Redan de gamla romarna och grekerna använde pepparmyntsoljan i medicinska syften. En del av kunskaperna om pepparmyntsoljans välgörande effekter föll sedan i glömska. Idag är pepparmyntsoljan som tur är en populär olja med många olika användningsområden.

Bäst i test för hud och hår: Pure pepparmyntsolja Eko

Detta är en ekologisk pepparmyntsolja av allra högsta kvalitet. Något som slår mot en första gången man öppnar denna lilla flaska är den mycket koncentrerade doften. Faktum är att denna produkt är nog den mest väldoftande pepparmyntsoljan vi testat. Oljan doftar gott med toner av mint och gräs. Det faktum att lukten är så stark känns som ett tecken på att man får en bra och innehållsrik olja för pengarna. Denna olja är därför perfekt att använda för aromaterapi exempelvis i en aromalampa.

Detta är också vår favoritprodukt för att använda på huden. Genom att blanda ut oljan i någon mildare vegetabilisk olja och massera in över valfria ställen på kroppen så får man del av pepparmyntsoljans positiva effekter direkt på huden.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

Billigast och bästa val för förtäring: Crearome Eterisk Pepparmyntsolja

Priset på denna olja är väldigt lågt om man jämför med några av konkurrenternas oljor. Att man kan få denna olja till en så billig penning är väldigt glädjande då detta är en produkt av hög kvalitet. Denna olja går även att äta för att få i sig dess näringsämnen. Vi rekommenderar att man använder den som smaksättare i mat då den faktiskt är rätt så god i vissa maträtter. Tänk dock på att använda den med måtta då allt för stora doser på en gång kan vara farligt för hälsan.

Klicka här för att se bästa pris på denna produkt hos SH

IBS

IBS är en diagnos för magbesvär som kan ta sig en mängd olika utryck. Diagnosen kan handla om besvär med allt ifrån diarré till förstoppning och värk. Vetenskaplig studier har visat att pepparmyntsoljan har gett goda effekter mot symptomen som IBS ger. En stor andel av personerna i studien upplevde minskade besvär tack vare oljan.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337770/

Hud och hår

Pepparmyntolja är inte sällan med som ingrediens i många produkter för huden och håret. Det finns god anledning till detta eftersom oljan har välgörande effekter för såväl hud som hår, precis som hallonfröolja. Om man vill kunna ta del av oljans goda egenskaper så kan man själv använda den som ingrediens när man gör sina egna produkter. Eller, varför inte bara droppa några droppar av oljan i din befintliga hudkräm eller schampo.

Det finns bevis för att oljan kan ge god effekt för att lugna irriterad och kliande hud. Därför kan pepparmyntsolja vara något att testa om man har problem med känslig hud. Vad det gäller hår så menar många att oljan har nästan magiska effekter vad det gäller att stimulera tillväxten av nytt friskt hår. Långtgående studier på människor saknas idag, men på möss har man påvisat att olja stimulerar just hårväxten.

Mot spindlar och råttor

En fiffigt knep att bli av med skadedjur som råttor eller insekter kan vara att sprida lite doft av pepparmyntsolja i hemmet. Nämnda djur gillar nämligen inte doften av olja och kommer därför hålla sig borta. Allt man behöver är en eterisk pepparmyntsolja och en sprayflaska. Droppa några droppar av oljan i flaskan som du fyller med vatten. Spruta sen lite grann över valda ytor och känn doften sprida sig. Doften sitter i relativt länge och känns obehaglig för exempelvis mössen och deras känsliga nosar.