senare år har dock fler och fler fått upp ögonen för dess nyttiga innehåll och linfröolja har börjat utvinnas i allt större mängder.

Test: Bästa produkterna 2024

ProduktOmdöme
Linfröolja 250 ml

linfrooljaFlytande olja från Holistic. Bästa alternativet för behandling direkt på huden eller i håret.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost
Linfröolja 180 kapslar
linfrooljakapslar
Kapslar fyllda med nyttigheter från linfröoljan. Hög kvalitet och bra pris. Bästa produkt.
Betyg ★★★★★
KLICKA HÄR för att se erbjudandet hos Svensk Hälsokost

hair4Linfröolja för håret

Det finns två olika sätt att använda linfröolja för att förbättra kvalitet och styrka i sitt hår. Det främsta sättet är helt enkelt att lägga till linfröolja till sin kost. Genom att få i sig den omega 3 som finns i oljan så ger man kroppen näring som behövs för att den ska hålla sig frisk och även för att kunna producera starkt välmående hår. De essentiella fettsyrorna som finns i linfröolja går in i kroppen och ge hår och hårsäckar den näring de behöver för att fungera.

Det andra sättet är att tillföra näringen direkt från utsidan. Genom att att använda lite olja som, eller i, sitt balsam eller genom att använda den som en inpackning för håret så kan man tillföra näring till hårets yta. Oljan kan också få håret att se mer glansigt och friskt ut, då det ger en massa fukt till torrt hår. Genom att behandla hårbotten med linfröoljan kan man även minska uppkomsten av mjäll då den försvårar för mjällsvamparna att få fäste i skalpen. Oljan verkar även antiinflammatoriskt vilket hindrar håravfall.

Hur går man en hårinpackning med linfröolja?

Att göra en nyttig hårinpackning med linfröolja är mycket enkelt. Det kan räcka med att göra inpackningen någon gång per vecka under en period för att få synbara effekter på håret.

  1. Blöt håret med varmt vatten i duschen.
  2. Torka håret med en handduk. Bara så att det inte längre droppar men fortfarande är blött.
  3. Häll en mindre mängd linfröolja i handflatorna och massera in i hårbotten.
  4. Kamma sedan ut oljan i håret. Droppa lite ny olja på kammen då och då om det blir torrt.
  5. Vira en handduk runt håret (gärna en varm handduk). Låt verka minst 15-20 minuter.
  6. Tvätta håret med ett milt schampo. Balsam är inte nödvändigt då den redan tillsatta oljan har allt ditt hår behöver.

Tips: Tillsätt gärna en en lite droppe av någon annan väldoftande olja, exempelvis lavendelolja för att göra upplevelsen mer spa-lik.

linfröoljaEffekter på kroppen av att tillsätta linfröolja i kosten

Hjärnan

Vår hjärna har ett stort behov av tillgång till omega 3. Omega 3 fettsyror är nödvändigt för att hjärncellernas uppbyggnad och välmående. Genom att tillföra linolja till kosten så ser man till att mätta hjärnans och kroppens stora behov av omega 3. I och med dagens kosthållning är det faktiskt en väldigt stor andel som ligger för lågt i sitt intag av omega 3, eftersom kroppen prioriterar sina mest vitala delar först så kan en brist på omega 3 först leda till problem med till exempel tunnare hår eller eksem i huden mm. Men blir bristen större så kan de drabba hjärncellerna vilket så klar är mycket allvarligt.

Eftersom linfröolja även är antiinflammatoriskt så hindrar de inflammation från att få fäste i hjärnan. Inflammerade hjärnceller är så klart ett hot mot ditt välbefinnande och kan ge problem som huvudvärk och känsla av slöhet då hjärnan helt enkelt inte kan fungera till sin fulla kapacitet.

Blodtryck

Studier har visat att regelbundet intag av linfröolja kan förbättra situationen för människor som lider av högt blodtryck. Testpersoner som gått på diet med stadigt intag av linfröolja har kunnat uppvisa påtagligt sänkt blodtryck över tid.

Källa: Mens fitness, 6 reasons to never neglect flax seed

Eksem

Eksem är oftast en allergisk reaktion mot kost eller kemikalier av något slag (kemikalier kan ju till exempel som ingredienser i tvål eller andra skönhetsprodukter). Att äta essentiella fettsyror förbättrar huden elasticitet och uppbyggnad. Fettsyrorna i linfröoljan kan lugna en orolig hud och göra att problem med eksem avtar.

Celluliter

När vi åldras så produceras mindre kollagen i kroppen. Brist på kollagen kan ge upphov till synliga celluliter. När det blir mindre kollagen i huden så förtunnas den. När huden blir tunnare så syns celluliterna mer eftersom huden inte kan gömma de ojämnheter som finns där. Genom att äta linfröolja så stimuleras produktionen av kollagen igen.

Magproblem

Linfröolja kan användas för att bota förstoppning.  Förstoppning är när matsmältning och rörelsen av själva avfallet i mage och tarmar går långsammare än normalt. Förstoppning kan åtföljas av problem med gaser, ryggont och trötthet för att nämna några exempel. Genom att äta linfröolja så smörjer oljan tarmens väggar på vägen genom matsmältningssystemet och ut ur kroppen. Detta underlättar sedan avfallets rörelse genom tarmen. Studier visar att linfröolja kan vara effektivt även mot diarré.

Det faktum att linfröolja snabbar upp avfallets vandring genom matsmältningssystemet gör också att kroppen blir av med gifter snabbare. Att gifterna slussas vidare snabbare gör även att de får mindre chans att tränga längre in i kroppen. Man kan säga att linfröoljan hjälper till att rena kroppen. Samtidigt gör den att du blir av med lite extra dödvikt.

Köpa linfröolja

Linfröolja hittar du i diverse hälsokostbutiker. Enklast och billigast är att köpa online. Se till att köpa en olja som är kallpressad. Varmpressning av linfröna medför att många av näringsämnena går förlorade. Glöm inte heller att kolla efter ett ekologiskt alternativ. Om du köper flytande linfröolja, var noga med att förvara denna kallt och svalt då den kan bli dålig och härskna om den står framme för länge.

lin

Vidare läsning

University of Maryland, Flaxeed oil http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/flaxseed-oil (engelska)

Superfood Profiles http://superfoodprofiles.com/flaxseed-oil-strong-shiny-hair (engelska)