Eterisk kanelolja

Kanelolja utvinns genom ångdestillering av barken från kanelträdet Laurus cinnamomum. Denna planta ingår i släktet lagerväxter. Totalt finns det hela 250 stycken kanelträdsarter. För många är kanske kanelträdets bark mest känd för att man gör kanelkrydda av den. Oljan som utvinns ur barken är dock en populär ingrediens i diverse produkter för hälsa men även för städning och rengöring.

Kanelolja bäst i test: Healthwell Pure EKO Kanelolja

Detta är en eterisk kanelolja av högsta kvalitet. Oljan görs genom ångdestillering av kanelbark. Framställningen är ekologisk. Denna olja har en extremt frisk och kryddig doft. Tack vare att oljan är så pass koncentrerad räcker det bara med någon enstaka droppe till de flesta användningsändamål. Denna olja kommer man därmed kunna använda länge, något som gör den väl värd sitt pris.

Denna olja är säker att använda som ingrediens i hudvårdsprodukter såväl som till aromaterapi. Även om doften kanske främst är förknippad med jultider så gillar vi faktiskt att använda denna olja året om. Tack vare att doften är så frisk och stark så kan den användas för att driva bort dålig lukt i hemmet. Många använder därför även oljan som ingrediens i hemmagjort rengöringsmedel.

Klicka här för se erbjudandet på denna olja hos Svensk Hälsokost

Antibakteriella egenskaper

Kaneloljan är känd för sina antibakteriella egenskaper. Dessa egenskaper är något man kan använda bland annat för att stärka sin egen hälsa. Oljan kan även användas för att exempelvis ta bort svampbeläggningar i munnen. Denna typ av svamp kan till exempel vara skadlig för tandhälsan. Svampen Candida kan till exempel på sikt bidra till att man får hål i tänderna.

Eftersom kaneloljan tar död på bakterier så kan man använda den som ingrediens i rengöringsmedel. Många gillar att göra sina egna rengöringsmedel och att ha i just kanelolja ger blandningen en härlig fräsch doft av kanel.

Tack vare att kaneloljan tar död på bakterier och svamp så används den också ibland i olika produkter med uppgift att konservera.

Kanelolja för håret

Det finns exempel på att kanelolja används i olika hårprodukter. Det finns även användare som själva blandar i lite kanelolja i hemmagjorda behandlingar för håret. Kaneloljans effekter på hår och hårbotten är ännu oklara. Det behövs helt enkelt mer forskning på området. Det finns däremot gott om berättelser från människor som upplever att de får friskare år och hårbotten av att använda sig av en blandning med kanelolja.

Att kaneloljan skulle kunna vara bra för hårbotten är inte en helt otrolig tanke. Eftersom oljan har antibakteriella egenskaper och även tar död på svamp så skulle den åtminstone i teorin kunna göra hårbotten friskare. En frisk hårbotten kan också ha de bästa förutsättningarna för att producera ett friskt och glänsande hår. Även om vi inte hittat några forskningsresultat angående just kaneloljans effekter på det mänskliga håret så finns det studier gjorda på möss. I studierna har man kunnat observera en ökad hårväxt hos mössen vi regelbunden användning av kanelolja.

Vad det gäller kanelolja på hår och hårbotten bör man dock observera att oljan är mycket stark i sin koncentrerade eteriska form. Oljan behöver därför spädas ut i en exempelvis en mildare olja innan den används direkt på hår eller hud.

Aromaterapi eller luftrening

Eftersom just kanelolja luktar så härligt av kanel så är den populär att använda för sina doftegenskaper. Man kan använda oljan i en aromalampa för att få en rejäl dos av den härlig oljan i samband med att man mediterar eller bara slappnar av efter en hård arbetsvecka. Man kan även använda kaneloljan som luftrenare. Oljan kan dölja annan mindre angenäm lukt, eller bara användas för att ge en härligt frisk doft i hemmet.

Använd med försiktighet

Kaneloljan är mycket stark om man inte späder ut den. Vanliga biverkningar av att använda för mycket kanelolja är utslag eller en brännande känsla när man applicerar den på huden. Att andas in för mycket ångor med kanelolja kan även ge irritation i luftvägarna. Det är därför viktigt att man följer anvisningarna på förpackningen.

En generell regel när man hanterar denna typ av eterisk olja är även att man bör prova sig fram i små steg. Man kan inte veta i förväg hur tålig man är mot oljan, vissa kan även ha en allergi mot diverse eteriska oljor. När man använder sig av kanelolja på huden ska man aldrig använda den i sin renaste form. Ett lämpligt sätt att använda oljan på kan vara att blanda ut den i en annan mildare olja, exempelvis mandelolja eller kokosolja. Är det första gången man använder kanelolja så kan man droppa en mindre mängd av oljan exempelvis på armen eller handen. Om man inte känt av någon irritation efter att ha väntat en stund, så kan man gradvis börja använda sig av mer av blandning på hud eller hår.