Havtornsfruktolja utvinns ur de orangea bärliknande frukterna som växer på Havtornsbuskarna. Havtornsbuskarna återfinns i Europa såväl som Asien och växer oftast i bergs- och kustområden. Oljan är mörkröd eller orange till färgen och har en rik doft. Havtornsfruktoljan (eller bara havtornsolja som den också benämns som ibland) har sedan tusentals år tillbaka använts i medicinska syften. Oljan har bland annat använts som medicin för att behandla hosta, smärta, magproblem och för att öka blodcirkulationen. Idag är oljan kanske mest känd för dess förmåga att bota hudproblem. Den kan till exempel vara mycket effektiv mot utslag, solsvedd hud, sår och eksem med mera.

Vårt val: Bäst i test 2024

Vårt val faller på Better You Havtornsfruktolja. Detta är en olja av mycket hög kvalitet som innehåller alla de näringsämnen man vill åt. Genom att oljan är kallpressad så har man bevarat alla nyttigheter från havtornsfrukten och fört dem vidare till oljan. Denna olja är därför rik på antioxidanter och nyttiga fettsyror. Oljan från Better You är ekologisk och mycket koncentrerad. Därför räcker det med att blanda ner en liten mängd i en annan vegetabilisk olja innan man applicerar på exempelvis huden.

Klicka här för att se erbjudandet hos hos Svensk Hälsokost

Havtornsfruktolja för huden

havtornsfruktolja

Man kan applicera oljan direkt på huden. Eftersom havtornsoljan innehåller så mycket koncentrerade nyttigheter och ofta kommer i mindre flaskor så kan man dryga ut den med någon annan billigare olja för att få den att vara längre. Det räcker till exempel att du droppar endast en droppe i en större mängd av exempelvis pumpafröolja innan du använder den på huden.

Oljan kan exempelvis användas för att läka utslag och sår. Då den har rikligt innehåll av E-vitamin och nytta omega-3-fettsyror så tillför den den näring huden behöver för att reparera och förnya sig. Den kan även utgöra ett skydd mot solen såväl som användas för att reparera solskadad hud. Många vittnar om att havtornsoljan även förebygger uppkomst av finnar och akne samt reparerar ärr efter den typen av hudproblem. Genom att regelbundet smörja in sig med oljan gör man huden mer elastisk och undviker därför rynkor och sprickor som kan uppstå genom att huden är för torr och ansträngd. Havtornsoljan är speciellt lämpad för människor med torr och mogen hud. Den kan exempelvis göra under för den tunna ömtåliga huden runt ögonen.

Havtornsfruktolja i kosten

Havtornsfruktoljan är en naturlig källa till omega 7 och karoten. Genom att inta oljan som ett tillskott till den dagliga kosten (det räcker med bara några droppar) så kan man dra nytta av dess många nyttiga egenskaper. Oljan är ett populärt tillskott för kvinnor i mogen ålder då den bland annat motverkar torra slemhinnor.

Havtornsfruktoljan är även känd för att verka antiinflammatoriskt i vår kropp och den tros till och med kunna hjälpa till att motverka cancer. Oljan bekämpar även s.k. fria radikaler i kroppen vilket motverkar risken att infektioner ska uppstå. Antioxidanterna i oljan förbättrar kroppens immunsystem och gör att man blir mer motståndskraftig mot bakterier, virus och parasiter. Studier har även visat att oljan kan ha positiva effekter på kroppens insulinnivåer då den kan hjälpa till att hålla blodsockernivåerna på normala nivåer. Detta gör att intag av havtornsolja kan underlätta för människor med typ 2 diabetes.

Köpa havtornsfruktolja

Välj alltid en kallpressad variant av oljan då den behåller mer av  de ursprungliga näringsämnena jämfört med en varmpressad variant. Välj gärna också ett ekologiskt alternativ om möjligt. Denna olja är inte den vanligaste men finns i välsorterade butiker. Online kan man alltid hitta oljan, exempelvis hos Svensk Hälsokost eller någon annan av de största butikerna för hälsokost.

Klicka här för havtornsfruktolja till bästa pris hos Svensk Hälsokost